Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Central Group - Žižkov
poskytnuto Central Group

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Reklama

Dostupnost bydlení developer označuje za nejhorší za celou dobu sledování jeho CG-Indexu. Ten pracuje s daty z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) ministerstva práce a sociálních věcí a vychází z cen, které vyplývají ze společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska.

Podle zakladatele a šéfa Central Group Dušana Kunovského je cestou z krize podpora nové výstavby a dosažení dostatečné nabídky nových bytů při zachování tržních podmínek s konkurencí developerských firem a hypotečních bank.

Byty, ilustrační foto

Banky čelí nájezdu zájemců o hypotéky. Letos poskytnou úvěry za 420 miliard

Jen v listopadu – měsíci, který za standardních podmínek nepatří v hypoteční poptávce k těm nejsilnějším – sjednaly banky hypotéky za více než 37 miliard korun. Za celý letošní rok by se pak podle odhadu Fincentrum Hypoindexu mohl jejich objem vyšplhat až za hranici 420 miliard korun, a to navzdory rostoucím sazbám. Trh v příštích měsících ale čeká ochlazení. Jednak kvůli již ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték ze strany ČNB, tak i rostoucím sazbám, které úvěry na bydlení citelně prodražují.

Přečíst článek

V souvislosti s výstavbou a faktem, že koncoví uživatelé bytů mnohdy nemají možnost byt koupit, jelikož celý bytový komplex je odkoupen investorem, ale Kunovský uvedl, že by investiční byty neměly být vnímané negativně. Podle něho zůstane málokdy byt prázdný a neobydlený. A z investičního bytu stát získává na DPH poměrně velké částky, podobně jako i městu jde z každého dokončeného a prodaného bytu příspěvek na rozvoj infrastruktury, dodal.

Podle odhadů Central Group hodnota všech bytů v přípravě v Praze v současné době činí 1,2 bilionu korun. Podle firmy by stát z nich v tuto chvíli na DPH získal minimálně 155 miliard korun.

Nejvíce bytů se podle údajů developera dlouhodobě povoluje a staví v Praze 9. Podle mluvčího Central Group Ondřeje Šťastného bylo za posledních deset let v této městské části povolováno trojnásobně více bytů, než je celopražský průměr. Průměrná prodejní cena nových bytů v Praze 9 tak dosahuje 115 285 korun za metr čtvereční, což je o 8,8 procenta méně než průměr metropole. „Kdyby se všude povolovalo jako v Praze 9, určitě by byly ceny bytů v Praze nižší,” uvedl Šťastný.

Projekt Lihovar

Trigema prodává první byty z miliardového projektu na Smíchově

Investiční skupina Trigema zahájila prodej prvních bytů z dlouho chystaného čtyřmiliardového projektu zlíchovského Lihovaru na pražském Smíchově.

Přečíst článek

Podle společných údajů Central Group, Trigema a Skanska bylo v Praze na konci letošního třetího čtvrtletí pouze 2750 volných bytů, tedy o 52 procent méně než před rokem. V prognóze na rok 2022 Central Group přitom nepočítá, že by se počet nabízených bytů zvýšil. Očekává však i pokles v počtu prodaných bytů v souvislosti se zhoršením dostupnosti hypoték.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Bratislavské sídliště

Byty v Bratislavě jsou o třetinu levnější než v Praze

Mladý Vít Soural, syn miliardáře a developera Marcela, vstoupil letos na podzim na Slovensko se svým start-upem Flat Zone, který srovnává a analyzuje ceny bydlení. Nyní ze slovenského trhu přináší první data.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme