Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženy málo investují. Sázka na spořící účty se jim brzy vymstí, varuje Markéta Jelínková z Amundi

Ženy investorky - ilustrační foto
poskytnuto Amundi
Stanislav Šulc

Ženy investorky na rozdíl od svých mužských protějšků investují mnohem konzervativněji a s dlouhodobější strategií. Jejich hlavním cílem je zajištění na stáří. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro investiční společnost Amundi, největšího evropského správce majetku. „V posledních měsících se snažíme investorkám vysvětlovat, že se začátkem nové fáze cyklu, kdy začnou klesat úrokové sazby centrálních bank a s nimi úroky na spořících účtech, bude nutné volit jiné nástroje, zejména dluhopisy,“ uvedla pro newstream.cz portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková.

Reklama

Většina žen neinvestuje. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro investiční společnost Amundi jsou důvodem zejména nízké sebevědomí, nedostatek volných prostředků, ale také nedůvěra vůči investičním nástrojům.

Investiční produkty využívá každá šestá Češka, mezi muži je to pak každý čtvrtý. V tomto segmentu jsou zdaleka nejpopulárnější podílové fondy, které ženy volí stejně často jako muži (41 %), méně ale investují do akcií, komodit, dluhopisů či kryptoměn,“ uvedla portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková. „Průzkum nám potvrdil, že zájem o investování mezi ženami kontinuálně roste. Podle výsledků se za posledních pět let podíl investorek do 44 let dokonce zvýšil o 10 procent a samotný potenciál trhu je ještě mnohem výš. Ženy si tedy začínají uvědomovat důležitost úspor a potřebu se o ně starat, tak aby se neznehodnocovaly nebo ideálně aby jejich hodnota postupně rostla,“ dodává Jelínková.

Andrea Ferancová Bartoňová a Tereza Zavadilová v seriálu Jiný peníze
video

Newstream rozjíždí investiční videoseriál Jiný peníze s Andreou Ferancovou Bartoňovou

Investorka Andrea Ferancová Bartoňová a vydavatelka portálu Newstream.cz Tereza Zavadilová mluví o investování v těžkých dobách v první epizodě nové série o investování nazvané Jiný peníze. Pořad se natáčí v prezidentském apartmá pražského hotelu Augustine.

Přečíst článek

Tematické investice

Ženy podle průzkumu zaujímají v investování odlišné pozice a přístupy než muži. Na rozdíl od nich jsou méně orientovány na krátkodobou výnosnost investice, naopak preferují dlouhodobost. Mají obecně nižší sklon k riziku, proto volí konzervativnější nástroje. Hlavním cílem je zajištění na stáří. Ženy pak při rozhodování o investici často vycházejí ze svých hodnot.

„I proto vidíme, že ženy se více orientují na tematické investice, například do podpory životního prostředí,“ dodala Jelínková z Amundi.

video

Silke Horáková: Impaktové investování už je v kursu, děláme větší fond

Venture kapitálový fond Tilia investorky Silke Horákové a partnerů bude mít brzy mladšího bratra, Tilia 2. Bude v něm více peněz.

Přečíst článek

Konec spoření?

Pro většinu populace je zatím běžnější spíše spořit než investovat. V dobách vysokých úrokových sazeb jde o poměrně přirozenou tendenci, kdy lidé ukládají volné prostředky do „bezrizikových“ spořících titulů (zejména spořící účty či termínované vklady).

Nyní se však blíží období, kdy centrální banky po celém světě začnou své úrokové sazby snižovat. A to se projeví také na úročení vkladů u těchto spořících účtů.

„My to říkáme všem klientům, nejen klientkám. Až klesnou sazby, na spořících účtech se to projeví okamžitě. Myslíme si, že nyní je proto vhodná doba vybrat jiný nástroj, ideálně investiční. A co se týče poměru rizika a výnosnosti, v tuto chvíli jsou nejzajímavější dluhopisy,“ dodala pro newstream.cz Markéta Jelínková.

video

ŽIVĚ: Řítíme se do recese? A do čeho se vyplatí investovat? Odpovídají experti na Global Investment Summitu

Inspirativní přednášky více než 50 předních českých investorů, investiční tipy, panelové diskuse s osobnostmi finanční scény i networking – to vše nabídne Global Investment Summit AUTUMN (GIS). „Ambicí akce je zprostředkovat náhled na komplexní svět investic, pomoci jim získat inspiraci i znalosti k tomu být dlouhodobě úspěšnými investory, ať už je zajímají akcie, fondy nebo nemovitosti,“ říká pořadatel summitu Jan Novotný. Přinášíme živý stream z akce.

Přečíst článek

To potvrzují i top čeští makroekonomové, kteří na investiční konferenci Global Investment Summit označili právě aktuální dobu za ideální pro nákup dluhopisů.

„Splaskla dluhopisová bublina a nyní můžeme sledovat to, co bychom u akcií nazývali dnem a blíží se období razantního růstu. Výhledově dluhopisy slibují dobrý výnos,“ prohlásil na GIS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přehnaná regulace, problémy v energetickém sektoru, dopady deglobalizace. Hlavní negativní faktory, které budou v nadcházejících letech ovlivňovat evropskou ekonomiku a také ekonomiku českou. Výhodou by mohla být relativně levná pracovní síla, kterou Česko umí nabídnout globálním hráčům. Shodli se na tom špičkoví ekonomové, kteří v panelové diskusi na Global Investment Summitu odhadovali vývoj klíčových ukazatelů ekonomiky.

Přečíst článek

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Hlavní hvězdou nadcházejícího Global Investment Summitu, který se uskuteční 2. listopadu na Pražském hradě, bude legendární investor Mark Mobius. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Mobius prozrazuje, do čeho má nyní cenu investovat, jak vnímá potenciál České republiky a také proč ve své nejnovější knize oslavuje deflaci. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Stát prodělal miliardy na protiinflačních dluhopisech, někteří si tím naplnili kapsy

Přečíst článek
investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Přečíst článek
Spoření

Čechy láká investování jako hra čím dál víc. Investiční crowdfunding raketově roste a nabízí zhodnocení i 12 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme