Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

restaurace - informace o tématu

Chci, aby lidi poznali, co jedí, říká šéfkuchař brněnské restaurace Element

Když se budete ptát, kam v Brně na večeři, devět z deseti doporučení bude znít: Element. Tenhle podnik dokonale vystihuje současný trend – a nejde jen o gastronomii, ale i atmosféru, přístup, zážitek a cenu, kterou zaplatíte. V Elementu to do sebe všechno perfektně zapadá. O tom, jak Element funguje, jsem si povídala s šéfkuchařem a spolumajitelem Tomášem Regerem. 

Přečíst článek

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Přečíst článek

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

Přečíst článek
Zabijačkové hody v Lokále, ilustrační foto

Tradiční zabíjačka nejsou jatka. Ukazuje, jak důmyslně uměli naši předci zužitkovat zvíře

Přečíst článek
číšník, ilustrační foto

Hospodští i taxikáři mají těžký leden, třetině hrozí krach

Lidi nechodí, nejezdí. Číšníci dříve pivo roznášeli, dnes jej rozvážejí. Taxikáři v lepším případě místo pasažérů vozí boxy s jídlem. Ekonomikou se táhne strach z inflace.

Přečíst článek
Při nouzovém stavu musely být restaurace pro zákazníky zcela uzavřené. Mohly mít otevřená pouze výdejní okénka.

Vítězové a poražení. V pandemii se nejlépe dařilo kavárnám, nejhůř hospodám

Omezení provozu na jaře a prudký nárůst nákladů decimovaly gastro podniky i loni. Celoroční tržby sice překonaly předchozí rok 2020 o 18 procent, i tak se ale zastavily pod hodnotami předcovidového roku 2019.

Přečíst článek
Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.

Přečíst článek
Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Přečíst článek
Café Imperial v Praze.

Pohlreichovo Café Imperial vévodí žebříčku tradičních restaurací ve světě

Co se týče kvality a úrovně, porazilo vyhlášené podniky v New Yorku, Londýně, Římě či Paříži. Řeč je o Café Imperial v Praze nejznámějšího tuzemského kuchaře Zdeňka Pohlreicha, které specializovaný server Taste Atlas zařadil do čela žebříčku nejlepších tradičních restaurací na světě. Ve stovce oceněných je přitom jediným českým zástupcem.

Přečíst článek
Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek
Takhle vypadá spolupráce KFC a společnosti Beyond Meat na nabídce kuřete vyrobeného na rostlinné bázi.

KFC nabídne na zkoušku rostlinné kuře. Ale pozor, není vegetariánské

K malé gastrorevoluci se schyluje v jedné z největších světových sítí s rychlým občerstvením KFC. Od pondělí začne po celých Spojených státech po omezenou dobu nabízet k tradičnímu kuřeti z masa a kostí i kuřecí maso vyrobené na rostlinné bázi od společnosti Beyond Meat. Její výrobky je možné koupit i v některých obchodech v Česku. Maso na rostlinné bázi už v tuzemsku nabízí Burger King, kde nyní tvoří asi tři procenta prodejů a firma hodlá podíl nadále zvyšovat.

Přečíst článek
Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek
ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek
ilustrační foto

Trendy v jídle pro rok 2022. Co nám bude chutnat, jak, kde a co se bude vařit

Jsme zase o rok starší, zkušenější a nejspíš i o rok tlustší. Gastronomie a jídlo obecně patří mezi oblasti, na nichž se takřka dvouletá pandemie podepsala nejcitelněji. Změnili jsme svoje stravovací návyky i způsob nakupování. Více vaříme, častěji jíme doma, více o jídle přemýšlíme. Co nám to v příštím roce přinese? Na co bude zaměřená pozornost a o čem se mluví nejen mezi šéfkuchaři? Nechte se inspirovat deseti trendy pro letošní rok.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Zástupci členských států Evropské unie v Bruselu ✔️✔️✔️potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý.
Rusko se stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Na pietním aktu k 79. výročí konce druhé světové války to řekl prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc. Ceremoniálu na pražském Vítkově se zúčastnili v hojném počtu politici například z vedení obou parlamentních komor. Historické události si na místě připomněli ale také zástupci církve, veteránských spolků i další desítky lidí.
Obnovitelné zdroje ⚡⚡⚡energie měly na celosvětové výrobě elektřiny loni rekordní podíl 30,3 procenta. To bylo o 0,9 procentního bodu více než v roce předchozím. Příčinou je zvýšení kapacit solárních a větrných elektráren, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil institut Ember.
Americký skaut 👦👦👦(Boy Scouts of America, BSA) se přejmenoval. Nový název Scouting America už neodkazuje na to, že původně šlo pouze o chlapeckou organizaci. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o první změnu názvu ve 114leté historii amerického skautu. BSA se v posledních letech potýkal s bankrotem, který byl vyhlášen v důsledku desítek tisíc žalob týkajících se sexuálního zneužívání.
Nizozemské společnosti 🧺🧺🧺Ahold Delhaize, která v České republice provozuje obchody Albert, klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 2,3 procenta na 803 milionů eur. Na výsledky měly negativní dopad náklady na reorganizaci belgické součásti. Čisté tržby se firmě zvýšily o 0,4 procenta na 21,7 miliardy eur.
Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB. Číst více
Skiareál ⛷️⛷️⛷️v Deštném v Orlických horách chce v letošním roce investovat do svého rozvoje téměř 100 milionů korun. Největší investicí bude nová šestisedačková lanovka v areálu Marta I, která nahradí lyžařský kotvový vlek, tatrapomu a dvousedačkovou lanovku. Uvedl to ředitel střediska Petr Prouza. Přípravné práce pro stavbu lanovky začaly.
Průměrná sazba hypoték na počátku května 📉📉​​​​​​​📉​​​​​​​mírně klesla z dubnových 5,57 procenta na 5,52 procenta. Je tak nejníže od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
Reklama
Reklama
Doporučujeme