Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Nový hráč na pražské burze. Má smysl investovat do tenisek?

Obchod Footshopu v areálu Vnitroblocku v Praze-Holešovicích
Jan Nosek / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Stanislav Šulc

Prodejce tenisek Footshop vstupuje na burzu. Jeho zakladatelé si díky tomu odnesli stamiliony korun. A investoři budou mít další možnost podílet se na velkém úspěchu malé české firmy. Dobrá zpráva pro pražskou burzu. Nebo ne?

Reklama

Pražská burza potřebuje pozitivní příběhy. Místní trh totiž táhnou téměř výlučně akcie ČEZ a pár bankovních titulů, což pro nadcházející léta neslibuje příliš pozitivní výhledy vzhledem k tomu, jak se česká vláda chová vůči energetickým a bankovním společnostem.

Ale ještěže má pražská burza trh Start, který je tu pro malé firmy. K nejúspěšnějším emisím tu patří akcie Gevorkyan, Karo Leather a e-shopu Pilulka. U těchto titulů nemá smysl sledovat samotný pohyb akcií, důležitější je, že se s akciemi skutečně obchoduje. Takže paradoxně je zcela jedno, že Pilulce akcie propadly od začátku roku o 30 procent, protože se s nimi živelně obchoduje. Na trhu Start totiž je i mnoho titulů, jejichž cena sice výrazně vyrostla, stojí za tím ale několik jednorázových nákupů.

Vzhůru na burzu. WOOD SPAC One vstoupil za půl miliardy do prodejce tenisek Footshop

Vzhůru na burzu. WOOD SPAC One vstoupil za půl miliardy do prodejce tenisek Footshop

Společnost WOOD SPAC One (WSO) ze skupiny Wood & Company získala podíl 48,5 procenta v on-line prodejci obuvi a oblečení Footshop. Po fúzi obou společností, která by se měla uskutečnit k 1. srpnu 2023, budou obchodovány veškeré akcie Footshopu na trhu Standard Start pražské burzy. Výše transakce byla 445 milionů korun. 

Přečíst článek

Rozdíl? Jde o fungování samotných firem, jejich zakladatelů, managementu. Musejí dál makat, jinak se jejich firmy stanou nefunkčními burzovními tituly, které nikoho nezajímají a po několika letech z burzy tiše odejdou.

Mezinárodní expanze

Právě na tomto rozcestí nyní stojí Footshop. Po 1. srpnu se začne obchodovat s jeho akciemi. Stalo se tak na české poměry netradiční formou SPAC společnosti, kterou připravili poradci z Wood & Company. Díky tomu zakladatelé a první investoři získali spousty peněz na expanzi, která je hlavním cílem prodejce tenisek. Ten je v současnosti již přítomen na několika evropských trzích a z miliardových tržeb zhruba 70 procent pochází právě z trhů mimo Česko.

Supreme

Móda ulice za miliardy. Mikina za tisíce eur je taky výnosná investice

Když se prochází londýnským obchodním domem Selfridges nebo Dubai Mall ve Spojených arabských emirátech, upoutá Středoevropana na první pohled jedna zvláštnost: velká část lidí, kteří nakupují v těchto top obchoďácích světa, nosí teplákové soupravy a tenisky. Jde často o produkty slavných fashion brandů jako Gucci či Louis Vuitton. Svět se mění a ani svět módy nezůstává na místě. Proměnil se, nabízí oblečení ulice. Proč se tak stalo, kolik stojí třeba takové tenisky Gucci a lze na tom i nějak vydělat?

Přečíst článek

Footshop patří k nejlepším příběhům českého e-commerce. Začal typickým snem jednoho člověka, pokračoval malým týmem, postupně se zejména dobrými službami stal lídrem ve svém segmentu. A zůstal jím i ve chvíli, kdy se začala objevovat epigonská konkurence.

Nicméně až do této chvíle to byl pořád „jen“ velmi dobrý start-up. Nyní se ukáže, co skutečně tato firma a jeho management umí.

Velký příběh s dobrým koncem

A čeští investoři dostávají zase jednu solidní příležitost být takříkajíc „při tom“. Mohou investovat do značky, která je slavná, známá, úspěšná a může si vybudovat roli nadlokálního hráče. Navíc jde o prodej tenisek, který je v posledních letech jasným trendem.

Footshop se může stát jedním z velkých příběhů pražské burzy. Tak snad se mu podaří vyhnout se naopak příběhu jiných firem, které měly velké ambice, povedlo se jim získat hodně peněz… a dál už nebylo nic.

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Kolem zestátnění části společnosti ČEZ se nyní vedou zákulisní debaty. Petr Koblic, který bude příští rok dvacátým rokem šéfovat pražské burze, se nachází v roli poradce či pozorovatele politického rozhodování. Nicméně akcie ČEZ jsou tahounem „jeho“ burzy. Pokud by z volného trhu odešly, mohlo by to mít fatální dopad na český kapitálový trh. Co se kolem dělení ČEZ děje? A jak celou situaci vnímá muž, který se energetikou „soukromě“ zabývá víc než dvacet let a jak říká, je jeho vášní?

Přečíst článek

Gevorkyan nabídne ve středu akcie prostřednictvím trhu Start pražské burzy

Největší letošní IPO. Slovenská Gevorkyan upsala na trhu Start pražské burzy akcie za 727 milionů

Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, se stala největší emisí na trhu Start pražské burzy. Od investorů získala 727,3 milionu korun, uvedla na Twitteru Burza cenných papírů Praha.

Přečíst článek

Reklama

Související

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Přečíst článek
Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme