Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investoři zlínské mmcité přihráli 160 milionů. Na burzovní Start se postaví už za týden

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Výrobce městského mobiliáře mmcité umístil na trh Start milion akcií za cenu 160 korun, což odpovídá třetině akcií firmy. Zájem ze strany investorů byl obrovský, poptávali 2 282 400 akcií za více než 365 milionů korun, tedy 228 procent nabízeného množství. Obchodování s akciemi společnosti mmcité bude zahájeno 1. srpna.

Reklama

Společnost mmcité přední výrobce městského mobiliáře z Bílovic na Uherskohradišťsku, úspěšně upsala své akcie v celkovém počtu 1 000 000 kusů za cenu 160 korun, od investorů tak obdržela částku ve výši 160 milionů korun.

„Poptávka na upisovací ceně převýšila nabídku více než dvojnásobně a takzvaná míra alokace určující konečnou distribuci akcií investorům při krácení objednávek dosáhla 43,81 procenta,“ uvedl František Bostl ze společnosti Starteepo, která transakci zastřešovala. Firma mmcité se podle něj dnes zařadila mezi nejžádanější akciové transakce na trhu Start vůbec. 

„Chtěl bych poblahopřát společnosti mmcité k velmi úspěšnému úpisu na pražské burze. Jsem rádi, že máme na burze inovativní společnost, která má zásadní vliv na tvorbu moderních a atraktivních veřejných prostorů, a to nejen v ČR, ale i v zahraničí,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha (BCPP).

Investoři rozebrali všechny akcie, zájem byl enormní

IPO společnosti mmcité přilákalo značnou pozornost ze strany institucionálních investorů i veřejnosti. Kniha objednávek byla naplněna již v průběhu devátého dne z celkových čtrnácti, během kterých úpis probíhal. Následně byla akcie přeupsána. „Díky velkému zájmu o úpis museli být někteří investoři v rámci alokace (přidělování upsaných akcií jednotlivým upisovatelům) tzv. kráceni, což je u takto úspěšných úpisů zcela standardní,“ uvedla BCPP v oznámení. 

David Karásek

Designér David Karásek z mmcité: Vstup na burzu spustíme během nejbližších dní

Všechno běží podle plánu, říká David Karásek, zakladatel a většinový vlastník společnosti mmcité o vstupu své firmy na pražskou burzu. Výrobce městských mobiliářů, laviček či zastávek, začal dobývat před dvaceti lety ze své moravské fabriky celý svět. Nyní vítězí v zakázkách ve čtyřiceti zemích světa. Z pražské burzy Start si chce odnést na další rozvoj od investorů 160 milionů korun. Vstup se měl podle původních předpokladů uskutečnit do konce prvního pololetí. „Odložili jsme to o čtrnáct dní, jinak všechno běží podle plánu,“ ujišťuje Karásek pro newstream.cz.

Přečíst článek

Finanční prostředky z IPO poslouží společnosti mmcité k rožšíření výrobních kapacit. Rozšiřovat se chtějí hlavně v Česku. „Budou to výrobní místa poblíž Uherského Hradiště, kde působíme. Máme kvalitní tým lidí, a chceme s ním pokračovat. Nechceme ho tím, že se posuneme jinam, rozprášit,“ řekl již dříve v rozhovoru pro Newstream David Karásek, zakladatel a většinový vlastník společnosti mmcité.

Firmu z Bílovic na Uherskohradišťsku na výrobu městského mobiliáře založil Karásek v roce 1994, tehdy ještě se svým bývalým společníkem. Dnes je mobiliář z jeho designové dílny po celém světě. Například na letišti Charlese de Gaulla v Paříži nebo i na horní stanici lanovky vedoucí na nejvyšší evropskou horu Mont Blanc. Celkové konsolidované tržby skupiny mmcité dosáhly loni 1,161 miliardy korun a meziročně vzrostly o 40 procent. Provozní zisk EBITDA vzrostl o 22,5 procenta na 61,182 milionu korun.

Akcie mmcité a.s. (ticker MMCTE.PR) se začnou obchodovat 1. srpna na trhu Start pražské burzy. Ten je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Od 1. září 2023 budou všechny emise trhu START (včetně mmcité) převedeny do režimu kontinuálního obchodování, budou tedy obchodovány stejným způsobem jako akciové emise z ostatních trhů pražské burzy. 

Šéf mmcité: Kopírují nás všude. Hlavně v Polsku, Rusku, ale také v Itálii

Kromě Bílovic u Uherského Hradiště se městský mobiliář tuzemské značky mmcité vyrábí i v Brazílii. Právě posílení produkce je jedním z hlavních důvodů, proč skupina Davida Karáska chce od investorů na pražské burze Start získat 160 milionů korun. Nejenom o tom, na co chce firma peníze použít, jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Reklama

Související

Oscaři za design míří na Moravu. Žádné překvapení, tentokrát zaujal přístřešek Ufo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme