Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze: Letní oáza na Malé Straně aneb Na terase v hotelu Mandarin Oriental

Nádvoří bývalého kláštera na Malé Straně, dnes hotel Mandarin Oriental
Zdeněk Pečený, Newstream.cz
Zdeněk Pečený

Za zdmi bývalého kláštera se skrývá jedna z nejstylovějších letních teras v Praze. Restaurace Monastiq nabízí živou hudbu, sezónní koktejly i signature drinky inspirované českými osobnostmi. Vše v prostředí, kde se klid a elegance snoubí s letní uvolněností.

Mandarin Oriental Prague přetavil svůj historický klášterní dvůr v oázu letní pohody. Letní terasa restaurace Monastiq kombinuje o čtvrtečních a pátečních večerech decentní DJ sety, které ladí s atmosférou místa. Tu hodnotím jako sofistikovanou, ale bez přehnané formálnosti.

Sezónní koktejly: léto ve sklenici

Aktuální letní nabídka koktejlů je postavená na svěžesti a aromatických experimentech. Koktejl Sol de Primavera spojuje meruňkovici s melounem a uzenou černou solí, zatímco Sunset Reverie překvapí levandulovou kokosovou pěnou. Golden Blossom Sour staví na kombinaci Ballantine’s Finest, bezinkového sirupu, vaječného bílku a čerstvé citronové šťávy. Nechybí ani osvědčené drinky jako Negroni nebo Aperol Spritz, jejichž pojetí je však vždy lehce autorské. Ceny se pohybují kolem čtyř stovek, což odpovídá jak prostředí pětihvězdičkového hotelu, tak i servisu.

Koktejlová óda na české velikány

V nabídce stálých signature koktejlů najdeme poetiku, nadsázku i historické odkazy. Drink Jan Werich voní po whisky, karamelu a čokoládě a je to takový noblesní vtípek ve skle. Havel’s Schnauzer naopak působí svěže, propojuje becherovku, bezový květ a citron a evokuje letní dny s lehkým disidentským úsměvem. Nejvýraznější je Kafka’s Treasure – temný, aromatický a lehce neuchopitelný koktejl složený z Martellu VSOP, Disaronna, absintu a muškátového oříšku. Nápojová karta zkrátka nabízí chuťový zážitek s kulturním přesahem.

Něco k zakousnutí: burger i fine dining

Na terase Monastiq si přijdou na své i ti, kdo k drinku vyžadují něco poctivého k jídlu. K dispozici je lehké barové menu – jednoznačným favoritem je burger, který překvapil nejen šťavnatostí a chutí, ale i velikostí. Bez problému zasytí dva hosty, kteří přišli "jen na něco malého". Pokud ale toužíte po plnohodnotném gastronomickém zážitku, lze bez problémů objednávat i z klasického Monastiq menu, které je moderním pojetím tradiční české kuchyně.

Vyzkoušeli jsme rybí koláček ze pstruha, telecí tatarák, steak ze svíčkové se smržovou omáčkou. Nutno podotknout, že porce předkrmů z restauračního menu, na rozdíl od burgeru, jsou opravdu jen na probuzení chuťových buněk. Večer jsme zakončili nepečeným cheesecakem a čokoládovým ganache.

Verdikt: Elegantní letní večer

Monastiq Terrace není jen dalším místem na drink. Je to kulturně laděný zážitek pro ty, kdo hledají něco víc než jen posezení u vína. Letní sezónní nabídka se mění, ale styl a atmosféra zůstávají. Doporučuji přijít během DJ večera – drinky chutnají lépe, když jejich rytmus udává hudba.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Vinograf

RECENZE: Ve Vinografu nabízejí degustační vína a steak, který by obstál i v michelinské restauraci

Přečíst článek
výzhled na Rovinji z Cap Aureo

Zelenina s Michelinem. Cap Aureo v Rovinji ukazuje, jak chutná budoucnost gastronomie

Přečíst článek
Doporučujeme