Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko - informace o tématu

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Polákům je líp doma

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Poláci se mají lépe doma

Není to jen brexit, který zastavil příliv pracovníků z Evropské unie do Velké Británie. Evropské ekonomiky od Polska až po Portugalsko teď totiž nabízejí víc pracovních míst a lepší mzdy než Británie. Podle tamního Národního statistického úřadu byl loni počet příchozích ze zemí Evropské unie zhruba poloviční oproti roku 2019. A to navzdory rekordní celkové migraci do Spojeného království čítající celkem 606 tisíc osob.

Přečíst článek

Dohoda s Bruselem zabrala. Polsko zrušilo zákaz dovozu ukrajinského obilí, Slovensko jej mírní

Přečíst článek

Pro jídlo se jezdí do Polska. U sousedů pravidelně nakupuje čtvrtina Čechů, ukázal průzkum

Přečíst článek
Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Přečíst článek
Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat.

Přečíst článek
Nejvýznamnější transakcí v regionu bylo převzetí rumunského výrobce a distributora elektřiny Enel SpA řeckou společností firmou Public Power Corp.

Recese a válka na Ukrajině vymazaly v tuzemsku trh s akvizicemi a fúzemi

Objem i počet transakcí na trhu fúzí a akvizic v prvním čtvrtletí meziročně propadl. Na území Česka či s jeho zapojením se uskutečnilo 14 transakcí za 93,4 milionu korun. Ve stejném období loni to přitom bylo 20 transakcí za 4,1 miliardy korun.

Přečíst článek
Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Slovensko dočasně pozastaví dovoz obilí a dalších produktů z Ukrajiny. Uvedl to tiskový odbor úřadu slovenské vlády. K podobnému kroku v uplynulých dnech už přistoupily Maďarsko a Polsko. Česko zatím obdobný zákaz nechystá.

Přečíst článek
Pšenice, ilustrační foto

Maďarská stopka ukrajinskému obilí bude tlačit cenu obilí, pečiva i masa nahoru také v Česku

Po Polsku se k pozastavení dovozu ukrajinských zemědělských produktů přidává také Maďarsko. Čeští zemědělci tak získají další argument pro to, aby i česká vláda o něčem podobném uvažovala. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR upozorňují na to, že čeští zemědělci mají kvůli dovozu ukrajinského obilí na evropský trh problém prodat část loňské úrody.

Přečíst článek
Protesty polských zemědělců

Polsko vyhlásilo zákaz dovozu ukrajinského obilí a desítek druhů potravin do země

Polská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to podle médií oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl to za přítomnosti šéfa vlády a nového ministra zemědělství. Na dovoz levného ukrajinského obilí si stěžují zemědělci i v dalších středoevropských zemích.

Přečíst článek
Pšeničný klas

Pozastavení dovozu ukrajinského obilí do Polska zvýší cenu obilí i v Česku

Páteční rozhodnutí polské vlády pozastavit dovoz ukrajinského obilí do Polska bude tlačit vzhůru cenu obilí, případně i mouky a pečiva, také v Česku. Tuzemští zemědělci se totiž nyní potýkají s citelně klesajícími výkupními cenami obilí.

Přečíst článek
Oděsa, nákladní loď s obilím

Ukrajinské obilí mělo nasytit hladovějící v Africe. Místo toho přivádí na mizinu unijní rolníky

Polsko chce požádat Evropskou unii, aby použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Vláda Mateusze Morawieckého čelí hněvu polských rolníků, kterým vadí dopady přílivu ukrajinského obilí na ceny. Na problém upozorňují zemědělci i z dalších zemí EU.

Přečíst článek
Jet Investment miliardáře Igora Faita míří do Polska a Německa, na investice má miliardy

Jet Investment miliardáře Faita otevře pobočky v Polsku a Německu, na investice má miliardy

Brněnská investiční společnost Jet Investment miliardáře Igora Faita otevírá pobočku ve Varšavě. Do tří let plánuje v Polsku koupit až osm firem v hodnotě přes 100 milionů eur, tedy více než 2,3 miliardy korun. Plánuje také otevření pobočky v Německu, uvedla společnost.

Přečíst článek
Vizualizace nové nejvyšší budovy v ČR AZ Tower. Budova bude mít po dokončení výšku 109,1 m

Brněnské kanceláře se vylidňují. A bude hůř, ukazuje analýza

Klesající počet absolventů vysokých škol, nedostatečné pobídky i proměna trhu po pandemii covidu zřejmě povedou k rostoucí neobsazenosti kancelářských prostor v Brně. V analýze aktuální situace o tom informovala poradenská společnost Cushman&Wakefield, která regionální kancelářský trh sleduje.

Přečíst článek
Polské tanky Leopard 2A4 už jsou na Ukrajině.

Poláci drží slib, první várku leopardů už doručili na Ukrajinu

Polsko dodalo Ukrajině první čtyři tanky Leopard 2 ze slíbených čtrnácti. Premiér Mateusz Morawiecki se vypravil do Kyjeva v den prvního výročí ruské invaze. Setkal se rovněž s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který potvrdil, že první tanky německé výroby dodané Varšavou už dorazily a posílí ukrajinskou obranu.

Přečíst článek
Reklama

News box

 Stejnopohlavní páry 👬budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal ✍. 
Francouzský herec Gérard Depardieu byl zadržen  v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. Stanice BFM TV už dřív informovala, že 75letý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021.
Český výrobce bezpilotních letounů 🛩 Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply ⬆ meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Číst více
Česko bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc z EU pro české ovocnáře 🍎🍐, konkrétně o balík pomoci určený pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy 🌬. 
Operátorovi O2 loni klesl zisk  po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily ↗ o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě. Číst více
Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů 💣 skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU
Český prodejce letenek ✈ Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se dařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla firma. Číst více
Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly  konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání, proto plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy,
Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme