Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden přislíbil Intelu mnohamiliardový grant

Ilustrační snímek
Profimedia.cz
 ČTK

Vláda Spojených států je připravena poskytnout americkému výrobci čipů Intel subvence a půjčky v hodnotě téměř 20 miliard dolarů (více než 466 miliard korun).

Reklama

Opatření je součástí snahy administrativy prezidenta Joea Bidena o podporu domácí výroby čipů, informoval Bílý dům. Dodal, že Intel plánuje v příštích pěti letech v USA investovat přes 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun).

Vláda podle předběžné dohody poskytne Intelu až 8,5 miliardy dolarů ve formě subvencí a až 11 miliard dolarů ve formě půjček. Podpoří tak projekty firmy v Arizoně, Novém Mexiku, Ohiu a v Oregonu.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondová v tiskové zprávě označila dohodu za „obrovský krok“ k zajištění vedoucí pozice Spojených států ve zpracovatelském průmyslu v 21. století. Podle ministryně se v USA budou díky dohodě vyrábět špičkové čipy nutné k zajištění hospodářské a národní bezpečnosti.

Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Přečíst článek

Jak se buduje čipová supervelmoc? Skrze vládní subvence

Podpora Intelu se uskuteční s využitím dotačního programu Chips for America pro výrobu a vývoj polovodičů, který loni schválil americký Kongres. Spojené státy se prostřednictvím podpory domácí produkce čipů snaží zbavit závislosti na Číně a Tchaj-wanu.

Společnost Intel podle agentury Reuters doufá, že si ve Spojených státech zajistí ještě další vládní podporu, a to v podobě daňových úlev za 25 miliard dolarů. Raimondová podle agentury AP uvedla, že dohoda s Intelem pomůže zvýšit do roku 2030 podíl Spojených států na globální výrobě nejvyspělejších čipů z nuly na 20 procent.

„Špičkové čipy jsou základem našeho inovačního systému, zejména co se týká rozvoje umělé inteligence (AI) a našich vojenských systémů,“ řekla novinářům Raimondová. „Nemůžeme čipy jenom navrhovat. Musíme je v Americe vyrábět,“ dodala.

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek

Šéf Nvidie Jensen Huang

Převrat v AI? Nvidia představila nový model čipu, je výrazně výkonnější

Americký výrobce čipů Nvidia v pondělí představil svůj zatím poslední model čipu Blackwell GB200, který je podle firmy několikrát rychlejší a způsobí převrat ve vývoji umělé inteligence. Nvidia slibuje také výrazně nižší energetickou náročnost. Novinku na vývojářské konferenci v San José osobně představil šéf Nvidie Jensen Huang, píší světové tiskové agentury.

Přečíst článek

Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Přečíst článek

Technologická válka vrcholí. Čína v ní poráží Evropu

Čína letos zvýší výdaje na vědu a výzkum ze státního rozpočtu o deset procent oproti loňskému roku. Chce tak umožnit příklon své ekonomiky k rozvoji špičkových technologií. Současně ji motivuje závod se Spojenými státy o technologickou převahu ve světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme