Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze: Letní oáza na Malé Straně aneb Na terase v hotelu Mandarin Oriental

Nádvoří bývalého kláštera na Malé Straně, dnes hotel Mandarin Oriental
Zdeněk Pečený, Newstream.cz
Zdeněk Pečený

Za zdmi bývalého kláštera se skrývá jedna z nejstylovějších letních teras v Praze. Restaurace Monastiq nabízí živou hudbu, sezónní koktejly i signature drinky inspirované českými osobnostmi. Vše v prostředí, kde se klid a elegance snoubí s letní uvolněností.

Mandarin Oriental Prague přetavil svůj historický klášterní dvůr v oázu letní pohody. Letní terasa restaurace Monastiq kombinuje o čtvrtečních a pátečních večerech decentní DJ sety, které ladí s atmosférou místa. Tu hodnotím jako sofistikovanou, ale bez přehnané formálnosti.

Sezónní koktejly: léto ve sklenici

Aktuální letní nabídka koktejlů je postavená na svěžesti a aromatických experimentech. Koktejl Sol de Primavera spojuje meruňkovici s melounem a uzenou černou solí, zatímco Sunset Reverie překvapí levandulovou kokosovou pěnou. Golden Blossom Sour staví na kombinaci Ballantine’s Finest, bezinkového sirupu, vaječného bílku a čerstvé citronové šťávy. Nechybí ani osvědčené drinky jako Negroni nebo Aperol Spritz, jejichž pojetí je však vždy lehce autorské. Ceny se pohybují kolem čtyř stovek, což odpovídá jak prostředí pětihvězdičkového hotelu, tak i servisu.

Koktejlová óda na české velikány

V nabídce stálých signature koktejlů najdeme poetiku, nadsázku i historické odkazy. Drink Jan Werich voní po whisky, karamelu a čokoládě a je to takový noblesní vtípek ve skle. Havel’s Schnauzer naopak působí svěže, propojuje becherovku, bezový květ a citron a evokuje letní dny s lehkým disidentským úsměvem. Nejvýraznější je Kafka’s Treasure – temný, aromatický a lehce neuchopitelný koktejl složený z Martellu VSOP, Disaronna, absintu a muškátového oříšku. Nápojová karta zkrátka nabízí chuťový zážitek s kulturním přesahem.

Něco k zakousnutí: burger i fine dining

Na terase Monastiq si přijdou na své i ti, kdo k drinku vyžadují něco poctivého k jídlu. K dispozici je lehké barové menu – jednoznačným favoritem je burger, který překvapil nejen šťavnatostí a chutí, ale i velikostí. Bez problému zasytí dva hosty, kteří přišli "jen na něco malého". Pokud ale toužíte po plnohodnotném gastronomickém zážitku, lze bez problémů objednávat i z klasického Monastiq menu, které je moderním pojetím tradiční české kuchyně.

Vyzkoušeli jsme rybí koláček ze pstruha, telecí tatarák, steak ze svíčkové se smržovou omáčkou. Nutno podotknout, že porce předkrmů z restauračního menu, na rozdíl od burgeru, jsou opravdu jen na probuzení chuťových buněk. Večer jsme zakončili nepečeným cheesecakem a čokoládovým ganache.

Verdikt: Elegantní letní večer

Monastiq Terrace není jen dalším místem na drink. Je to kulturně laděný zážitek pro ty, kdo hledají něco víc než jen posezení u vína. Letní sezónní nabídka se mění, ale styl a atmosféra zůstávají. Doporučuji přijít během DJ večera – drinky chutnají lépe, když jejich rytmus udává hudba.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Mexická, Holešovice

Recenze: Mexická v Holešovicích – autentika s vůní grilu a vozíkem tequily

Přečíst článek
Mandarin Oriental Mayfair

Nový londýnský hotel Mandarin Oriental Mayfair: Oáza uprostřed velkoměsta

Přečíst článek
Doporučujeme