Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lanýžový tatarák i tarte flambée: La Gare servíruje Francii v plné síle

Restaurace La Gare
Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Francouzská brasserie La Gare nedaleko Náměstí Republiky v srpnu servíruje sezonní speciality – od pečeného kačera z Dombes po nové variace tarte flambée. Vyrazili jsme na pozdní nedělní oběd a ochutnali to nejlepší z nabídky.

Do restaurace La Gare jsme s rodinou dorazili na pozdní nedělní oběd, lehce po třetí odpolední, kdy už opadl hlavní polední nápor. Provoz byl znatelně klidnější a atmosféra příjemně uvolněná. To sice znamenalo i o něco pomalejší servis, který by v rušnějších hodinách pravděpodobně působil svižněji, přesto se obsluha chovala profesionálně a vstřícně.

Poctivá Francie v klidném tempu

Alsaská pizza a další předkrmy

Jako předkrmy jsme zvolili kombinaci klasiky a nápadité elegance. Tarte flambée s alsaským špekem a cibulí potěšila křupavostí a jemně kouřovou chutí. V srpnu navíc kuchyně nabízí šest nových variant této francouzské placky, například s kachním masem a lanýžovou emulzí – ideální příležitost ochutnat kreativní pojetí známého jídla.

Gratinovaní šneci v houbovém másle byli delikátní, bez zbytečné mastnoty a s bohatou, téměř podzimní chutí. Absolutním vrcholem předkrmové části však byl stařený hovězí tatarák s uzenou majonézou a lanýžovým žloutkem. Tatarák byl dokonale vybalancovaný – lehce zauzený tón se skvěle doplňoval s jemnou strukturou masa a výrazem lanýže.

Steaky ve dvou verzích

Z hlavních chodů jsme vybrali dvě rozdílné, ale stejně povedené varianty. Filet mignon Rossini s foie gras a omáčkou demi-glace připomněl, proč tento pokrm patří k legendám francouzské kuchyně. Krémová textura jater v kontrastu s jemně opečenou svíčkovou a hutnou omáčkou vytvořila harmonii, která potěší i náročné hosty.

Steak z hovězí svíčkové dorazil s perfektním stupněm propečení (medium rare) a byl podáván s omáčkou na přání. Žádné experimenty – jen poctivě zvládnuté řemeslo.

Kačer z Dombes

Hlavním důvodem naší návštěvy byl však kačer z oblasti Dombes, aktuální specialita podniku, která se podává pouze v neděli. Porce za 769 korun je ideální ke sdílení, klidně pro dva.

Maso bylo šťavnaté, s výraznou chutí a dokonale křupavou kůží, kterou dokáže vytvořit jen pomalé pečení na otevřeném grilu. Ke kačerovi se servírují dvě omáčky – jedna pomerančová, druhá kachní –, které elegantně doplňují celkový chuťový dojem. La Gare tuto specialitu nabízí pouze do konce srpna.

Sladká tečka: café gourmand

Na závěr jsme si dopřáli francouzskou klasiku mezi dezerty – café gourmand. Jde o espresso nebo kávu servírovanou s malým výběrem mini dezertů. Tento koncept propojuje chuť na sladké a kávu v jednom elegantním servírování – ideální pro ty, kdo nechtějí vybírat, ale ochutnat „od všeho trochu“.

Verdikt

Poctivá Francie v klidném tempu. La Gare i po letech drží laťku vysoko. V interiéru s bronzovými spirálami a monumentální sochou kohouta se podává francouzská klasika s moderním twistem a důrazem na kvalitu surovin. Pokud vám nevadí pomalejší tempo mimo špičku, odměnou bude skvěle připravené jídlo a atmosféra, kterou jinde v Praze těžko najdete.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Wagyu striploin steak

REPORTÁŽ: Nejlepší Wagyu steak v Dubaji nabízí restaurant Attiko. A za lidovku

Přečíst článek
Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Přečíst článek
Doporučujeme