Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu
ČTK
Stanislav Šulc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Reklama

Boj Microsoftu a Applu je už legendární. A za dekády, kdy tento boj probíhá a vede ke skokovému vývoji technologií pro koncové zákazníky, má vždy svého vítěze a svého poraženého. Stačí vzpomenout boj nových iPhonů s telefony Windows, který určil vítěze na dlouhá léta. Vlastně až do loňského roku, kdy Microsoft začal těžit ze své investice do společnosti OpenAI a jejího chatbota ChatGPT. Najednou byl Microsoft onou sexy hvězdou a Apple si marně drbal čelo, jak nástup konkurenta na vítěznou vlnu zvrátit.

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Americká technologická společnost Apple vede jednání o zabudování umělé inteligence (AI) Gemini od společnosti Google do svého iPhonu, píše agentura Bloomberg. Apple údajně zvažoval i použít model od firmy OpenAI, kterou podporuje softwarová společnost Microsoft.

Přečíst článek

Nic na tom neměnila velká a ještě větší prohlášení Tima Cooka, že Apple svou AI představí co nevidět a všem vytře zrak. A definitivně to ukazuje nejnovější zpráva, že Apple si pro svá zařízení a svůj softwarový arzenál bude pronajímat umělou inteligenci Googlu zvanou Gemini. Velkolepá AI od Applu tak tedy nejspíš skutečně neexistuje. Nutno dodat, že jde o nepotvrzené informace Marka Gumana z Bloombergu, který však patří k nejinformovanějším lidem na planetě, co se týče zákulisního dění v Applu, a jeho informace tohoto typu se většinou potvrdí.

Inovace celého applovského universa

Sám Gurman uvádí, že definitivní představení novinek nelze čekat dříve než v červnu na tradiční konferenci pro developery WWDC. Apple nakonec může představit poměrně zajímavý AI produkt, který by mohl nabízet to nejlepší z existujících modelů generativní umělé inteligence.

Jednotlivé populární modely (GPT-4, Gemini, Claude) totiž buďto nabízejí podobné a poměrně široké služby od generování textů a obrázků po analýzu souborů a tvorbu summary, nebo se specializují například na generování kódů jednotlivých programovacích jazyků.

Apple byl vždy známý pro-uživatelským přístupem a dokázal i z již existujících funkcí či technologických možností namíchat velmi atraktivní produkt. Zde navíc půjde o komplexní inovaci, která se v různých podobách bude projevovat napříč celým applovským universem.

Michal Pěchouček na SingularityU Czech Summitu

Michal Pěchouček pracuje na umělé inteligenci 30 let. Česko by mělo být montovnou AI. Jinak bude kolonií, varuje

Umělá inteligence přinese zásadní změny ve fungování společnosti i států. Česko by podle Michala Pěchoučka, člověka, který na akademické úrovni i v byznysu vyvíjí AI již tři dekády, přitom v tomto vývoji mohlo hrát významnou roli. „Zejména na úrovni cybersecurity patříme ke globální špičce a budeme i dál,“ uvedl Pechouček v rozhovoru pro newstream.cz. Tomu, aby Česko hrálo ještě významnější roli, brání zejména nedostatečné byznysové prostředí a také vzdělávací systém.

Přečíst článek

Inspirace u Microsoftu

Ostatně inspirací by pro Apple mohl být přístup hlavního rivala. Microsoftu se už podařilo výhody generativní AI zabudovat do Windows 11 a zejména balíku kancelářských aplikací typu MS Word, Excel a Power Point. Díky tomu si uživatelé Windows mohou generovat obrázky v malování nebo nechat Copilota (chatbot využívající model GPT-4 napojený navíc na internet) tvořit sumáře webových stránek přímo v prohlížeči. V Excelu mohou uživatelé jednoduše analyzovat data, generovat grafy, prezentaci nyní vytvoříte jediným klikem přímo z textového souboru.

Apple má obdobné aplikace a tyto dovednosti Gemini nabízí také (Google je nabízí v rámci Google Docs, byť za poplatek a zatím jen v angličtině). Navíc Apple jistě AI nasměruje na dvojici oblastí, které Microsoft neumí (ale Google například ano), a to zdraví a chytrou domácnost.

Generální ředitel firmy OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman rozdává peníze zadarmo. Tedy jen za scan duhovky

Nejznámější tvář generativní umělé inteligence, konkrétně tedy ChatuGPT, Sam Altman má kryptoměnový projekt worldcoin. Rozdává lidem skrze něj peníze výměnou za ověření identity scanem duhovky. I worldcoin teď hezky vydělává, ačkoli třeba Španělsko jej zakázalo. 

Přečíst článek

Kupte si elektronickou verzi magazínu newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází. Na obálce je František Kinský, hvězdami čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková, Luděk Sekyra, Zbyněk Frolík nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme