Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umění ve světě peněz

Výstava Taxidermie s objekty Milana Housera

Obrazy s kůží a kostrou. Houser na Bořislavce osvobozuje malbu

Výstava Taxidermie brněnského umělce Milana Housera přináší nové a neotřelé přístupy k abstraktní malbě. Svými obřími barevnými objekty v prostoru Foyer KKCG na pražské Bořislavce bourá zavedené stereotypy a představuje fascinaci vybranými fyzikálními vlastnostmi materiálů i autorův zájem o vesmír a sci-fi. Výstava je přístupná do 11.června. 

Přečíst článek

Poptávka převyšuje nabídku. Investice do umění vynesly za deset let desítky procent

Přečíst článek
Quentin Tarantino slaví šedesátku. A slibuje už jen poslední film

Quentin Tarantino slaví šedesátku. A vyhrožuje, že natočí už jen poslední film

Samouk nebo magor z videopůjčovny. Tak se říkávalo Quentinu Tarantinovi, protože na rozdíl od většiny slavných filmařů své filmové vzdělání absolvoval skutečně ve videopůjčovně. I proto jsou jeho kultovní filmy prošpikované odkazy na všechno možné od spaghetti westernů Sergia Leoneho přes francouzskou novou vlnu po japonské samurajské klasiky. Tarantino má na kontě devět snímků. A podle slov režiséra, který právě dnes slaví šedesátku, natočí už jen jeden film.

Přečíst článek
Obraz Jacksona Pollocka, ilustrační foto

Bulharská policie dopadla gang pašeráků, našla u nich obraz Jacksona Pollocka za miliardu

Policie v Bulharsku našla dosud neznámý obraz Jacksona Pollocka, který je považován za jednoho z největších amerických malířů 20. století. Obraz, jehož cenu odhadli experti až na 50 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun), našla policie při operaci proti pašerákům uměleckých předmětů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bulharská média.

Přečíst článek
První vydání Harryho Pottera a kamene mudrců, kterého vyšlo jen pět set kusů. Jeden z nich se bude v dubnu 2023 dražit s vyvolávací cenou čtvrt milionu dolarů.

Do aukce jde vzácné první vydání Harryho Pottera. Padne rekord?

Vzácné první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců bude k dispozici za 225 tisíc dolarů na New York International Antiquarian Book Fair, který se bude konat od 27. do 30. dubna. Pouze 500 vázaných kopií knihy – první ze série J. K. Rowlingové – vytisklo v roce 1997 vydavatelství Bloomsbury Publishing. Z drobného tisku šlo 300 výtisků do knihoven a jen dvě stovky do prodeje, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Obraz Kazimira Maleviče s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku. Odhadovaná prodejní cena tehdy činila 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun)

Rusko „přišlo” o malíře Maleviče i Repina, galerie je prezentují jako Ukrajince

Městské muzeum Amsterodam (Stedelijk Museum) přestalo prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina nebo Ivana Ajvazovského. Informoval o tom magazín The Art Newspaper.

Přečíst článek

Čeká se český aukční rekord. Kubištu sesadí Kokoschka

S vyvolávací cenou 200 milionů korun půjde v březnu do aukce obraz Oskara Kokoschky s názvem Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok). Za pořádající aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery to sdělila Kateřina Sokolová. Malíř se na něm vyobrazil se svou někdejší milenkou Almou Mahlerovou.

Přečíst článek
Jednou z nejvíce pozoruhodných prostor domu Jima Carreyho je soukromé kino ve stylu Art Deco s kostýmy z Carreyho filmů.

Jim Carrey prodává dům za více než půl miliardy. Včetně kina ve stylu Art Deco

Slavný herec Jim Carrey se po třiceti letech rozhodl prodat svůj útulný, osobitý a uměním prodchnutý dům v Los Angeles. Důvodem je, že už v něm netráví tolik času. Cena za 1180 metrů čtverečních bytové plochy s pěti ložnicemi i kinem ve stylu Art Deco je 28,9 milionu dolarů (asi 627 milionů korun).

Přečíst článek
Jennifer Lopezová prodává svůj dům v Bel Air v Los Angeles za 42,5 milionu dolarů.

Půl roku po svatbě s Affleckem prodává Jennifer Lopezová svůj dům. Cena? Téměř miliarda

Loňská svatba hereckých hvězd Jennifer Lopezové a Bena Afflecka pomohla rozhýbat realitní trh s luxusními nemovitostmi v Los Angeles. Poté, co loni v srpnu – zhruba měsíc po svatbě – prodal Affleck svůj dům za 30 milionů dolarů, nyní svůj domov prodává i Lopezová. A ne ledasjaký – vila ve francouzském venkovském stylu v luxusní čtvrti Bel Air v Los Angeles je na prodej za 42,5 milionu dolarů (asi 933 milionů korun), uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Snímek Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči se stal vítězem soutěže Czech Press Photo 2022.

FOTOGALERIE: Letošnímu Czech Press Photo dominuje válka na Ukrajině. Ale nejen ona

Ruská invaze na Ukrajině, pohřeb královny Alžběty II., požár v Českém Švýcarsku i volby do sněmovny a předvolební prezidentská kampaň-nekampaň Andreje Babiše patří mezi témata fotografií, které letos ocenila mezinárodní odborná porota soutěže Czech Press Photo. Za fotografii roku 2022 vybrala snímek ze série fotografií Vojtěcha Dárvíka Mácy (na hlavním snímku), který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň. Podívejte se na výběr oceněných snímků ve fotogalerii.

Přečíst článek
Portrét Lopeho de Vegy, jehož neznámou Francouzka Laura nyní objevila umělá inteligence.

Francouzka Laura. Umělá inteligence objevila neznámou hru Lopeho de Vegy

Technologie umělé inteligence, kterou používá k přepisu anonymních historických děl archiv španělské národní knihovny, odhalila skrytý klenot: dosud neznámou hru jednoho z nejvýznamnějších španělských autorů Felixe Lopeho de Vegy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Casino dell’Aurora

Dříve nejdražší dům světa s freskou od Caravaggia neláká ani po obří slevě

Římský palác, kde se nachází i jediná známá freska malíře Caravaggia, nenašel v aukci nového majitele ani na pátý pokus. Nemovitost známá pod jménem Villa Aurora nebo Villa Ludovisi se prodává kvůli sporům mezi dědici zesnulého posledního majitele. Vdova po vévodovi Nicolovi Boncompagnim Ludovisim navíc od soudu dostala příkaz vystěhovat se z nemovitosti během 60 dní, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme