Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Znuděné opice za zlomek ceny. Hodnota známých NFT klesla za tři roky o 90 procent

Znuděné opice za zlomek ceny. Hodnota známých NFT klesla za tři roky o 90 procent
Yuga Labs, užito se svolením
Jiří Frydlewicz
fry

Ještě před několika málo lety šlo o novou a atraktivní možnost investice. Nyní, po více než třech letech, je veškerá sláva skoro fuč. O čem že je řeč? O NFT kolekci Bored Ape Yacht Club, jedním z investičních hitů na poli digitálního umění roku 2021. Kusy, které v té době propagovaly celebrity jako Justin Bieber či Paris Hilton, a které se prodávaly v přepočtu za miliony, ztratily od té doby 90 procent své hodnoty.

Reklama

I přesto, že se v loňském roce na trhu s „eneftýčkami“ prodaly jedny z nejhodnotnějších děl (viz galerie níže), je poptávka po tomto druhu umění stále nižší. I tato skutečnost se odrazila u společnosti Yuga Labs, která stojí právě za slavnou kolekcí „znuděných opic“. Jak? Propouštěním. Greg Solano, generální ředitel společnosti, oznámil, že startup propustí nespecifikovaný počet zaměstnanců, protože prochází „restrukturalizací“.

„Jednoduše řečeno: Yuga ztratila svou cestu,“ napsal Solano na sociální síti X.

FOTOGALERIE: Jaké byly nejdražší NFT za loňský rok? Podívejte se

Výrazný pokles

Server CNBC uvedl, že současná nejnižší cena za jedno NFT Bored Ape Yacht Club na největším NFT tržišti OpenSea je 14 289 etherea, což je v přepočtu 42 490 dolarů (tedy necelých 984 tisíc korun). Je to stále dost, ale v roce 2021 se tato částka pohybovala zhruba na úrovni 354 tisíc dolarů, tedy téměř 8,2 milionu korun

Ale i přes podstatně nižší minimální cenu Bored Ape Yacht Club trh NFT stále vykazuje určité známky života. Například letos 25. dubna anonymní sběratel nakoupil NFT CryptoPunk v hodnotě téměř 12 milionů dolarů. 

V USA směřují na trh fondy na spotový bitcoin, část analytiků to má za novou éru

V noci se bitcoin zlomově „rozpůlil“. Co to znamená pro jeho další cenový vývoj?

V noci na dnešek se odehrálo napjatě vyhlížené „půlení“ bitcoinu. V celé historii této nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny teprve čtvrté.

Přečíst článek

Snové začátky

Kolekce Bored Ape Yacht Club společnosti Yuga Labs byla uvedena na trh v dubnu 2021. Zahrnovala celkem 10 kusů NFT zobrazující kreslené opice s různými barvami, oblečením a výrazy obličeje.

Startup vydal několik dalších kolekcí NFT, včetně Mutant Ape Yacht Club a CryptoPunks. V roce 2022 získala společnost Yuga Labs počáteční financování ve výši 450 milionů dolarů a podle svých webových stránek byla oceněna na přibližně 4 miliardy dolarů.

Startup však v posledních třech letech čelil spíše kontroverzím. V prosinci 2022 byla společnost Yuga Labs zažalována investory, kteří se k nákupu NFT rozhodli „na základě zavádějících propagací“ od řady celebrit (Justinem Beiberem počínaje přes Paris Hilton až po Jimmyho Fallona), které NFT propagovaly, aniž by uvedly, že za to dostaly  zaplaceno. A ti, kdo čelili ztárátám, byli sami nvestoři, kteří NFT skutečně nakoupili. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Přečíst článek
Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme