Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Bitcoin, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Trh s kryptoměnami se v prvním pololetí zotavil a celková tržní kapitalizace kryptoměn se na konci období dostala na 1,17 bilionu dolarů (25,5 bilionu korun). Objem obchodů s nejznámější kryptoměnou bitcoin se přitom zvýšil o 185 procent. Ve své analýze to uvádí největší kryptoměnová burza Binance.

Reklama

Zájem investorů o kryptoměny zaznamenal výrazný nárůst navzdory přetrvávající regulační a makroekonomické nejistotě. Co se samotného bitcoinu týče, jeho tržní hodnota se zvýšila o 87,7 procenta a v současnosti se drží přibližně na 580 miliardách dolarů. Celková tržní kapitalizace kryptoměn v první polovině roku vzrostla o 47,6 procenta.

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Od poloviny června opět přitáhlo dění kolem bitcoinu pozornost investorů na kryptoměny. Samotný bitcoin za měsíc a půl posílil o 20 procent, akcie kryptoměnové burzy Coinbase vyletěly přibližně o 50 procent. A GBTC, které investoři často používají jako alternativu k přímému vlastnictví bitcoinu, přidal 20 procent, upozorňuje makléřka J&T Banky Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Investice do kryptoměn táhnou

Trh do značné míry těžil ze zájmu o vytvoření bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF). Americká Komise pro cenné papíry (SEC) v uplynulém týdnu přijala k posouzení žádosti od šesti významných firem.

„Současné koordinované žádosti o otevření bitcoinových ETF považuji za jasně vyslanou zprávu ke zpřístupnění investic do bitcoinu běžným investorům. Oproti předchozím neschváleným žádostem, které přicházely především od kryptoměnových firem, vidíme nyní posun ke zvučným globálním správcům aktiv, mezi kterými jsou BlackRock, Fidelity, VanEck, WisdomTree a Invesco,“ řekl analytik společnosti Diverzo Lubomír Valík.

Roman Valihrach, šéf kryptoburzy Coinmate.

Banky se s kryptem sblíží a bitcoin bude za milion, říká šéf kryptoburzy Coinmate

Česká kryptoměnová asociace, jejíž je Coinmate členem, nedávno publikovala studii, podle níž by Česko prostřednictvím kryptosektoru mohlo do roku 2033 získat téměř 40 miliard na daních a odvodech. Do světa kryptoměn přichází evropská regulace MiCA. „MiCA umožní, že do krypta budou moci vstoupit instituce, pro které to bylo doposud příliš komplikované a riskantní,” uvádí Roman Valihrach, šéf kryptoburzy Coinmate. Koho v kryptu sleduje, čemu věří a kde vidí příležitosti? Je tu další díl seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Zájem tradičních korporací, které vyhodnotily sázku na bitcoin jako běžnou součást nabídky investorům, podle Valíka může mít na trh kryptoměn pozitivní dopady. „Očekávám, že je schválení žádosti již jen otázka času. V případě zamítnutí žádostí by muselo dojít k věcné argumentaci ze strany regulátora, ale pro tu nyní nevidím reálné důvody. Zamítnutí proto přisuzuji menší pravděpodobnost než schválení,“ dodal Valík.

Ceny kryptoměn procházejí značnými výkyvy. Například bitcoin se koncem roku 2021 dostal na rekordních téměř 69 tisíc dolarů, v následujícím roce ale jeho cena spadla zhruba k hranici 15 tisícům dolarů. Po zotavení nad 30 tisíc dolarů dnes klesla o více než dvě procenta a odpoledne se podle záznamů specializovaného webu CoinDesk pohybovala mírně nad 29 tisíci dolary .

Téměř ve všech oblastech analyzovaných společností Binance zaznamenalo odvětví kryptoměn v prvním pololetí citelný růst. Počet uživatelů DeFi, což znamená decentralizovaných financí, se od začátku roku zvýšil o 43 procent a ve srovnání s druhým pololetím loňského roku vzrostly také objemy NFT, tedy nezaměnitelných tokenů.

Právníci radí, jak zahrnout digitální majetek do dědictví

Digitální dědictví. Snad každý z nás „vlastní” nějaký digitální obsah, ať už je to film, hudba, počítačová hra nebo třeba NFT, uložený na hmotném nosiči, nebo jinde. V digitálním obsahu přitom může být ukryta značná hodnota, která opodstatňuje otázku kdo, jak a zda vůbec jej po našem skonu někdy zdědí. 

Přečíst článek

Růst se projevil i v takzvaném fundraisingu, tedy získávání peněz od investorů. Binance uvádí, že deset největších fondů získalo v prvním pololetí celkem 3,6 miliardy dolarů.

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

Největší světové banky začaly využívat umělé inteligence (AI). Revoluce v oblasti AI se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Téměř 15 procent. Tolik by vydělal investor, který by na počátku letošního roku vsadil na pražskou burzu a nyní by vybíral zisky. Index PX-TR, tedy zahrnující dividendový výnos, si totiž za první půlrok obchodování připsal 14,32 procenta. Tím se vyrovnává nejvýkonnějším burzám světa. Příběh pražské burzy je však komplikovaný a může jít o jeden z posledních skvělých roků.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme