Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko - informace o tématu

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Poláci se chystají na válku. Místo Ukrajiny vyzbrojují vlastní armádu

Jeden z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajiny Polsko oznámilo, že ukončilo dodávky zbraní Kyjevu.

Přečíst článek
Překvapení. Polská národní banka snížila úrokové sazby. Ekonomové krok kritizují

AKTUALIZOVÁNO: Polská centrální banka snížila úrokové sazby. A slízla za to kritiku

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Evropská unie zvažuje dotování přepravy ukrajinského obilí přes Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Čeští zemědělci tak mohou zůstat znevýhodněni, jelikož i jejich výkupní ceny ukrajinské obilí snižuje – zůstali by však bez kompenzace.

Přečíst článek
Baltské moře

České lázně strádají. Na dovolenou se lidé vydávají raději k Baltu

Letní sezona bude tento rok pro většinu lázeňských a wellness hotelů v Česku zklamáním, více lidí chce na dovolenou do zahraničí, uvedl manažer portálu Spa.cz Richard Šipoš.

Přečíst článek
Royal Trakt Offices

Realitní fond Investika znovu nakupoval v Polsku. Tentokrát šel do luxusu

Portfolio realitního fondu Investika se znovu rozrůstá o polské nemovitosti. Nejnovější akvizice se nyní poprvé uskutečnila ve Varšavě. Fond si zde pořídil historickou kancelářskou budovu Royal Trakt Offices z roku 1875 od globálního realitního investora Patrizia. O transakci informovala realitní online deník Property Forum advokátní kancelář Linklaters. Fond akvizici už ale nepřímo avizoval i ve své květnové zprávě iNEWStika. Výše transakce ani další plány s novou nemovitostí zatím nebyly zveřejněny. Jak vypadá palác Royal Trakt Offices si ale můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Přečíst článek
ProStream diskuse ekonomové
video

Bankéři: Válka na Ukrajině ukázala na sílu středoevropských měn

Dlouhodobě středoevropské měny spíše posilují, s výjimkou maďarského forintu. Vliv mají i rozpočtové deficity.

Přečíst článek
Akvizice s účastí PPF. Polská InPost kupuje 30 procent v britské logistické firmě Menzies

Akvizice s účastí PPF. Polská InPost kupuje 30 procent v britské logistické firmě Menzies

Polská společnost InPost se dohodla na převzetí menšinového podílu v britské logistické firmě Menzies Distribution. Za 30procentní podíl zaplatí 49,3 milionu liber, v přepočtu 1,4 miliardy korun. Cílem akvizice je snaha o rychlou expanzi v regionu a uspokojení rostoucí poptávky spotřebitelů. Součástí transakce je i tříletá opce na odkup zbývajících 70 procent Menzies. V InPost vlastní podíl skupina PPF.

Přečíst článek
Polská centrální banka by podle guvernéra mohla v září snížit úroky. Na snímku guvernér Polské národní banky Adam Glapiński

Jedenáctkrát a dost. Polská centrální banka chystá snížení úrokových sazeb

Polská centrální banka oficiálně ukončila cyklus zpřísňování měnové politiky a v září by mohla přikročit ke snížení úrokových sazeb. Uvedl to guvernér banky Adam Glapiński. Centrální banka předloni v říjnu zahájila zvyšování úrokových sazeb ve snaze omezit inflaci. Ke zvýšení úroků přikročila celkem jedenáctkrát, naposledy loni v září. Od té doby drží základní sazbu na 6,75 procenta.

Přečíst článek
Polsko je v kurzu nejen kvůli nákupům. Turistů z Česka je stejně jako z Itálie či Francie

Polsko je v kurzu nejen kvůli nákupům. Turistů z Česka je stejně jako z Itálie či Francie

V Polsku se loni ubytovalo 230 tisíc lidí z Česka, což bylo o 36 procent víc než v předcovidovém roce 2019. Zájem českých turistů o Polsko se tak vyrovnává počtům návštěvníků z Itálie nebo Francie, uvedl ke čtvrtečnímu otevření polské turistické informační kanceláře v Praze její ředitel Pavel Trojan.

Přečíst článek
Polsko bude pro Čechy i nadále nákupním rájem. Vláda prodloužila nulovou DPH u potravin

Polsko bude pro Čechy i nadále nákupním rájem. Vláda prodloužila nulovou DPH u potravin

Polsko prodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin do konce letošního roku. Napsal to polský premiér Mateusz Morawiecki na svém facebookovém účtu. Mezi českými spotřebiteli jsou nyní nákupy v Polsku populární kvůli relativně nízkým cenám řady zboží.

Přečíst článek
Milan Kratina, spolumajitel Accolade

Milan Kratina: Pokud chce Evropa hrát ještě nějakou roli, musí víc vyrábět

Milan Kratina vybudoval během deseti let jednu z největších evropských firem, která vlastní a buduje průmyslové parky. A také fond, který do těchto nemovitostí investuje, a který investorům vydělává ročně slušná procenta. Konkrétně vloni to bylo v eurech přes devět procent. I letos počítá s výnosností přes sedm procent.

Přečíst článek
Šéf Shoptetu Samuel Huba: Každá čtvrtá koruna, která se utratí v české e-commerce, pochází z naší platformy

Šéf Shoptetu: Každá čtvrtá koruna, která se utratí v české e-commerce, pochází z naší platformy

Na platformě Shoptet nyní funguje víc než 34 tisíc e-shopů v Česku, Maďarsku a na Slovensku. „V následujících letech máme v plánu expanzi do několika dalších zemí,” říká šéf firmy Samuel Huba. Svět e-commerce dle něj zažije větší zapojení umělé inteligence. Jak bude vypadat budoucnost české e-commerce, popisuje Samuel v seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme