Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Burzovní palác
ČTK
 ČTK

Akciím na pražské burze se letos podle indexu PX dařilo. Index v prvním čtvrtletí posílil o 7,2 procenta na 1515,2 bodu. Nejvíce se zhodnotily akcie Komerční banky, naopak nejvíce oslabily akcie ČEZ. Index PX se dostal na konci března nad hranici 1500 bodů a kvartál tak zakončil na nejvyšší hodnotě od konce června 2008, řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Reklama

„Tahounem burzy jsou od počátku roku bankovní tituly, které těží z očekávání investorů, že budou letos klesat úrokové sazby. Postupně totiž odeznívají inflační tlaky,“ uvedl Vávra. Naopak akcie ČEZ podle něj během čtvrtletí čelily letos tlaku investorů kvůli klesajícím cenám elektřiny a emisních povolenek.

Akcie Komerční banky od počátku roku rostou o 15,94 procenta na 840 korun a akcie Erste o 15,51 procenta na 1042 korun. Akcie zbrojovky Colt letos zatím přidaly 14,88 procenta na 610 korun a akcie VIG 11,54 procenta na 725 korun. Dále se letos také daří cenným papírům Monety s růstem o devět procent na 102 korun a Philip Morris s růstem o 1,28 procenta na 15 820 korun.

Naopak největší ztráty si letos zatím připisují akcie ČEZ, a to 12,68 procenta na 837 korun. O 12,6 procenta na 215 korun klesla hodnota akcií Pilulky, o 2,17 procenta na 270 korun akcií Kofoly a o 1,09 procenta na 45,30 koruny akcií Photon Energy. Akcie společnosti Gevorkyan, které se začaly obchodovat na hlavním trhu burzy koncem loňského roku, letos zatím ztrácejí 8,51 procenta na 258 korun.

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Velcí přežijí a malí budou mít velké problémy. Tak v současnosti vypadá byznysový svět. Velké firmy totiž mohou investovat obří sumy do vývoje, akvizic a marketingu, tedy do růstu. Malé firmy naopak mají potíže sehnat financování, zvláště v době vysokých úrokových sazeb, která nyní vrcholí. I proto se nůžky mezi hodnotou velkých a malých firem rozevřely nejvíc za 20 let. Vrací se tak otázka, jestli má smysl podporovat malé a střední podniky, čímž se často zaštiťují české vlády. Americká situace ukazuje, že to nemusí vést k ničemu.

Přečíst článek

V samotném březnu index PX stoupl o 3,98 procenta. Nejvýkonnějším březnovým titulem byly akcie Erste s růstem o 11,42 procenta. Naopak nejhůře se dařilo akciím Pilulky s poklesem o 10,04 procenta.

Na konci ledna, konkrétně 29. ledna, se začaly na hlavním trhu pražské burzy obchodovat akcie výrobce dronů Primoco. Ty během února a března ztratily 25,62 procenta na 915 korun.

Podobně jako pražská burza jsou na tom podle Vávry i významné evropské trhy. Německý DAX roste od počátku roku o více než deset procent. Francouzský CAC 40 zatím vzrostl zhruba o devět procent. Pár hodin po začátku posledního obchodního dne v USA index S&P500 i technologický index Nasdaq rostly zhruba o 11 procent. Daří se i britským akciím, index FTSE100 od počátku roku stoupl zhruba o tři procenta.

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme