Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Čtvrť Emila Kolbena

Developeři: Geoportál je odjištěný granát. Pokud bouchne, zasadí českému hospodářství tvrdou ránu

Digitální stavební řízení se v první vlně srazilo do prosté elektronizace, obavy vzbuzuje i geoportál. „Dohromady se jedná o odjištěný granát, který, pokud bouchne, může českému hospodářství zasadit bolestivou ránu do nejcitlivějšího místa v nejméně vhodnou dobu,“ píše ve svém komentáři Zdeněk Soudný z Asociace developerů.

Přečíst článek

Do nájemního bydlení nejdeme, ale zkoušíme jeden model, říká šéfka Central Group

Přečíst článek
V Hostivaři vznikne nové centrum

Jak se promění neutěšené okolí u Nádraží Hostivař?

Veřejné prostranství okolo Nádraží Hostivař se promění podle projektu konsorcia studií UNIT + A69 + DUA + Land05 + ONplan.

Přečíst článek
Mrakodrap Ostrava Towers Complex má vzniknout podle návrhu dánského studia

V Ostravě vyroste nejvyšší budova v Česku, postaví ji Dánové

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu mrakodrapu Ostrava Towers Complex, který má vzniknout v centru Ostravy, je dánské studio ADEPT. Se 170 metry má jít o nejvyšší budovu v České republice.

Přečíst článek

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Od července začíná platit novela stavebního zákona, která přináší řadu změn do stavebního řízení. Postup ministerstva pod vedením Ivana Bartoše u mnoha účastníků trhu vyvolával nervozitu, jak přeměna proběhne. Nezkrachuje v Česku stavební řízení? Šéf České komory architektů Jan Kasl, architekt a bývalý pražský primátor tvrdí, že nakonec všechno dobře dopadne. „Věřím v evoluci.“ Kromě nuancí kolem stavebního řízení však přišla řeč i na rozvoj hlavního města. „Do Máje nikdy nevstoupím,“ svěřil se Kasl v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek
Chatu na Lipně navrhlo studio Les Archinautes.

Revoluce v tuzemské výstavbě. Česká vláda konečně preferuje dřevostavby

Dřevostavby by měly do roku 2035 tvořit až čtvrtinu nově postavených obytných budov v Česku. Počítá s tím strategie, kterou schválila vláda.

Přečíst článek
Kancelářská budova na brněnské třídě Dornych

Scott.Weber přibírá další budovy, nejenom v Praze. Posiluje i v Brně a Ostravě

Společnost Scott.Weber vstupuje nejenom do nových budov v Praze, ale i v Ostravě a v Brně. Celkem otevře dalších téměř 17 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch pro více než dva tisíc lidí.

Přečíst článek
Projekt Pergamenka v Holešovicích

Projekt revitalizace Ferony soutěží v prestižním evropském klání

Revitalizace brownfieldu v Holešovicích zaujala odbornou porotu a bude reprezentovat Česko v soutěži Build Europe.

Přečíst článek
Dušan Kunovský

Kunovského Central Group koupil pozemky v Karlíně. Postaví tam novou čtvrť

Největší český developer Dušan Kunovský koupil v Karlíně pozemky o rozloze Václavského náměstí. První byty, které v nové čtvrti vyrostou, budou k nastěhování v roce 2030. Je to naše nejsložitější a nejdražší akvizice v historii Central Groupu, řekl Kunovský serveru SeznamZprávy.

Přečíst článek
Barcelona

Barcelona si došlápla na Airbnb. Do roku 2028 zakáže krátkodobé ubytování

Tvrdý direkt pro Airbnb v Barceloně. Španělské město opět razantně zasáhlo proti krátkodobým pronájmům a do roku 2028 je chce zcela zakázat.

Přečíst článek
Majitelem Harmony Club Hotelu v Krkonoších je Otruba a Kellnerová s dcerou

Renáta Kellnerová s dcerou a svým partnerem koupili hotel v Krkonoších

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba, který horský hotel koupil spolu se svou partnerkou, nejbohatší Češkou Renátou Kellnerovou a její nejstarší dcerou Annou, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek
palác Lucerna

Dagmar Havlová prodala za miliardu většinový podíl v Paláci Lucerna

Dagmar Havlová prodala většinový podíl v pražském Paláci Lucerna za téměř miliardu korun skupině BTL. Švagrové exprezidenta Václava Havla zůstal podíl 25 procent. Uvedl to server Forbes na základě vyjádření Havlové a technického ředitele BTL Tomáše Drbala. Peníze z prodeje budou podle Havlové využity na rekonstrukci objektu, který je od roku 2017 národní kulturní památkou.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme