Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínské trable pokračují. Tamní akciové indexy spadly na letošní minima

Čínské akcie jsou navzdory známkám o stabilizaci ekonomiky na letošním minimu
iStock
 ČTK

Akcie na burzách v Číně výrazně oslabily a jejich hlavní index je na letošním minimu. Statistika z tohoto týdne ukázala, že ekonomika se po pandemii covidu-19 zotavuje, důvěra investorů ale zůstává slabá. Prudce dolů zamířily také akcie v Hongkongu.

Reklama

Index CSI 300, který zahrnuje akcie tří set firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 2,13 procenta a obchodování uzavřel na hodnotě 3533,54 bodu. Index Hang Seng, což je hlavní ukazatel vývoje cen akcií v Hongkongu, klesl o 2,46 procenta na 17.295,89 bodu.

Dolů zamířily zejména akcie firem, které se zaměřují na spotřebitele. Důvěra investorů je totiž pořád slabá a mezi analytiky zatím není jasný názor na to, zda se ekonomika skutečně odráží ode dna.

Globální ředitelka UniCredit pro investice Claudia Vacanti

Claudia Vacanti z UniCredit Bank: Učíme klienty investovat po malých částkách, ale pravidelně každý měsíc

Díky nejnovější investiční iniciativě se skupina UniCredit vrací k asset managementu v Česku i na Slovensku. Přináší sem správu majetku na principu otevřené architektury. Klientům tak bude díky tomu moci nabízet fondy i pod vlastní značkou, uvedla v rozhovoru pro newstream.cz globální ředitelka UniCredit pro investice Claudia Vacanti, která přijela do Česka představit zbrusu nový investiční koncept.  

Přečíst článek

„Podle našeho názoru je příliš brzy na to, abychom hovořili o dosažení dna,“ řekl hlavní ekonom investiční banky Nomura Tching Lu. Zotavit se podle něj musí realitní sektor, po delším období volna může navíc opadnout poptávka po cestování. „Důvěra trhu v čínskou ekonomiku zůstává nízká,“ citovala jej agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt Číny se ve třetím čtvrtletí zvýšil proti předchozím třem měsícům o 1,3 procenta, což je více, než čekali analytici a rychlejší růst než ve druhém čtvrtletí. Meziroční tempo růstu zpomalilo na 4,9 procenta z tempa 6,3 procenta v předchozím čtvrtletí, zejména kvůli slabšímu vývozu a prohloubení krize v realitním sektoru. I tento výsledek je však lepší, než se čekalo.

Václav Podzimek, Alethes

Mánie kolem AI je jen novou investiční bublinou, říká šéf fondu Alethes Václav Podzimek

Každý ekonomický cyklus končí recesí, je jen otázkou, jak bude hluboká, říká v rozhovoru pro Newstream Václav Podzimek, zakladatel fondu Alethes, který spravuje finance i Dalibora Dědka, zakladatele společnosti Jablotron. Běžní investoři by podle Podzimka neměli investovat do jednotlivých akcií, ale držet se investic do celých indexů.

Přečíst článek

Pozornost se v posledních týdnech obrací hlavně ke společnosti Country Garden, což je největší soukromý podnik v čínském realitním sektoru. Firma se potýká s dluhy a podle zdrojů ani v odkladném termínu nezaplatila úroky z dluhopisů. Hrozí tak, že firma zbankrotuje. Realitní sektor se přitom na výkonu čínské ekonomiky podílí z více než čtvrtiny.

Přestože většina sektorů dnes na burze oslabovala, akcie firem v odvětví polovodičů zpevnily. Jejich souhrnný index přidal 1,1 procenta.

Reklama

Související

Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme