Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: umělá inteligence

AI čili umělá inteligence. Trend, který mnohé změní

Jak využít zlaté horečky umělé inteligence a neohrozit cíle udržitelnosti?

Jak využít zlaté horečky umělé inteligence a neohrozit cíle udržitelnosti?

Umělá inteligence se v posledních letech stala jednou z nejrychleji rostoucích oblastí investic firem do nových technologií a inovací. Využijí ji prakticky všechny obory, od zdravotnictví, přes výrobu polovodičů a čipů a automobilový průmysl až po finanční služby. Nejnovější vlna široce dostupných nástrojů generativní umělé inteligence, k nimž patří i mediálně známý ChatGPT, pak způsobuje dramatický nárůst strojově generovaných dat, a je obecně hnací silou bezprecedentního růstu množství nestrukturovaných dat jako takových. Co to přinese za výhody a výzvy?

Přečíst článek

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek

Tech guru Fabrice Biundo: České firmy si umělou inteligenci teprve osahávají. Investice budou obří

Přečíst článek
Microsoft zařadí do operačního systému Windows asistenta s umělou inteligencí.

Windows od Microsoftu dostanou asistenta s umělou inteligencí

Americká softwarová společnost Microsoft od příštího týdne zařadí do svého operačního sytému Windows asistenta s umělou inteligencí Copilot. Poprvé se objeví 26. září v bezplatné aktualizaci Windows 11, později bude k dispozici také ve prohlížeči Edge a softwarové sadě Microsoft 365, uvedla firma.

Přečíst článek
Google, ilustrační foto

Google jde tvrdě proti ChatGPT. Nabízí vlastní AI, která je pětkrát výkonnější

Americká internetová společnost Google poskytla malé skupině firem svůj nový model umělé inteligence (AI) nazvaný Gemini. S odvoláním na informované zdroje to uvedl server The Information. Google chce tímto nástrojem konkurovat modelu ChatGPT-4 společnosti OpenAI, kterou podporuje Microsoft.

Přečíst článek
Pracovat znamená žít. Žít znamená pracovat.

Na pracovním trhu probíhá radikální proměna. Jak na něm uspět?

Pracovat znamená žít. Žít znamená pracovat. Ne kvůli penězům. Kvůli realizaci sebe sama, svého nejlepšího já. To je stále častějším motivem lidí k práci. A tato radikální změna na pracovním trhu bude mít stále větší dopad na společnost a její fungování. Odpovědi přináší hlavní téma nového magazínu Newstream CLUB, který již nyní seženete v trafikách.

Přečíst článek
Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a 19 dalších miliardářů strávilo s americkými senátory několik hodin na setkání týkající se regulace umělé inteligence (AI). Musk jednání označil za „historické" a za „službu lidstvu", někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi.

Přečíst článek
Američtí spisovatelé žalují společnost Meta kvůli umělé inteligenci

Američtí spisovatelé žalují společnost Meta. Její umělá inteligence jim měla zneužít díla

Skupina amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms kvůli jejímu systému umělé inteligence Llama.

Přečíst článek
Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Přečíst článek
Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Nejlepší, nejvyspělejší, nejvýkonnější. Taková má být umělá inteligence, kterou vyvíjí společnost Meta, za níž stojí technologický miliardář Mark Zuckerberg. Meta tak vyzval tak na souboj dosud nejvyspělejší model nabízený společností OpenAI.

Přečíst článek
Čína se pomocí AI a falešných účtů snaží ovlivňovat americké voliče

Čína zřejmě využívá umělou inteligenci k ovlivňování amerických voličů, zjistil Microsoft

Výzkumníci americké technologické společnosti Microsoft oznámili, že zřejmě odhalili síť falešných účtů na sociálních sítích ovládaných Čínou. Peking se podle nich jejich prostřednictvím snaží ovlivňovat americké voliče, a to i pomocí umělé inteligence.

Přečíst článek
Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Největší ekonomika jihovýchodní Asie spustila projekt udělování „zlatých víz“ pro přilákání zahraničních investic a technologií. Prvním držitelem se stal zakladatel OpenAI, která změnila svět svým ChatGPT s umělou inteligencí, Sam Altman.

Přečíst článek

Umělá inteligence pomůže bankám ještě lépe poznat své klienty

Služby přesně na míru díky dokonalé znalosti potřeb klienta, banka provázející své zákazníky na každém kroku v online světě nebo velmi rychlé uvádění nových produktů – to a ještě mnohem víc dnes bankám umožňují technologie.

Přečíst článek
Reklama

News box

V USA byli zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách, a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku 👨‍🎓👨‍🎓 na jedné z neprestižnějších univerzit, Massachusettském technologickém institutu. 
Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ohledně hazardu. 🎰 Lidé se tak vyjádří, zda má chrášťanské vedení udělat veškeré možné kroky k zákazu hazardu v obci. Referendum bude 14. června. Vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. 
Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. 💣Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů (16 miliard korun), po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot.  Číst více
Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s hnutím STAN požadují vytvořit komplexní posudek dalšího postupu v souvislosti se společným podnikem Nové Holešovice. Nové Holešovice založil pražský dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group kvůli rozvoji 🏗 stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. 
Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší ⬆ vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters. Číst více
Českomoravská konfederace odborových svazů zrušila ❌demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce a důchodech. Odborová centrála sdělila, že tím chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a s ohledem na rozjitřenou situaci i v České republice. 
Novým prezidentem kolínské automobilky 🚘 Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se od června stane Robert Kiml, dosavadní viceprezident pro výrobu. Dosud funkci zastával Koreatsu Aoki, který zůstane na pozici výkonného poradce top managementu. Kiml bude prvním Čechem ve funkci prezidenta kolínské automobilky.  Číst více
Odborový svaz KOVO se nezúčastní protestu, který svolala na 21. května do Prahy Českomoravská konfederace odborových svazů. 👨‍🏭 Nechce zvyšovat napětí ve společnosti po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. 
Český prodejce nábytku a bytových doplňků Bonami vstoupil na italský trh. 🛏 Produkty zatím nabízí přes vlastní e-shop, případné otevření kamenných prodejen bude záviset na poptávce. Bonami působí také v dalších deseti evropských zemích, a to na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.
Britská ministryně pro mezinárodní obchod Kemi Badenochová se dnes hodlá sejít se zástupci společnosti International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail. 📯 Zajímá ji nabídka na převzetí, kterou firmě předložil miliardář Daniel Křetínský. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme