Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umění ve světě peněz

Obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína

V Praze se prodaly obrazy za desítky milionů. Nejdražším se stal Podnos s ovocem a mandolína

Za zhruba 11,4 milionu korun včetně aukční přirážky byl v aukci v Praze prodán obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína, uvedl Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting, která aukci pořádala. Nejedná se o rekordní cenu za obraz od Filly, za jeho díla zájemci v posledních letech zaplatili i několik desítek milionů korun. Celkem se v pražském Topičově salonu prodala díla za 66,5 milionu včetně přirážky.

Přečíst článek
Instalace V E K T R O S K O P △ v kostele sv. Mikuláše

Praha se po roce ponořila do světla. Začal Signal Festival, hvězdní umělci letos osvítí i okraj města

Přečíst článek

Umění přináší do života krásu. A ženy ji pomáhají objevovat, říká fotografka Veronika Souralová, která hostí klubové setkání žen

Přečíst článek
Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Výprava do neprobádaného světa připomínající počítačovou hru, která se neustále vytváří, plně digitální tanečník nebo trojrozměrné skulptury, které vidíte jen pomocí fotoaparátu svého mobilního telefonu. To je část děl unikátní výstavy nazvané Synesthetic Immersion, která v sídle KKCG na Bořislavce představuje díla z digitální sbírky OxCollection. Výstava vyvrcholí v průběhu Signal Festivalu v polovině října.

Přečíst článek
Šéf Galerie Kodl Martin Kodl

Martin Kodl: Je to paradox, ale největší růst trhu s uměním u nás nastartovala krize v roce 2008

Pokračovatel rodinné tradice. Martin Kodl je šéfem Galerie Kodl, která je nejúspěšnější aukční síní u nás. Za posledních třicet let se právě zde prodala umělecká díla za takřka dvanáct miliard korun. Na jarní aukci v roce 2022 byl prodán nejdražší obraz v historii České republiky „Staropražský motiv“ Bohumila Kubišty, který byl vydražený za 123,6 milionů korun, tato aukce je navíc komerčně nejúspěšnější tuzemskou aukcí v historii. „Nic zásadního neměníme. V kanceláři mám bustu svého dědy, který na mě ‚dohlíží‘, abych se pořád choval stejně, tedy slušně a seriózně,“ říká Martin Kodl. Přinášíme ochutnávku z velkého rozhovoru s Martinem Kodlem z magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek
Klimatičtí aktivisté 17. září 2023 poničili červenou barvou Braniborskou bránu, symbol Berlína.

A zase ti aktivisté. Braniborská brána se zbarvila do červena

Další obětí aktivistů ze skupiny Letzte Generation se stal symbol Berlína, Braniborská brána. V minulosti se snažili poškodit i Rafaelův obraz Sixtinské madony v Drážďanech či dílo Gustava Klimta Smrt a život, které je vystaveno ve Vídni.

Přečíst článek
Digitální umělec Refik Anadol
video

Uznávaný umělec Refik Anadol oživil Dvořákovy sny. Pracovali jsme na tom rok, říká

Refik Anadol patří k nejúspěšnějším digitálním umělcům světa. Jeho díla se prodávají za miliony dolarů, vystavují je nejprestižnější muzea světa včetně newyorského MoMA, patřil k hvězdám letošního předávání hudebních cen Grammy. Nyní Anadol díky investici Karla Komárka z KKCG připravil speciální instalaci pro festival Dvořákova Praha nazvanou Dvořák Dreams. „S AI pracuji posledních sedm let a hlavní je si uvědomit, že AI nic ani nikoho nenahradí. Ale spolupráce člověka s AI změní všechno,“ říká úspěšný umělec v exkluzivním rozhovoru pro portál newstream.cz.

Přečíst článek
Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění. Na snímku socha od Anny Hulačové.

Oslava sběratelství. Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění

Kouzelný prostor pražské Invalidovny hostí třetí pokračování výstavy J&T Banka Art Index Pop-up. Představují se tu díla padesáti předních českých umělců, kteří se letos objevili v TOP 100 Art Indexu včetně Evy Koťátkové, Kateřiny Šedé či Krištofa Kintery. Všechna díla je navíc možné si koupit.

Přečíst článek
Slovanská epopej

Konec sporu o Slovanskou epopej. Praha se dohodla s dědicem Alfonse Muchy

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, dnes schválili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.

Přečíst článek
Výstava Všechnu moc imaginaci! v Drážďanech

Tip na víkend: V Drážďanech v neděli končí obří výstava českého umění

Již tuto neděli končí v Drážďanech výstava českých umělců s názvem Všechnu moc imaginaci!, která v německém městě spadá pod festival Česká sezóna. Velkoryse pojatá přehlídka zprostředkovává pohled na české výtvarné umění od začátku 20. století po dnešek. Jejím autorem je bývalý šéf Národní galerie Jiří Fajt. Minout ji by byla chyba.

Přečíst článek
Anna Pulkertová

Anna Pulkertová: Spoluvlastnictví umění bývá první krok k vlastní sbírce

Investice do umění jsou v současnosti stále populárnější. To však šponuje ceny děl nahoru a zejména pro začínající sběratele může být čím dál méně dostupné získat kvalitní umění za rozumnou cenu. Jednou z variant, jak tomu čelit, je ve světě čím dál populárnější společné vlastnictví umění. První klub věnovaný frakčnímu vlastnictví umění Art Part Club nyní otevírá odbornice na aukční trh Anna Pulkertová. A chce se orientovat na díla současné mladší a střední generace umělců ze střední Evropy.

Přečíst článek
Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek
Český umělec Martin Krajc ve svém ateliéru

Úspěšný umělec Martin Krajc: Ke statisícovým částkám za obraz vede dlouhá cesta

Patří ke komerčně nejúspěšnějším umělcům mladší generace. Martinu Krajcovi teprve „táhne“ na 40, ale již nyní se jeho plátna prodávají za statisícové částky. Potvrdil to na aktuálně vrcholící výstavě Nymphae Perspicuae, na níž se objevila plátna z posledního roku. A většina z nich již našla cestu do sbírek českých milovníků umění. „Stojí hodně úsilí vytvořit dílo a pak poptávku po něm,“ říká Martin Krajc, jehož obraz se před dvěma lety vydražil i v prestižní aukční síni Sotheby’s v Londýně.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme