Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po platině je velká sháňka. Cena kovu letos zaručeně neklesne

platina, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Poptávka po platině se v letošním roce prudce zvýší a na trhu bude chybět skoro milion troyských uncí (oz; 31,1 gramu) kovu. Předpovídají to analytici ze Světové rady pro investice do platiny (WPIC), podle nichž se poptávka proti loňsku zvýší asi o 28 procent. Platinu potřebuje mnoho průmyslových odvětví, od chemiček přes automobilový sektor až po sklárny.

Reklama

Cena platiny se v pondělí odpoledne na světových trzích pohybovala kolem 1070 dolarů (23 200 Kč) za unci, a byla tak blízko několikaletého maxima zhruba 1130 USD/oz, kde byla v dubnu. Nabídka platiny bude podle expertů letos přibližně o jedno procento nižší než loni, což v kombinaci s vysokou poptávkou prakticky vylučuje, že by se cena kovu výrazně snížila.

Situace na trzích opět nahrává zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Pády amerických bank a ekonomická nejistota opět nahrávají zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Naděje na zastavení růstu úrokových sazeb v USA i problémy tamních regionálních bank má pozitivní vliv na cenu zlata považovaného v dobách nejistot za „bezpečný přístav“. Cena zlata za unci proto opět překročila hranici dvou tisíc dolarů (asi 42 300 korun).

Přečíst článek

Analytici se domnívají, že očekávaný nedostatek platiny bude ve skutečnosti ještě horší, než původně předpovídali. Deficit na trhu tak letos dosáhne přibližně 983 tisíc uncí, což je o 77 procent více, než analytici předpovídali teprve v březnu.

Vstupní surovina i investice

Průmyslová poptávka, zejména v chemické a sklářské výrobě v Číně, bude zřejmě nejsilnější v historii, odhaduje zpráva WPIC. Silná poptávka pokračuje také v automobilovém sektoru, protože platina se stává stále častější náhradou drahého palladia v katalyzátorech.

Platinu si v letošním prvním čtvrtletí oblíbili také investoři, do prutů a mincí investovali o 71 procent více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Investice do 102 tisíc troyských uncí platiny je celkově nejvyšší od třetího čtvrtletí roku 2021, k čemuž přispěla další silná poptávka z Japonska, uvedla WPIC.

Připravované přístroje jsou ještě rozměrné, budou se miniaturizovat.

Těžba surovin ve vesmíru? Zatím je vzdálená, ale už se připravuje

Nedostatek surovin nezpůsobuje jenom válka na Ukrajině. Některé nerosty jsou velmi žádané stále, protože průmysl jich chce víc, než se dá ze země vytěžit. Kde je vzít? Jedna odpověď zní jako ze sci-fi: získat je ve vesmíru. Ale nejde o fantazie. I čeští vědci se podílejí na projektech, které by měly kosmickou těžbu umožnit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Pokles ceny platiny je téměř vyloučený

Nejisté globální ekonomické prostředí a inflační tlaky spolu s energetickou krizí představují pro odvětví těžby a zpracování platiny poměrně náročné makroekonomické podmínky, uvedl ve zprávě generální ředitel rady Trevor Raymond. Pravděpodobnost poklesu ceny tohoto drahého kovu je ale nízká.

„Důležité je, že hlavními faktory očekávaného 28procentního růstu poptávky po platině v roce 2023 jsou oblasti, kde jsou rizika poklesu dobře ošetřena,“ uvedl Raymond. „Patří mezi ně pokračující nahrazování platiny za palladium v automobilovém průmyslu a už smluvně zajištěné zvyšování sklářských a chemických kapacit v Číně. K obojímu přispívá rostoucí investiční poptávka,“ dodal.

Vedle katalyzátorů se platina využívá například při výrobě laboratorních zařízení, v elektrotechnice, zubařském vybavení a špercích. Je totiž velmi odolná vůči korozi. Platina bývala před lety dražší než palladium, jehož cena se nyní pohybuje kolem 1500 dolarů za troyskou unci. Před dvěma lety ale byla cena palladia přechodně i dvojnásobná.

Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Nejistota v investování se přeleje i do příštího roku. Bezpečným přístavem může být víno i whisky

Rok 2023 bude pro investování obtížný, analytici doporučují zejména státní dluhopisy, drahé kovy či akcie společností ze zbrojařského či farmaceutického průmyslu nebo investice do luxusu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Paládium, ruda drahého kovu

Cenové veletoče paládia. Automobilky zvažují, že přejdou na levnější platinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme