Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemědělec Babiš má nové rivaly, miliardáře z J&T

Agrofert, sídlo
ČTK
 ČTK

Mezinárodní skupina J&T kupuje prostřednictvím firmy Bonhart českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. V Česku je Spearhead dvojkou v zemědělství po skupině Agrofert. Obchod posuzuje antimonopolní úřad, který o tom informoval na svém webu. Detaily obchodu, jako je jeho cena, nebyly zveřejněny.

Reklama

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti rostlinné a živočišné zemědělské prvovýroby,” uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Fúzi posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, a rozhodnutí tak vydá do 20 dní.

Podle oznámení na stránkách úřadu kupuje firma Bonhart jednak firmu Spearhead Czech, ale i slovenské firmy Spearead Slovakia a Green Point. Všechny tři jsou součástí skupiny Spearhead International.

Firmy ze skupiny Spearhead International hospodaří v pěti zemích na 90 tisících hektarech zemědělské půdy. Loni v září firma oznámila, že změnila majitele. Od britského investičního fondu Paine Schwartz Partners ji koupila rakouská investiční skupina Accession Capital Partners. Hospodářské noviny tehdy uvedly, že o získání české části Spearhead usilovala J&T, ale neuspěla.

Pobočka Moneta Money Bank

Finančníci z J&T vstupují do Monety. Od Petrus Advisers koupili 10procentní podíl

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments se stává akcionářem Moneta Money Bank. Oznámil také, že bude žádat ČNB o souhlas s nabytím kvalifikované účasti.

Přečíst článek

Číslo dvě, hned po Agrofertu

Společnost Spearhead Czech hospodaří podle svých internetových stránek na 24 tisících hektarech pozemků, její součástí jsou firmy Agro-společnost Morava, Eurofarms Jihlava, Agrosumak, Salix Morava, Eurofarms Agro-B, Rolana a Agro Sales. V Česku je Spearhead dvojkou v zemědělství po skupině Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

Firma Bonhart, která českou a slovenskou část Spearhead kupuje, byla založena 28. února 2020 a ovládá ji společnost JTZE, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku J&T Real Estate CR se sídlem na Kypru. JTZE podle svých internetových stránek zahrnuje pět společností, a to Statek Sobětice, Žďár Chudenice, Farma Neznašovy, Poline a Farma Blovice, které hospodaří na 9300 hektarech.

České bankovky, ilustrační foto

Petr Sklenář z J&T: Není žádný důvod se obávat měnové krize v Česku

„Nomura-gate“. Tak pojmenoval hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář mediální aféru, která se strhla kolem zprávy největší japonské investiční banky. Nomura varovala před závažnou měnovou krizí, jež má během následujícího roku postihnout Českou republiku, Maďarsko a Rumunsko. Proč je její závěr zavádějící, Sklenář vysvětluje v komentáři. „Na korunu můžou přijít horší časy, ale makroekonomicky máme na to, vše rozumně zvládnout,“ uvádí ekonom.

Přečíst článek

Čína - ilustrační foto

David Havrlant z J&T: Konec globalizace. Kdo bude novým vítězem i poraženým?

Proces deglobalizace se započal již před nástupem covidu, světová pandemie jej nicméně významně urychlila. Nyní se tento vývoj překlápí do fáze fragmentace, která přinese nové výzvy a příležitosti, tím pádem nové vítěze a poražené. Odezněla doba, kdy jednotícím pojítkem byla podpora globální prosperity. Do popředí se dere čas ideologií, kterým je možné ekonomický blahobyt obětovat. Současná světová vlna inflace je symptomem hlubších změn a zvyšování sazeb v USA jen jedním z faktorů v celkovém napětí na finančních trzích, míní ekonom J&T Banky David Havrlant.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme