Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Automobilky i letos vyrobí méně vozů. Nedostatek náhradních dílů se dotýká Toyoty i Volkswagenu

Toyota Motor Manufacturing Czech
Toyota Motor Manufacturing Czech

Výrobu loni omezovaly Volkswagen, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW, Renault i Toyota. A problémy s dodavatelskými řetězci a nedostatek náhradních dílů ovlivní automobilky i letos. Toyota, světová automobilka, snížila celoroční výhled výroby - do konce března vyrobí o 500 tisíc vozů méně. 

Reklama

Navzdory problémům s dodávkami polovodičů a dalším důsledkům koronavirové pandemie udržela Toyota v roce 2021 výrobu na vysoké úrovni. Skupina prodala celkem 10,5 milionu vozů. To je nárůst o 10,1 procenta oproti předchozímu roku. Skupina Volkswagen se naopak ve stejném roce musela smířit s poklesem prodeje o 4,5 procenta na 8,9 milionu vozů.

Toyotě klesl ve třetím finančním čtvrtletí vinou nedostatku čipů provozní zisk o 21 procent na 784,4 miliardy jenů (1,4 bilionu korun). Největší světová automobilka také snížila celoroční výhled výroby - do konce března vyrobí o 500 tisíc vozů méně. Celkem 8,5 milionu.

Václav Klaus a Václav Havel

Devadesátky. Éra, která dala světu nejednoho českého miliardáře

Devadesátá léta ani zdaleka nejde odbýt příběhy o prudkém nárůstu kriminality. Byl to přechod z časů, v nichž co nebylo výslovně dovoleno, bylo zakázáno do doby, kdy co není výslovně zakázáno, je dovoleno. 

Přečíst článek

Nedostatek náhradních dílů omezuje výrobu aut i letos

Firma v minulých měsících oznámila řadu pozastavení produkce kvůli nedostatku dílů, protože pandemie zasáhla dodavatelské řetězce. Výrobu ze stejného důvodu omezují i konkurenční automobilky Volkswagen, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW a Renault.

Reklama

Propad liry odpálil zájem turistů o Turecko. Zamíří jich tam víc než před pandemií

Svět se ocitá v horečce zájmu o nákup letních zájezdů, pro Čechy je hitem Turecko. Nahrává jim k tomu i silná koruna. Největší světová cestovka TUI hlásí mimořádný růst sháňky, jenž i o 20 procent předčí zájem z doby před pandemií.

Přečíst článek

Za prvních devět měsíců finančního roku, tedy do konce prosince, se ale čistý zisk Toyoty ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 57,8 procenta na 2,32 miliardy dolarů. Pro aktuální finanční rok, který se uzavře na konci března, společnost počítá s mírně slabšími tržbami 29,5 miliardy jenů místo dříve uváděných 30 miliard. I tak by to ale v meziročním srovnání byl nárůst 8,4 procenta.

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Netflix a jeho Síla psa má nejvíce nominací na Oscara. Druhá je Duna

Nejvíce nominací na prestižní filmové ceny Oscar – dvanáct – má Síla psa režisérky Jane Campionové od Netflixu. Sci-fi Duna režiséra Denise Villeneuva má deset nominací, West Side Story Stevena Spielberga a Belfast Kennetha Branagha po sedmi. Nominace v úterý zveřejnila americká Akademie filmového umění a věd. A z výsledků vyplývá, že letos má na Oscara za nejlepší film konečně velkou šanci i některá ze streamovacích platforem, které dosud tuto cenu nezískaly – stojí za polovinou nominovaných v této hlavní kategorii.

Přečíst článek

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň

Upadající Peloton chtějí Apple, Nike i Amazon. K mání by mohl být už za osm miliard

O v posledních měsících uvadající společnost Peloton projevily zájem hned tři giganty akciového trhu - Amazon, Apple a Nike, což cenné papíry fitness firmy nakoplo k růstu o desítky procent. I tak se ale obchodují pod cenou IPO a hluboce pod jejich maximem, píše agentura Reuters. Tržní hodnota firmy se za rok propadla z 52 miliard dolarů na necelých osm miliard.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výroba automobilů

Krize v autoprůmyslu se zmírňuje. Čipů přibývá, ale výrobci ještě nemají vyhráno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme