Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská burza je nejsilnější za posledních víc než 15 let

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel
BCPP, užito se svolením
 ČTK

Pražská burza ve středu uzavřela na nejvyšší hodnotě od konce června 2008, tedy za posledních víc než 15 a půl roku. Index PX hlavně díky růstu akcií energetické společnosti ČEZ posílil o 1,55 procenta na 1513,01 bodu.

Reklama

Akcie ČEZ přidaly 2,58 procenta na 854 korun. „Akcie ČEZ posilovaly navzdory snížení ratingového výhledu od agentury Moody's, za jejich růstem tak zřejmě stály především spekulace v tisku o případném zrušení daně z nadměrných zisků v roce 2025,“ uvedl makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra.

Solidní růst vykázaly i finanční tituly. Emise Komerční banky uzavřely se ziskem 1,22 procenta na 832,50 korun a akcie Erste stouply o 1,62 procenta na 1030 korun. Rostly i cenné papíry Monety, a to o 1,91 procenta na 101,40 koruny. Akcie pojišťovny VIG zdražily o 1,47 procenta na 725 korun.

Naopak v červených číslech skončily cenné papíry zbrojovky Colt, které ztratily 3,23 procenta a uzavřely na hodnotě 600 korun. V minusu skončily i akcie řetězce Pilulka, které odepsaly 1,87 procenta na 210 korun. Hodnota akcií výrobce nápojů Kofoly se nezměnila a zůstala 270 korun.

Česká měna druhým dnem po sobě mírně oslabila. Vůči euru dnes ztratila dva haléře na 25,33 koruny za euro, k dolaru si koruna pohoršila o tři haléře na 23,40 koruny za dolar.

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost energetického podniku ČEZ by měla letos a v příštím roce dosáhnout solidní úrovně, a to zejména díky nízkonákladové výrobě elektřiny v jaderných blocích a klesající uhlíkové zátěži. Uvádí to agentura Bloomberg ve své analýze vyhlídek ČEZ.

Přečíst článek

Akcie ČEZ prudce klesly

Zhoršení výhledu ČEZ nemá dopad na akcie firmy

Trh s klidem přijal včerejší zprávu ratingové agentury Moody's, která zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti české energetické společnosti ČEZ ze stabilního na negativní. Není to kurzotvorná informace, hodnotí analytici.

Přečíst článek

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Na březnové snížení úrokových sazeb ČNB na 5,75 procenta už stihla zareagovat i část bank, a to mírným snížením sazeb u spořicích účtů. Zatím sice ještě nedošlo k úplně masivnímu sešupu, ale trend poklesu je až na výjimky jasný. Jedinou bankou, která šla proti trendu a sazbu naopak zvedla, je Trinity Bank se 6,31 procenta. Sazbu spořicího účtu se šestkou už pak mají jen dvě další banky. Stále více bank si ovšem začíná klást více a více podmínek pro poskytnutí lepší sazby na spořicím účtu. Kdo podmínky nedodrží, má zhodnocení úspor mnohde úplně mizivé.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme