Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aerolinky Wizz Air loni snížily ztrátu, letos už čekají zisk

Wizz Air se dostane do zisku až letos
ČTK
 ČTK

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air v uplynulém finančním roce snížila ztrátu skoro o 17 procent na 535,1 milionu eur (12,7 miliardy korun). V aktuálním finančním roce ale už firma očekává návrat k zisku, a to díky silné poptávce po cestování a expanzi flotily.

Reklama

K loňské ztrátě společnosti přispěly vysoké ceny pohonných hmot a válka na Ukrajině. Celoroční výnosy ale stouply o 134,2 procenta na 3,9 miliardy eur. Oznámila letecká společnost ve zprávě o výsledcích hospodaření za finanční rok 2023, který skončil v březnu. Počet přepravených cestujících se zvýšil o 88,3 procenta na rekordních 51,07 milionu. 

Wizz Air se zaměřuje na střední a východní Evropu. Firma ale dál zaostává za největšími evropskými nízkonákladovými aerolinkami Ryanair, které se už vrátily k zisku. Konkurenční easyJet počítá s návratem k zisku v letošním fiskálním roce, uvedla agentura Reuters.

Ryanair se loni dostal ze ztráty. Letos sází i na rekordní počet spojů z Prahy

Ryanair se loni dostal ze ztráty. Letos sází i na rekordní počet spojů z Prahy

Touha lidí cestovat v době po zrušení většiny proticovidových opatření pomohla i irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair. Dostala se ze ztráty a tržby stouply více než jednou tolik.

Přečíst článek

Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Společnost Wizz Air dodala, že rezervace na léto jsou vysoké a že se zvyšují ceny letenek. Podobně se vyjadřuje i konkurence, která upozornila, že spotřebitelé stále vyhledávají cestování, přestože jejich příjmy se kvůli vysoké inflaci a růstu úrokových sazeb snižují.

Za aktuální finanční rok, který začal v dubnu, firma očekává čistý zisk v rozmezí 350 milionů až 450 milionů eur. Tento odhad však počítá s tím, že se neobjeví nepříznivé vnější události, jako jsou dodatečné dopady války na Ukrajině či zpoždění dodávek.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Ryanair překonal rekord v počtu cestujících. A s nadějí vyhlíží letní sezónu

Letecká jednička Ryanair překonala rekord v počtu cestujících. A s nadějí vyhlíží léto

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair v květnu odbavily 17 milionů cestujících. Je to meziročně o deset procent víc a nejvíc za měsíc ve firemní historii, uvedla firma, která je co do počtu cestujících největší v Evropě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme