Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Netflix a jeho Síla psa má nejvíce nominací na Oscara. Druhá je Duna

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.
Netflix, se svolením

Nejvíce nominací na prestižní filmové ceny Oscar – dvanáct – má Síla psa režisérky Jane Campionové od Netflixu. Sci-fi Duna režiséra Denise Villeneuva má deset nominací, West Side Story Stevena Spielberga a Belfast Kennetha Branagha po sedmi. Nominace v úterý zveřejnila americká Akademie filmového umění a věd. A z výsledků vyplývá, že letos má na Oscara za nejlepší film konečně velkou šanci i některá ze streamovacích platforem, které dosud tuto cenu nezískaly – stojí za polovinou nominovaných v této hlavní kategorii.

Reklama

Režisérka filmu Síla psa Jane Campionová se stala první ženou, která získala již druhou nominaci za nejlepší režii. Svou první šanci na zlatou sošku měla v roce 1993 za film Piano. Campionová má celkem tři nominace, rovněž jako producentka filmu a za nejlepší adaptovaný scénář.

Against the Ice (2022)

Netflix zveřejnil nabídku na rok 2022 včetně pražského Gray Mana. A také zdražuje

Největší streamingová služba světa v letošním roce chystá desítky původních snímků. K vrcholům by měl patřit The Gray Man natáčený v Česku či nová verze Na západní frontě klid. Netflix však zároveň zdražuje, stejně jako konkurenční služba Amazon Prime zatím jen v USA.

Přečíst článek

Síla psa má rovněž nominace pro všechny hlavní herecké postavy ve filmu. V kategorii nejlepší herec je to Benedict Cumberbatch, v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli Jesse Plemons a Kodi Smit-McPhee a v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Kirsten Dunstová.

Značný úspěch zaznamenal rovněž japonský snímek Drive My Car, který byl uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v lednu získal Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film. Kromě oscarové nominace na nejlepší cizojazyčný film se bude ucházet o ocenění i v hlavní kategorii nejlepší film. Režisér Rjúsuke Hamaguči je navíc v bojích o nejlepší režii. Snímek je rovněž nominován v kategorii nejlepší převzatý scénář.

HBO Max v České republice

Boj o diváky se vyostřil. Kus sledovanosti si od března utrhne HBO Max

Prémiová streamovací platforma HBO Max, která patří americkému mediálnímu konglomerátu WarnerMedia, otevře českým divákům svůj obsah 8. března. Nové předplatitele láká výhodnými podmínkami. Stačí se stihnout zaregistrovat se konce března.

Přečíst článek

Kromě Síly psa, Duny a Drive My Car se do finálních bojů o sošku za nejlepší film dostaly snímky Belfast, West Side Story, Lékořicová Pizza, V rytmu srdce, Král Richard: Zrození šampiónek a Ulička přízraků.

l když žádný snímek z produkce streamovacích společností Oscara za nejlepší film dosud nezískal, letos z jejich dílny pochází polovina z deseti nominovaných, takže je šance na prolomení této hollywoodské tradice větší než kdy jindy. Netflix stojí kromě Síly psa za snímkem K zemi hleď!, Apple za filmem V rytmu srdce (CODA) a HBO z konglomerátu Warner Media uváděla filmy Duna a Král Richard: Zrození šampiónek.

Co se týče některých dalších hlavních kategorií, na Oscara za režii mají kromě Campionové a Hamagučiho šanci Paul Thomas Anderson (Lékořicová pizza), Kenneth Branagh (Belfast) a Steven Spielberg (West Side Story).

Amazon, ilustrační foto

Amazon v USA zdraží službu Prime

Amazon zažil slušný závěr roku, v posledním čtvrtletí zdvojnásobil čistý zisk na 7,2 miliardy dolarů. Firma také oznámila, že v USA zdraží službu Prime. Američané si připlatí navíc 20 dolarů, měsíčně je tak sledování filmů a seriálů online vyjde na 139 dolarů.

Přečíst článek

V kategorii herec v hlavní roli se ve finále utkají Javier Bardem (Ricardovi), Benedict Cumberbatch (Síla psa), Andrew Garfield (Tick, Tick... BOOM!), Will Smith (Král Richard: Zrození šampiónek) a Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth).

Ve stejné kategorii pro ženy se objevila jména Olivia Colmanová (Temná dcera), Penélope Cruzová (Paralelní matky), Jessica Chastainová (The Eyes of Tammy Faye), Nicole Kidmanová (Ricardovi) a Kristen Stewartová (Spencerová). Kompletní seznam nominovaných lze nalézt například na serveru Variety.com.

Filmy nominované na Oscara v hlavní kategorii nejlepší film (podle abecedy):

film režie výrobce/distributor
Belfast Kenneth Branagh Focus Features
Drive My Car Rjúsuke Hamaguči MGM/United Artists Releasing
Duna (Dune) Denis Villeneuve Warner Bros
K zemi hleď! (Don´t Look Up) Adam McKay Netflix
Král Richard: Zrození šampiónek (King Richard) Reinaldo Marcus Green Warner Bros
Lékořicová pizza (Licorice Pizza) Paul Thomas Anderson MGM/United Artists Releasing
Síla psa (The Power of the Dog) Jane Campionová Netflix
Ulička přízraků (Nightmare Alley) Guillermo del Toro Searchlight Pictures
V rytmu srdce (CODA) Siân Heder Apple Original Films
West Side Story Steven Spielberg  20th Century Studios

pramen: ČTK, Variety.com

Přesto – asi jako každoročně – skýtá seznam nominovaných několik „šokujících opomenutí“, jak to nazval prestižní server Variety.com. Žádnou nominaci nezískala zpěvačka Lady Gaga za roli ve filmu House of Gucci nebo zpěvačka a herečka Jennifer Hudsonová za své ztvárnění legendární pěvkyně Arethy Franklinové v životopisném snímku Respect.

A ačkoli Duna získala druhý největší počet nominací, sám režisér Villeneuve přišel v režisérské kategorii naprázdno, stejně jako režisér a scenárista Aaron Sorkin podepsaný pod snímkem Ricardovi. „Sorkin je obecně považován za jistou záležitost v kategorii scénářů. Bylo tedy překvapením, že jako režisér chybí se svým nejnovějším – a pravděpodobně nejlepším – filmem,“ poznamenal server Variety.

Smůlu měl podle serveru i Tony Kushner se scénářem k West Side Story. „Jeho interpretace klasického muzikálu byla přitom vyzdvihována pro svou kreativitu a inteligenci. Přesto se mu nepodařilo dostat do poslední pětice,“ dodal server.

Podívejte se na oficiální trailer k filmu Síla psa:

Oficiální trailer ke snímku Síla psa

Slavnostní vyhlášení vítězů je plánované na 27. března, tradičně v divadle Dolby Theatre.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Herec Cillian Murphy

V soukromí buďte klidní, v práci ale zuřiví a chaotičtí, radí čerstvý držitel Oscara Cillian Murphy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme