Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama
Profimedia
Karel Pučelík

Úcta amerických republikánů k Ronaldu Reaganovi přežívá i trumpovskou dobu. Zatím. Biden, ačkoli je hegemonem primárek, na své demokratické předchůdce v hodnocení úspěšnosti mezi spolustraníky ztrácí.

Reklama

Členové a příznivci republikánů a demokratů dostali od americké agentury Pew Research Center otázku, kdo je nejlepší prezident uplynulých čtyřiceti let. Výsledky nejsou úplně překvapivé, ale mohou i leccos napovědět o rozpoložení uvnitř amerických politických stran.

Jakého prezidenta poslední doby si nejvíce váží republikáni? Odpovědí výjimečně není jméno Donalda Trumpa, i když k tomu nechybí málo. O něco více než čtyřicet procent republikánských účastníků průzkumu považuje za nejlepšího prezidenta poslední doby Ronalda Reagana, který zemi vedl mezi lety 1981 a 1989. Zmíněný Trump ale skončil druhý s 37 procenty.

Karel Pučelík: Našli američtí republikáni „nového Trumpa“?

V průzkumech před republikánskými primárkami se takřka z ničeho nic na předních příčkách objevuje jméno miliardáře a biotechnologického podnikatele Viveka Ramaswamyho, který se prezentuje jako Trumpův skandály nezatížený dědic. Třeba skončí jako jeho viceprezidentský kandidát. Pro USA by však jeho úspěch byl znepokojující, pro Evropu špatný – a pro Ukrajinu dost možná katastrofální.

Přečíst článek

Vítězství Ronalda Reagana není ničím překvapivým, někdejší béčkový hollywoodský herec se v čele podobných anket pohybuje dlouhodobě. Zastánce liberálních ekonomických reforem a tvrdého postoje vůči Sovětskému svazu bývá hodnocen i jako nejlepší prezident vůbec napříč stranami, často před taktéž republikánem Abrahamem Lincolnem nebo demokratem Johnem F. Kennedym.

Reagan vs. Trump

Reagan je takřka modlou pro konzervativce a příznivce liberální hospodářské politiky, a to nejen v zámoří. Ve straně má i po více než třiceti letech od konce druhého funkčního období Reaganovo jméno stále zvuk. Není proto divu, že se k němu vztahují i někteří aktuální kandidáti. Oblíbenou postavou je například pro druhého muže primárek a floridského guvernéra Rona DeSantise. Reagan podle něj „představoval zlatý standard lidového konzervatismu odspodu“.

Naopak třeba George W. Bushe DeSantis hodnotil jako představitele establishmentu a bohatých vrstev. Exprezidenta, který je spojen a neokonzervatismem a začátkem války v Iráku, evidentně příliš neobdivují ani další spolustraníci. Z průzkumu si odnesl jen pět procent, což je méně hlasů, než kolik dali republikáni demokratovi Barracku Obamovi (6). Úplně nejhůře z republikánů dopadl Bush starší.

Anerický prezident Joe Biden

Prezident Biden je na druhé období příliš starý, shodla se většina amerických voličů

Většina amerických voličů se domnívá, že současný prezident Joe Biden je příliš starý, než aby se znovu ucházel o Bílý dům, vyplývá ze sondáže deníku The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Pro dalšího kandidáta na republikánskou nominaci Viveka Ramaswamyho, který se pohybuje na třetím a někdy i na druhém místě průzkumů, je nejlepším prezidentem poslední doby Donald Trump, na čemž se shodne s mnohými dalšími republikány. Průzkum také ukazuje, jak se Republikánská strana změnila. Přece jen nepoměr podpory Trumpa, který je obviněn z mnoha vážných zločinů (šetření však skončilo už v červenci před dvojicích těch nejvážnějších), a poměrně úspěšného prezidentem Bushe je tristní. Dnešní partaj patrně nehraje na politické a ekonomické doktríny, ale výsluní převzal populismus.

Všemi oblíbený Obama

To mezi demokraty je pozice stranického hrdiny jasnější. Se skoro šedesáti procenty je jím Barrack Obama, kterého má řada voličů ještě v celkem čerstvé paměti. Prvního Afroameričana v Bílém domě podporují všechny věkové kategorie, ovšem největší oblibě se těší mezi mladými lidmi mezi 18 a 29 lety. V této skupině ho favorizuje skoro sedmdesát procent dotázaných. Obama je pro ně patrně stále nejsilnějším symbolem amerického progresivního liberalismu.

Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Americký exprezident a favorit republikánských primárek Donald Trump nakonec neušel obvinění za svou roli v tři a půl roku starém vyplenění Kongresu. Na scénu se kvůli němu vrací zákon z bouřlivé doby po občanské válce.

Přečíst článek

Druhý mezi členy a příznivci Demokratické strany skončil prezident velké části devadesátých let Bill Clinton, ovšem ani ne s pětinou hlasů. Je přitom zajímavé, že právě Clinton býval hodnocen mezi bývalými prezidenty velice dobře. Například ještě v průzkumu společnosti Gallup z roku 2011 ho demokraté vynesli až na úplné čelo, porazil i Kennedyho nebo Franklina D. Roosevelta, který v čele Spojených států stál v době Nového údělu i většiny druhé světové války. Obama byl tehdy třetí daleko za Clintonem.

Třetím ze tří demokratických prezidentů posledních čtyřiceti let je úřadující hlava Spojených států Joe Biden, pro kterého hlasovalo jen sedm procent demokratických respondentů (o jeden bod méně než pro Ronalda Reagana). Pro své spolustraníky a příznivce strany s oslíkem ve znaku tak nejspíše není zrovna inspirativním lídrem, i přesto ale téměř jistě bude jejich kandidátem pro další volební období. Momentálně nemá vážnou konkurenci a demokratičtí voliči chápou, že i když není ideální osobností, je z aktuálního výběru obou hlavních stran tou nejlepší variantou.

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme