Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny benzinu jsou patrně na svém mnohaměsíčním dně

Ceny benzinu jsou patrně na svém mnohaměsíčním dně
ČTK
Lukáš Kovanda

Ceny pohonných hmot v ČR jsou poblíž svého dna, benzin podraží již tento týden. OPEC a Rusko totiž ve středu zřejmě rozhodnou razantně omezit těžbu ropy; delegáti se poprvé za 2,5 roku nečekaně sejdou osobně.

Reklama

Od soboty je zrušeno snížení spotřební daně z benzinu. Ta se tak zvedá o 1,50 Kč/l. Když 1. 1. 2010 stoupla v rámci Janotova balíčku spotřební daň o korunu za litr, benzin v dalším týdnu rychle zdražil o 1,80 Kč/l. Ropa ale tehdy zdražovala; během prosince 2009 stoupla korunová cena barelu ropy Brent o 4,5 procenta.

Teď lze čekat týdenní nárůst jen o cca 1 Kč/l. Důvodem je to, že ropa zatím stále zlevňuje. Barel ropy Brent během září zlevnil po přepočtu z dolarů do korun o 6,1 procenta. Toto zlevnění čerpadláři do svých cen ještě teprve plně promítnou. Takže tento zlevňující tlak bude působit proti tlaku na zdražování způsobeném zrušením snížené spotřební daně z benzinu. Proto celkově cena benzinu během prvního říjnového týdne vzroste jen o jednu korunu na litr, což ovšem nevylučuje, že během první poloviny daného týdne může cena benzinu úroveň tohoto zdražení i přechodně "přestřelit".

Osobní setkání věstí radikální krok

Vývoj cen pohonných hmot v druhé polovině října a pak dále v listopadu bude do značné míry záviset na středečním vídeňském summitu členů kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Delegáti se poprvé od začátku pandemie, konkrétně od března 2020, setkají osobně. To je nečekané. Původně se předpokládalo, že se osobně setkají nejdříve koncem letošního roku. Pokud se setkávají osobně, značí to, že se zřejmě uchýlí k nějakému razantnímu kroku.

Očekává se rapidní snížení těžby ropy, až o více než milion barelů denně, a to kvůli vyhlídce celosvětového ekonomického útlumu. To by znamenalo obnovení silného tlaku na růst cen ropy, pročež by do poloviny října ustal současný pokles cen pohonných hmot v ČR. Následovalo by zdražování, které v prosinci a pak v lednu zřejmě podpoří zavedení embarga EU na dovoz ruské ropy a ropných produktů. Je tak možné, že ceny benzinu u českých čerpacích stanic jsou nyní na svém mnohaměsíčním dně, zatímco ceny nafty tam budou během jednoho či dvou týdnů.

Petr Dufek: Po letní „inflační“ přestávce přijde na podzim další nálož drahoty

Na oslavy poklesu inflace je zatím ještě docela brzo. Pravděpodobný je totiž další vzestup cen už v podzimních měsících, píše ve svém komentáři Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Benzin je levnější než před válkou, klesá i nafta

Benzin je v Česku nejlevnější od začátku ruské invaze na Ukrajinu, v průměru stojí 37,56 koruny za litr. Zlevňuje také nafta. Její průměrná cena 43,01 koruny za litr je nejnižší za posledních pět týdnů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy budou ceny i nadále klesat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropa, ilustrační foto

Biden a spojenci šponují „ropnou válku“ se Saúdy a Rusy. Těžit z toho mohou čeští řidiči

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme