Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie eurozóny vystoupaly na více než 15leté maximum, ECB zvýšila úroky

Akcie eurozóny vystoupaly na více než 15leté maximum, ECB zvýšila úroky
iStock
 ČTK

Akcie eurozóny ve čtvrtek vystoupaly na více než 15leté maximum. Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Řada investorů má však za to, že ECB se blíží ke konci cyklu zpřísňování měnové politiky. Index EURO STOXX 50 stoupl o 2,3 procenta na 4447,44 bodu. Je nejvýše od prosince 2007. Panevropský index STOXX Europe 600 se dnes zvýšil o 1,4 procenta na 471,74 bodu. Ocitl se tak na 17měsíčním maximu.

Reklama

Evropská centrální banka (ECB) na svém čtvrtečním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Rada guvernérů o zvýšení sazeb rozhodla už podeváté za sebou. Ponechala si však otevřené možnosti, zda bude potřeba úroky ještě zvýšit, čímž se snaží vrátit inflaci ke stanovenému dvouprocentnímu cíli.

Ještě jednou a dost

„Úroky (centrální banka) podle očekávání zvedla. Ale když se podíváte na některá klíčová slova, ve skutečnosti začala (ECB) vyřazovat některé z nejagresivnějších signálů," uvedla analytička Daniela Hathornová ze společnosti Capital.com. „Začínáme pozorovat posun k možnosti, že se úroky zvednou ještě jednou a to bude všechno," dodala.

Draslovka jedná o vstupu na burzu. Vybírá banku i místo pro IPO

Draslovka jedná o vstupu na burzu. Vybírá banku i místo pro IPO

Česká chemická společnost Draslovka, která je největším světovým výrobcem kyanidu sodného, zjišťuje zájem bank o vedení jejího možného vstupu na burzu v příštím roce. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje obeznámené se záležitostí. Skupina podle těchto zdrojů vybírá upisovatele pro primární veřejnou nabídku. Plány jsou však zatím v počáteční fázi a není jisté, že se uskuteční. Firma se aktuálně k plánům zatím nevyjádřila.

Přečíst článek

Ve středu americká centrální banka (Fed) zvýšila svou základní úrokovou sazbu podle očekávání o 0,25 procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta. Dnes zasedá japonská centrální banka.

Index STOXX 600 směřuje ke druhém ziskovému měsíci v řadě. Naděje na konec zvyšování sazeb a projevy odolnosti americké ekonomiky kompenzují obavy ze zpomalování ekonomiky a růstu zisků v eurozóně.

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Investoři zlínské mmcité přihráli 160 milionů. Na burzovní Start se postaví už za týden

Výrobce městského mobiliáře mmcité umístil na trh Start milion akcií za cenu 160 korun, což odpovídá třetině akcií firmy. Zájem ze strany investorů byl obrovský, poptávali 2 282 400 akcií za více než 365 milionů korun, tedy 228 procent nabízeného množství. Obchodování s akciemi společnosti mmcité bude zahájeno 1. srpna.

Přečíst článek

Hlavní index milánské burzy FTSE/MIB si včera připsal 2,3 procenta na 29 597,81 bodu, a je tak nejvýše od roku 2008. Madridský index IBEX dosáhl nejvyšší hodnoty za tři roky.

Akcie největší banky eurozóny BNP Paribas vzrostly o tři procenta. Společnost ve druhém čtvrtletí překonala odhady analytiků ohledně čistého zisku. Akcie Airbusu klesly o 1,6 procenta. Evropský výrobce letadel nedokázal znovu potvrdit svůj nejbližší průmyslový cíl. Koncern Volkswagen snížil svůj výhled letošních dodávek a jeho akcie posléze odepsaly 2,1 procenta.

Volkswagen

Volkswagen se bez čínských technologií neobejde. Může to být problém i pro český autoprůmysl

Volkswagen a jeho Audi se v obavě ze ztráty trhu investičně spojují s čínskými automobilkami, startupem Xpeng a státním SAIC Motor. Německá automobilka totiž „jako sůl“ potřebuje pokročilejší čínské technologie a know-how, což je varovné pro celé Česko.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Přečíst článek
Prezident německé Bundesbanky Joachim Nagel

Eurozóna musí být při potírání inflace tvrdohlavá. Boj s inflací nekončí, varuje šéf Bundesbanky Nagel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme