Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

trhy - informace o tématu

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Globální proměny vrací vítr do plachet americké ekonomiky. USA aktivně prosazují své zájmy, business čte dobře vodu a nikdo nečeká v těchto turbulentních časech na ohlodané kosti. V Asii se započal proces decouplingu, kdy se mnohé ekonomiky stále vehementněji emancipují od Číny a snaží se těžit z rivality obou mocností. Samotná Čína se nachází uprostřed probíhajících, nastupujících či potenciálních krizí, píše v komentáři ekonom ve společnosti J&T David Havrlant.

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek

Investování do sportu je sexy. Bohatí rozšiřují svá portfolia o týmy z NHL či evropského fotbalu

Přečíst článek
Ženy investorky - ilustrační foto

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

Přečíst článek
Index S&P 500 poprvé uzavřel nad hranicí 5000 bodů

Lukáš Kovanda: Amerika letí vzhůru, Izrael zase dolů. Trhy zažily „historický“ den

Amerika míří vzhůru, hlavně tedy její technologické firmy, Izrael zase dolů, hlavně tedy jeho dluh, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Evropské burzy by mohly v nadcházejících měsících přivítat řadu nových společností. Do léta by se v regionu mohlo uskutečnit nejméně pět velkých primárních nabídek. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek
Valentýnské sladkosti zhořknou. Kakao je rekordně drahé

Valentýnské sladkosti zhořknou. Kakao je rekordně drahé

Světové ceny kakaa dosáhly na nový rekord, když cena za tunu ve čtvrtek na komoditní burze v New Yorku vystoupala na dosud nevídaných 5874 dolarů (zhruba 138 tisíc korun). Klíčová surovina pro výrobu čokolády tak od začátku loňského roku zdražila na zhruba dvojnásobek. Na vině je suché počasí, které poškodilo úrodu v západní Africe. Píše o tom zpravodajský server BBC.

Přečíst článek
Roblox nemilují jen děti, ale taky investoři

Roblox milují nejen děti, ale taky investoři

Herní platforma Roblox je mezi školáky patrně populárnější, než kdy byl Minecraft nebo Fortnite. Denně ji navštíví přes 70 milionů hráčů, kteří ve snovém světě nacházejí kreativní vybití a tráví v něm dlouhé hodiny. Investoři zase větří tučné zisky. A čerstvé výsledky firmy za uplynulý rok rozhodně nejsou pro její akcionáře zklamáním.

Přečíst článek
Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek
Juraj Krúpa

Jméno Krúpa mi občas škodí, říká dravý slovenský investor

Juraj Krúpa v Česku zatím příliš známý není. Letos se tu ale chce třicátník ze Slovenska začít prosazovat se svým investičním fondem. A dle svých slov investuje jinak, než jeho kontroverzní strýc Pavol.

Přečíst článek
Čínské akcie prudce zpevnily

Čínské akcie letí vzhůru. Optimismus jim dodaly i sliby tamní vlády o chystané pomoci

Čínské akcie výrazně zpevnily, hlavní index nejvíce od konce roku 2022, index akcií menších firem pak nejvíce od globální finanční krize z roku 2008. Mezi obchodníky se spekuluje, že vláda se chystá akciovému trhu pomoct a že plány mají podporu prezidenta Si Ťin-pchinga. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Vláda chystá další ránu pro kapitálový trh - povinné zastoupení žen

Současná údajně středopravá vláda se chystá zasadit další ránu českému kapitálovému trhu. Již se jí podařilo ochromit důvěru investorů v něj kurzotvornými výroky pronášenými nahodile a zmateně, zjevně bez znalosti věci a vůbec bez koncepce, případně jako v banánové republice v prostředí ducha venkovské hospody.

Přečíst článek
Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Balík pro Zuckerberga. Jeho Meta mu z dividendy přihraje stovky milionů dolarů ročně

Dobré čtvrtletí americké internetové společnosti Meta, která v něm ztrojnásobila čistý zisk na více než 14 miliard dolarů (zhruba 320 miliard korun), se projeví i na odměnách pro akcionáře. A na pořádný balík peněz se může těšit šéf společnosti Mark Zuckerberg.

Přečíst článek
Italská premiérka Giorgia Meloniová

Jak na dluh? Češi škrtají, Italové žádají občany, aby skupovali dluhopisy

Se zajímavou prosbou předstoupila před občany italská premiérka Giorgia Meloniová. Žádá, aby zejména zástupci střední třídy nakoupili italské dluhopisy. Dosavadní korporátní držitelé italského dluhu se totiž cenných papírů zbavují. Na rozdíl od českého boje s dluhem, který se nese na vlně škrtů, ten italský podle Bloombergu povede k masivnímu nárůstu zadlužení země v dalších dekádách.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme