Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko - informace o tématu

Raketou, jež zasáhla Polsko, se asi Ukrajina snažila sestřelit ruskou střelu

Raketou, jež zasáhla Polsko, se asi Ukrajina snažila sestřelit ruskou střelu

Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly - mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele. Polské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že ve vsi Przewodów na východě země nedaleko hranic s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zemřeli dva lidé. Nespecifikovalo, kdo raketu vypálil.

Přečíst článek
Polský Sejm (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Varšava zvažuje zrušení „inflačních štítů“. S extra levnými nákupy v Polsku bude brzy konec

Polské veřejné finance se dostávají pod značný tlak a země bude zřejmě kvůli tomu nucena ukončit své programy ochrany obyvatelstva před inflací, známé jako „inflační štíty“. V jejich rámci Varšava už loni snížila spotřební daň a DPH z elektřiny, plynu či paliv a v letošním roce pak například DPH z potravin. „Inflačních štítů“ ve velkém využívají i Češi z příhraničních oblastí, kteří so Polska vyrážejí na nákupy potravin, paliv, ale třeba také cigaret, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Eurowag

Vohánkův Eurowag koupil polského rivala za 7,5 miliardy korun

Český Eurowag podnikatele Martina Vohánky koupil konkurenci z Polska. Za skupinu Intelo zaplatí v přepočtu astronomických 7,5 miliardy korun. Na akvizici jako první upozornil server HN.cz.

Přečíst článek
Polský premiér Mateusz Morawiecki

USA posilují vliv ve střední Evropě. Polákům postaví jadernou elektrárnu, Česko s tendrem váhá

Polsko se rozhodlo rozšířit svou energetickou soustavu o jadernou elektrárnu. První tři z plánovaných šesti bloků postaví americká společnost Westinghouse, což je podle odborníků jasný vzkaz Rusku o mocenských vztazích ve střední Evropě.

Přečíst článek
Polský důl Turow

A zase ten Turów. Ekologové v Bruselu napadli česko-polskou dohodu

Ekologické organizace Greenpeace a Bund Sachsen a Sousedský spolek Uhelná podaly stížnost k Evropské komisi kvůli česko-polské dohodě o dolu Turów. Dohoda nevyřešila negativní dopady pokračující těžby uhlí, uvedly dnes Greenpeace a expertní organizace Frank Bold v tiskové zprávě. Podle stěžovatelů vlivem provozu dolu nadále vznikají škody na životním prostředí a dohoda brání podat žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Přečíst článek
Klaus Zellmer, předseda představenstva, Škoda Auto, na Česko-německém ekonomickém fóru 17. října 2022 v Praze.

Volkswagen rozhodne o gigafactory do konce roku. Šance Česka je jedna ku třem

Rozhodnutí o umístění nové továrny na baterie do elektromobilů skupiny Volkswagen, o které se uchází i ČR, by mohlo na úrovni koncernu VW padnout do konce roku. Na Česko-německém ekonomickém fóru to řekl předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer. O vybudování tzv. gigafactory se uchází Česko nabídkou nové průmyslové zóny v Líních u Plzně. Podle Zellmera je do té doby ještě potřeba vést dialog se zástupci Plzně i vládou o splnění podmínek. Ve hře jsou ještě dvě další lokality v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek

Poláci budou za elektřinu platit polovinu toho, co Češi

Polská vláda dnes představila maximální ceny u dodávek elektřiny pro domácnosti, malé a střední podniky a sociální instituce, jako jsou například školy, sirotčince a nemocnice. U domácností by podle vlády měla od začátku prosince do konce příštího roku platit maximální cena 693 zlotých (zhruba 3500 korun) za megawatthodinu (MWh), u malých a středních podniků a sociálních institucí pak 785 zlotých za MWh, píší agentury Reuters a PAP.

Přečíst článek
Jablečný sad s jablky (ilustrační foto)

Kvůli konkurenci z Chile či jižní Afriky zůstane třetina českých jablek na stromech

Jablka z Chile, Polska nebo Jižní Afriky jsou běžnou nabídka českých supermarketů, která tak vytěsňuje prodeje českého ovoce. Podle zjištění Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR z takové situace mnozí pěstitelé vidí východisko v samosběrech, které by mohly zvýšit lokální prodeje. „Začala sklizeň jablek a pěstitelé tohoto ovoce dosud nevědí, zda se vyplatí plody jejich několikaleté práce sklízet a uskladnit,“ uvedla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Přečíst článek
znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Polskem se šíří starý nešvar – lidé kvůli drahým energiím opět topí odpadky

Polsko je sídlem 40 ze 100 měst s nejhorší kvalitou ovzduší v Evropské unii, protože se při vytápění domácností spoléhá na uhlí, což je dědictvím komunistické éry, která podporovala těžbu. Nyní však nedostatek paliva a prudce rostoucí životní náklady nutí lidi spalovat alternativy – včetně domovního odpadu, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
plynovod, ilustrační foto

Češi a Poláci neustále kritizují Brusel, teď tu ale žadoní o peníze. Na dostavbu plynovodu Stork II

Češi a Poláci společně žádají Evropskou komisi a peníze na dostavbu plynovodu Stork II. Ten přitom obě strany nechaly v uplynulém desetiletí u ledu. Nyní se však kvůli energokrizi hodí.

Přečíst článek
polský premiér Matezeus Morawiecki a polský prezident Andrej Duda

Fialova vláda váhá, Poláci už ceny energií domácnostem zmrazili

Polský parlament ve čtvrtek schválil návrh zákona, který v příštím roce zmrazí ceny elektřiny pro domácnosti na letošních úrovních. Češi se ničeho takového nedočkali, vláda Petra Fialy je v podobných prohlášeních opatrná.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekonomika Slovenska v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu místního statistického úřadu 📈 zrychlila tempo mezičtvrtletního růstu na 0,7 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) země reálně zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychleji za poslední dva roky. 
Německá pojišťovací společnost Allianz v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 2️⃣2️⃣ procent na téměř 2,5 miliardy eur (zhruba 62 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Allianz je největší pojišťovnou v Evropě a působí rovněž v České republice.
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes 📉 zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu 📈 růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. 
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro Izrael za miliardu dolarů (asi zhruba 2️⃣3️⃣ miliard korun). Balík tankové munice či taktických vozidel přichází jen týden poté, co Spojené státy pozdržely jinou vojenskou pomoc Izraeli kvůli nesouhlasu s operací v Rafáhu v Pásmu Gazy. 
Americké akcie po zprávě o výrobní inflaci v USA za duben 📈 posílily. Trhy nyní čekají na středeční zprávu o vývoji spotřebitelských cen, která by měla vnést větší jasno do dalšího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech.
Reklama
Reklama
Doporučujeme