Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

restaurace - informace o tématu

Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek
Gastro v čase pandemie

Tak budeme propouštět, reagují hoteliéři a restauratéři na zrušení vládní pomoci

Přečíst článek

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Přečíst článek
Ikonický Hotel Mirage v Las Vegas, který od MGM Resort kupuje světoznámý provozovatel „hudebních“ restaurací Hard Rock International.

Síť Hard Rock kupuje za miliardu dolarů ikonický hotel Mirage v Las Vegas

Ikonický hotel a kasino Mirage v americkém megacentru zábavy a hazardu Las Vegas mění majitele. Od MGM Resort jej za 1,08 miliardy dolarů (asi 24,3 miliardy korun) v hotovosti kupuje celosvětová síť hudebních restaurací Hard Rock International. Vedle hotelu, který byl v době svého otevření v roce 1989 s 3044 pokoji největší na světě a na zlatou barvu jeho oken byl použit i skutečný zlatý prach, nový majitel plánuje postavit hotel ve tvaru kytary.

Přečíst článek
Autentická řecká restaurace Filema v pražských Košířích.

Dělat autentickou řeckou kuchyni daleko od Řecka je obtížné, říká šéfkuchař

Jak chutná autentický řecký salát a jak se poznají opravdové tzaziky? Základem jsou bezpochyby kvalitní suroviny, samozřejmě z Řecka. „Na řecké kuchyni je typické to, že ji daleko odtamtud autenticky připravíte velmi obtížně,“ říká šéfkuchař Giannis Marakas z restaurace Filema.

Přečíst článek
Restu

Rezervační platforma Restu končí. Neustála covid

Online rezervační platforma Restu po osmi letech ukončí ke konci roku svoji činnost. Společnost to uvedla na svém webu. 

Přečíst článek

Restauracím klesají tržby. Z kopýtka si ale Češi vyhodili předvečer svátku 17. listopadu

Listopadové zpřísnění protipandemických opatření přineslo gastro provozům citelný propad tržeb. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků. Výjimku ovšem představovaly ve třetím listopadovém týdnu noční kluby a bary, kde tržby překvapivě vyskočily až k říjnové úrovni.

Přečíst článek
David Petřík

Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu

Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.

Přečíst článek
Menu pražské restaurace Brambory.

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory.

Přečíst článek
Škola v době pandemie

Lukáš Kovanda: Největší ztráty dalšího lockdownu plynou z uzavření škol

Další lockdown se vznáší ve vzduchu. I díky proočkování většiny populace by měl být, dojde-li na něj, mnohem více zacílený než předchozí plošné uzávěry. Ekonomice způsobí šrám, snad zvládnutelný, největší ztráty však způsobuje dětem – těm už musíme zabránit, tvrdí ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Přečíst článek
Novou restauraci v barokním areálu broumovského kláštera navrhli architekti ADR.

Klášterní hostinec v Broumově láká na barokní klenby i původní podlahu

Barokní komplex broumovského kláštera se postupně mění a revitalizuje. Naposledy přibyla do jižního křídla kláštera restaurace U Tří růží, kterou navrhlo studio ADR.

Přečíst článek
Pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise obhájila jednu hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin.

Michelin ve stínu pandemie: Kratší menu a místo turistů Češi

Dvě pražské restaurace obhájily Michelinskou hvězdu. Kromě Fieldu Radka Kašpárka a La Degustation Bohême Bourgeoise ze sítě Ambiente se další tuzemské restaurace v prestižním gastronomickém průvodci neobjevily.

Přečíst článek

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Vláda podle něj přehodnocuje vojenskou pomoc kvůli vývoji v Rafáhu.

Číst více
Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že💸💸💸​​​​​​​ výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Číst více
Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Reklama
Reklama
Doporučujeme