Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejistota v investování se přeleje i do příštího roku. Bezpečným přístavem může být víno i whisky

Ilustrační foto
iStock
 ČTK

Rok 2023 bude pro investování obtížný, analytici doporučují zejména státní dluhopisy, drahé kovy či akcie společností ze zbrojařského či farmaceutického průmyslu nebo investice do luxusu.

Reklama

Trhy aktuálně nemůžeme označit za zdravé a to bude platit pravděpodobně i po většinu příštího roku. Namístě je nadále velká opatrnost. Nelze říci jedno aktivum nebo odvětví, kam by zaručeně měli lidé investovat. Rozhodně by však měli své peníze vkládat do aktiv, kterým rozumí,“ řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Příliš se podle něj nyní nevyplatí reality, jako například nákup investičního bytu. Hypotéky jsou extrémně drahé, byty přitom příliš nezlevňují, někde dokonce zdražují. Mezi Čechy jsou vysoce oblíbené investice do cenných kovů, zejména pak zlata. Tomu by se v příštím roce mohlo dařit, dodal.

Petr Šíma: Letošní rok startupům nepřál? Ale kdeže! To jen loni investoři moc rozhazovali

Je to propad, který se dal čekat. Startupová horečka, kterou celý svět díky všemožné covidové pomoci zažil loni, během letošního roku trochu ochladla. Ale to nutně neznamená, že je všechno ztraceno, že teď nastanou zlé časy. „Naznačuje to i podrobnější čtení zprávy o stavu evropských startupů od společnosti Atomico,“ píše ve svém komentáři Petr Šíma, partner a šéf investiční společnosti Depo Ventures.

Přečíst článek

Státní dluhopisy mají za sebou těžký rok a také lepší budoucnost

Analytik XTB Štěpán Hájek vidí jako aktiva, která mají větší šanci na zisk, státní a korporátní dluhopisy. Státní dluhopisy mají za sebou jeden z nejhorších roků ve své historii. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím sazbám jejich ceny výrazně klesly. Na dluhopisech tedy není příliš prostoru pro pokles, a naopak lze kombinovat dividendový výnos s tím kapitálovým.

„Jde tak o jednu z nejzajímavějších investičních myšlenek s relativně nízkým rizikem v horizontu dvou let,“ dodal. Zajímavě vypadá také zlato. Americký dolar by měl příští rok v reakci na pokles inflace spíše klesat, což podpoří zlato v růstu, odhadl.

Vhodnou investiční strategií pro rok 2023 by podle analytika Portu Marka Maliny bylo diverzifikované portfolio s mírně agresivní strategií složené především z globálních akciových trhů a v menší míře z dluhopisů nebo zlata.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Češi jsou maniodepresivní národ. Inflace může v lednu vyskočit i přes 20 procent

Sebenaplňující očekávání nás můžou srazit do kolen, říká David Navrátil, hlavní analytik České spořitelny. V duchu, že když se bojím, změním své chování. A tím vlastně přispěji k naplnění černých vizí. Češi jsou podle Navrátila maniodepresivním národem. Vedle energetické krize a obří inflace jsou podle něj „sebenaplňující očekávání“ největší hrozbou pro českou ekonomiku v roce 2023. Inflace podle něj může začátkem roku vyskočit na rekord, kvůli konci fixací energií. Ale v druhé polovině roku prý spadne na jednociferná čísla.

Přečíst článek

Domnívá se, že zejména druhá polovina příštího roku by mohla být ve znamení oživení akciových trhů. Větší optimismus na trzích by mohl znamenat nadprůměrnou výkonnost pro technologické a růstově orientované akcie. V průběhu roku by se mohlo nadále dařit energetickému sektoru, který těží z drahých komodit, podotkl.

Své místo v portfoliích investorů by si měly najít i dluhopisy, uvedl. Kvalitní dluhopisy nabízejí roční výnos kolem 3,5 procenta při relativně nízkém riziku. Po slabém roce 2022 by rok 2023 mohl být lepší i pro některé drahé kovy, jako je zlato a stříbro, poznamenal.

Bezpečným investičním přístavem může být obranný sektor

Makléř Wood & Company Vladimír Vávra by, co se sektorů týče, minimálně v úvodu roku doporučil vyhnout se cyklickým odvětvím a setrval by u defenzivních sektorů jako například farmacie, zdravotní péče či zboží každodenní spotřeby. Bezpečným přístavem by i nadále mohly být akcie v obranném sektoru, a to nehledě na vývoj geopolitické situace. Příležitosti by hledal také v evropském telekomunikačním sektoru.

Vávra vidí jako pozitivní akcie producentů mědi. „S rozvojem elektromobility, obnovitelných zdrojů a potřebě investic do modernizace přenosových sítí budeme svědky mohutného nárůstu poptávky po této komoditě,“ dodal.

Samostatnou kapitolou jsou podle Lajska alternativní investice. Zájem o tyto investice výrazně roste s obavami o inflaci. Jde například o známky, víno, whisky, umění, veterány nebo třeba kabelky. Z pohledu do historie možná překvapivě právě tato aktiva (známky, víno) nejlépe porážejí inflaci, uzavřel.

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme