Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chystá se největší letošní vstup na burzu v Evropě. A nebude to na vyspělejším Západě

V Rumunsku se chystá největší primární veřejná nabídka akcií (IPO) v historii tamního akciového trhu a letošní největší IPO v celé Evropě. Na trh vstoupí největší rumunský producent energie Hidroelectrica.
Hidroelectrica.ro, se svolením
 ČTK

V Rumunsku se chystá největší primární veřejná nabídka akcií (IPO) v historii tamního akciového trhu a letošní největší IPO v celé Evropě. Na trh vstoupí největší rumunský producent energie Hidroelectrica, píše polský deník Rzeczpospolita.

Reklama

Rumunský trh ušel v posledních letech dlouhou cestu - od marginálního obchodního místa ve střední a východní Evropě se stal burzou, o které se díky IPO společnosti Hidroelectrica mluví nejen v tomto regionu, podotkl deník.

Firma ohodnocena na čtvrt bilionu korun

Hidroelectrica je v procesu IPO oceněna na 9,34 až 11,13 miliardy eur (222 až 264 miliard korun). Rumunský finanční regulátor ASF ve čtvrtek oznámil, že schválil prospekt emitenta k prodeji až 17,34 procenta akcií firmy. Primární veřejná nabídka akcií se koná od 23. června do 4. července na burze v Bukurešti.

Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Minulý týden přinesl mírný ústup z maxim na burzách, které za posledních několik týdnů neustále rostly. Investoři se rozhodli realizovat zisky a burzy si vzaly krátkou přestávku. Roste obava, že vysoké sazby tu s námi budou daleko delší období. Tento bolestný krok je přesto nezbytný pro udržení cen a inflačních očekávání na stabilní úrovni. Po dosažení úrovně 4450 bodů se index S&P 500 otočil a klesl výrazně níže. Bude zajímavé sledovat, co přinese konec měsíce a začátek prázdnin, kdy se obecně očekává nižší aktivita a likvidita na finančních trzích.

Přečíst článek

Prodávajícím akciového podílu je fond Fondul Proprietatea a hodnota nabídky může činit téměř dvě miliardy eur. Příchod společnosti Hidroelectrica bude mít významný dopad na kapitalizaci celého rumunského trhu, která aktuálně činí přibližně 42 miliard eur (bezmála bilion korun). Samotná společnost Hidroelectrica tedy může zvýšit tržní kapitalizaci přibližně o 25 procent, píše polský list. Pro srovnání - tržní hodnota pražské burzy ke konci loňského roku činila téměř 16,6 bilionu korun.

IPO vzbuzuje obrovské emoce

Primární veřejné nabídky akcií pomáhají koordinovat renomované firmy, jako je Citigroup, Erste, Jefferies a Morgan Stanley. Podle deníku je vysoce pravděpodobné, že bude tato nabídka akcií úspěšná. Už na začátku procesu byla kniha objednávek v institucionální tranši plně pokryta, přidali se rovněž individuální investoři.

David Karásek

Designér David Karásek z mmcité: Vstup na burzu spustíme během nejbližších dní

Všechno běží podle plánu, říká David Karásek, zakladatel a většinový vlastník společnosti mmcité o vstupu své firmy na pražskou burzu. Výrobce městských mobiliářů, laviček či zastávek, začal dobývat před dvaceti lety ze své moravské fabriky celý svět. Nyní vítězí v zakázkách ve čtyřiceti zemích světa. Z pražské burzy Start si chce odnést na další rozvoj od investorů 160 milionů korun. Vstup se měl podle původních předpokladů uskutečnit do konce prvního pololetí. „Odložili jsme to o čtrnáct dní, jinak všechno běží podle plánu,“ ujišťuje Karásek pro newstream.cz.

Přečíst článek

Jejich úpisy končí v pondělí a jejich hodnota už přesáhla 260 milionů eur, což prakticky vyčerpává fond akcií, který mají k dispozici. Emoce doprovázející tuto nabídku jsou proto obrovské, píše polský deník.

Firma vyrábí třetinu rumunské elektřiny 

Hidroelectrica vytváří třetinu elektřiny v Rumunsku. Různé státní plány na uvedení společnosti na burzu existují už více než deset let, uvedla agentura Reuters.

Jachta Ferretti 550

Výrobce jachet Ferretti míří na burzu v Miláně s oceněním jedné miliardy eur, do firmy investoval i Karel Komárek

Italský výrobce luxusních jachet Ferretti stanovil cenu svých akcií pro vstup na milánskou burzu na tři eura za jednu akcii. Společnost se tak ocenila na zhruba jednu miliardu eur, tedy zhruba 23,7 miliardy korun. Do firmy investoval i český miliardář Karel Komárek.

Přečíst článek

Podle metodiky společnosti FTSE Russell patří rumunský trh do kategorie rozvíjejících se trhů. Nyní usiluje o to, aby byl za takový brán i podle metodiky MSCI, která je pro globální investory mnohem důležitější. Ve prospěch Rumunska začínají hrát i čísla. Kapitalizace tamního trhu se za tři roky zvýšila téměř o 50 procent. Počet investorů ve stejném období vzrostl z přibližně 55 tisíc na téměř 142 tisíc, píše Rzeczpospolita.

Zatímco bukurešťská burza se rozvíjí, objevují se obavy o budoucnost té pražské. Z ní velké firmy odcházejí, v poslední době se mluví o tom, že by vláda mohla z burzy stáhnout i nejvíce obchodovaný titul, energetickou společnost ČEZ.

Obchod Footshopu v areálu Vnitroblocku v Praze-Holešovicích

Stanislav Šulc: Nový hráč na pražské burze. Má smysl investovat do tenisek?

Prodejce tenisek Footshop vstupuje na burzu. Jeho zakladatelé si díky tomu odnesli stamiliony korun. A investoři budou mít další možnost podílet se na velkém úspěchu malé české firmy. Dobrá zpráva pro pražskou burzu. Nebo ne?

Přečíst článek

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Britská společnost Arm umí vyrábět kvalitní čipy, které jsou přímou konkurencí největších firem světa. Podle informací agentury Bloomberg nyní zamíří na americkou burzu Nasdaq, čímž namíchla britskou vládu. Arm chce vstupem na burzu získat až deset miliard dolarů, což by z jejího primárního úpisu činilo pravděpodobně největší IPO letošního roku.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme