Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štýrského olejomalba se v aukci prodala za 6 milionů

Obraz Jindřich Štýrského se prodal v aukci za skoro 6 milionů
1. Art Consulting, užito se svolením
 ČTK

Umělecká díla zhruba za 60 milionů korun se prodala při nedělní sálové aukci klasického a moderního umění v Topičově salonu na Národní třídě v Praze. Nejdražší položkou se stal poetický olej Hradčany a Malá Strana od vily dr. Kramáře Jindřicha Štyrského, který se vydražil za skoro 5,9 milionu korun. Za obraz Počínající se rýhování od Václava Boštíka zaplatí zájemce téměř 5,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Prodalo se 77 procent z nabízených děl, uvedl Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting.

Reklama

Štyrského olej zachycující Hradčany a Malou Stranu pochází z května roku 1922, tedy před jeho vstupem do umělecké skupiny Devětsil. „Obraz pochází z období, kdy se začal výrazně formovat moderní umělecký názor Jindřicha Štyrského, kdy si osvojoval velmi zjednodušené zásady kubismu,“ stojí v uměleckém posudku. Dílo také ovlivnil Štyrského pobyt v Dalmácii a na Korčule na jaře 1922, kde se setkal s Marií Čermínovou, která zanedlouho začala umělecky působit pod pseudonymem Toyen. Autorský rekord drží Štyrského obraz Utonulá, který se v roce 2017 prodal za 24,3 milionu korun.

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v pražské aukci prodala za 115 milionů korun.

Přečíst článek

Boštík, který je představitelem výtvarné abstrakce druhé poloviny 20. století, zachytil v díle Počínající se rýhování napětí mezi tvarem a nicotou. „Ukazuje k imanentním hodnotám, jež autor nalézal ve spojení duchovních a vesmírných energií,“ uvedla aukční síň v katalogu. Dílo pochází z let 1973-1974. Mezi milionová díla, která se dnes vydražila, patří i další Boštíkovo dílo Fantastická figura, za které majitel zaplatí 3,2 milionu korun včetně aukční přirážky.

Jeden ze dvou nabízených obrazů Josefa Šímy, který patří k významným osobnostem evropského moderního malířství, se prodal za 5,2 milionu korun. Raritní surrealistické dílo zakladatele Skupiny Ra Václava Zykmunda s názvem Hodiny, jejichž kyvadlem je noc, našlo majitele za 3,6 milionu korun.

Reklama

„Největším překvapením byli současníci, byl to šok, šlo o milionové částky,“ uvedl Rybář. Mezi jinými jmenoval dílo Josefa Bolfa Remembring Beckwards, které se z vyvolávací částky 320 tisíc korun vyšplhalo na více než 1,4 milionu korun, nebo obraz s názvem Ateliér Daniela Pitína, jehož cena se z 280 tisíc korun vyhoupla na 1,2 milionu korun.

Toyen a její tvorba
video

Nedostali jste se na výstavu Toyen: Snící rebelka? Tak se dívejte

Toyen patří k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století. Její výrazná tvorba i neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě čím dál větší zájem o její osobu i dílo, málokde však měli diváci možnost je zhlédnout v celé šíři. Až teď v Praze.

Přečíst článek

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Ve dvaceti letech emigroval Jan Bejšovec do Švédska. A tam se mu podařilo nakoupit grafiky od věhlasných umělců typu Salvátora Dalího či Andyho Warhola. Tím vznikl základ sbírky, která je jeho celoživotní vášní. To ostatně pozná každý, kdo vstoupí do jeho bytu na Smíchově. Uvítá vás socha Jaroslava Róny, v hlavních pokojích pak jsou ve vrstvách desítky pláten především klasiků 20. století. Ale nejen jejich. „Rád si kupuji obrazy nevýznamných autorů, které považuji za významné. Třeba surrealistický obraz Mertlíka nebo Rambouska, od něhož mám expresivní malbu boxerů v ringu z 20. let 20. století. Také by si asi žádný ‚seriózní‘ sběratel nepověsil dílo Jaroslava Gruse, ale já tady mám jeho fantastické plátno z roku 1932,“ říká Jan Bejšovec, který část své sbírky a sbírky svého syna Johana představuje v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky.

Přečíst článek

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950

Další rekordní Toyen. Obraz Puis, plus tard se na aukci v Praze prodal za více než 37 milionů

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období, vyvolávací cena byla 15 milionů korun. V aukci na pražském Žofíně se dnes prodalo ještě další dílo slavné malířky, plátno s názvem Un vide, un silence (Prázdno, ticho), které je mladší o deset let. Do aukce šlo s cenou 12 milionů korun a prodalo se za 18,48 milionu korun včetně aukční přirážky.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme