Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc - informace o tématu

Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.

Stanislav Šulc: V prvním kole nikdo nevyhraje. Protože nejsme v Americe

Dlouho se spekuluje o tom, zda má nějaký kandidát potenciál zvítězit už v prvním kole. V aktuálním společenském klimatu to není možné nejen matematicky, protože se Češi dělí na tři názorové a postojové proudy, a nikoli na dva, jak tomu je například v Americe nebo Velké Británii. Jaké to jsou proudy? A jací kandidáti jim odpovídají? 

Přečíst článek
Pražský hrad z Karlova mostu

Stanislav Šulc: Amnestie, vedení ČNB či vyznamenání. Jak prezident ovlivňuje ekonomiku?

Přečíst článek

Stanislav Šulc: V lednu dojde k dalšímu zdražování. Mohlo by být poslední

Přečíst článek
Nákup v Kauflandu v Havířově

Stanislav Šulc: Slevové karty řetězců jako lék na drahotu? Spíše špinavá hra

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Ze spojení „nejdůležitější volby“ se stalo již tragické klišé a používá se téměř u každé návštěvy volebních místností. Aktuální volby části amerických legislativců tak rozhodně nejsou „nejdůležitější volby“, nicméně jejich význam je skutečně větší, než by si velká část lidí ve střední Evropě chtěla připustit. A výsledek dopadne i na naše životy, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek
Vláda schvaluje windfall tax

Stanislav Šulc: Windfall tax je tu. A je plná nesmyslů

Doba je zlá a na státní rozpočet bude velký tlak. Navzdory dřívějším proklamacím kabinet Petra Fialy musí chtě nechtě přistoupit ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. A rozhodl se pro zatížení vybraných podniků takzvanou daní z mimořádných zisků. Parametry windfall tax však dávají smysl jen napůl.

Přečíst článek
Zasněžování, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Zasněžování kopců je v dnešní situaci slušně řečeno zvěrstvo

Ještěd se nejspíš stane prvním tuzemským kopcem, který přivítá lyžaře. A to ještě ani nezačalo pořádně mrznout. Odstartovalo totiž zasněžování, které je kontroverzní v jakékoli době, ale v současnosti je již vyloženě absurdní. 

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Koruna pod tlakem. Příští rok může razantně oslabit, přiznává i ČNB

ČNB již ve čtvrtek může zvýšit základní úrokové sazby. Půjde o zásadní moment zejména pro kurz české koruny. Před radou České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem jsou složité měsíce. Již na jaře příštího roku by se mohla česká koruna dostat do vážných potíží. Roztočilo by to další vlnu inflace, míní komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman přijal 30. října 2022 na zámku v Lánech předsedu ANO Andreje Babiše.

Stanislav Šulc: Poslední handl paktu Zeman-Babiš

Andrej Babiš ohlásil kandidaturu na prezidenta krátce po návštěvě stávající hlavy státu. Schůzka s Milošem Zemanem zcela jistě pro Babišovo rozhodnutí nic neznamenala. Přesto se téměř jistě upletl poslední kšeft, který spolu tito dva technologové moci upletli. A zda to nakonec bude stačit na Babišovo zvolení, se ukáže už za necelé tři měsíce.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Stanislav Šulc: Co dělá šéf Facebooku tak špatně, že přišel o 100 miliard dolarů?

Mark Zuckerberg letos již zchudnul o neuvěřitelných 100 miliard dolarů, což je mnohem víc než veškeré příjmy českého státu za rok 2022. Sázky na budování virtuálního světa Metaverse se však nechce vzdát. Co dělá šéf Facebooku špatně? 

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Volby, které nic nezmění

Obecní volby tradičně patří k těm nejhůř uchopitelným z politického hlediska. Většinu obcí totiž ovládnou bezejmenná uskupení místních lidí. A je tomu tak dobře. Ostatně politikaření v Praze je dostatečným důkazem toho, že vysoká politika a správa reálných věcí si příliš nerozumí. 

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Stanislav Šulc: Vládo, jednej. Situace živnostníků a firem je kritická

Pomoc domácnostem v energetické tísni byla správně vyhodnocena jako vládní priorita. Nyní je však již opravdu načase zaměřit veškerou pozornost na živnostníky, podnikatele a firmy. U nich skutečně doutná velmi nebezpečná rozbuška.

Přečíst článek
Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkala (nest. za STAN)

Stanislav Šulc: Ministr Síkela chce hledat Čechy ohrožené energetickou krizí. Našli jsme je za 3 minuty

Konečně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela slíbil razantní navýšení pomoci lidem před blížící se topnou sezonou. Zaměřit se chce na ty skutečně zranitelné a slíbil jejich „urychlenou identifikaci“. Zkusili jsme to. Trvalo to pouhé minuty. A státu by to mělo trvat ještě kratší dobu.

Přečíst článek
Hlavní budova České národní banky

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě polem, na němž se ekonomové střetávají s politiky. Ještě před pár měsíci se vzácně shodli, že platy v těžkých dobách nelze zvedat. Tomu je ale nyní konec. V ještě těžších dobách jde evidentně ekonomická logika stranou a převládá logika politická. Ta se ale brzy projeví na dalším růstu inflace.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je nehorázné, že hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal soud 👨‍⚖️ o zatykače na izraelské představitele včetně premiéra Netanjahua, uvedl americký prezident Joe Biden. Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena to může ohrozit snahy o dosažení příměří ve válce Izraele s teroristickým hnutím Hamás.
Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950 000 Palestinců 🏃, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem. Zhruba 300 000 až 400 000 civilistů ve městě zůstává.
Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme