Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pohonné hmoty - informace o tématu

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Cena nafty v Česku stoupla poprvé po čtyřech měsících, benzinu po šesti týdnech. Ale ne na dlouho - ledaže by o víkendu překvapil kartel OPEC, na jehož vídeňský summit nečekaně nejsou pozvána klíčová média typu agentur Reuters či Bloomberg, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Oslavy 1. máje a Svátku práce na Kubě v roce 2016

Kuba zruší velkolepé oslavy Svátku práce. Nemá dostatek benzinu

Kubánská komunistická vláda zrušila velkolepé oslavy 1. máje, na něž každoročně do Havany režim svážel desetitisíce lidí, aby tak demonstroval „hromadnou podporu revoluci a socialismu". Letos budou oslavy svátku práce menší a jen na lokální úrovni, důvodem je nedostatek paliva, s nímž se karibský ostrov potýká už několik týdnů. Vláda kvůli tomu také omezila prodej benzinu a nafty, aby bylo dost paliva například pro sanitky či pohřební vozy, informoval deník El País.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Vláda by mohla už od července zvýšit daň z nafty. Ministři to nevylučují

Nafta v Česku dramaticky zlevňuje. Včera se litr prodával za 33,86 koruny, tedy o skoro 16 korun levněji než loni v březnu.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po Velikonocích zdraží. Nad 40 korun za litr ale nepůjdou

Hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, kartel OPEC+ nečekaně sráží svoji těžbu. Oživí tak širší inflační tlaky na Západě. Už nyní kvůli růstu cen ropy citelně zdražuje třeba palmový olej.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese v USA či Evropě a přílivu ruské ropy na světový trh

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese a přílivu ruské ropy na světový trh

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve své zlevňování, byť pomalejším tempem než o týden dříve. Benzín zlevnil o devět haléřů na litr na cenu 36,95 koruny za litr. Nafta o 26 haléřů na 35,01 koruny za litr, přičemž během týdne klesla její cena i pod úroveň 35 korun za litr, tedy nejníže od ledna 2022. Nafta je tedy levnější než zahájením ruské invaze na Ukrajinu, která zpočátku zvedla její cenu až k 50 korunám za litr.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Řidiči teď mají novou jistotu. Nafta i benzín ještě zlevní

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále mírně zlevní, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr, odhaduje ekonom Lukáš Kovanda. Ropu totiž zlevňují pády a otřesy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Americká premiéra v Česku. Řidiči budou moci poprvé tankovat naftu z Louisiany

Řidiči v Česku budou moci využívat naftu z USA. V minulých dnech poprvé dorazila do Česka. První vlaky s naftou vyrobenou v americké Louisianě byly stočeny ve skladech státního distributora paliv Čepro. Řidiči ji do svých aut začnou tankovat v horizontu tří až šesti týdnů, uvedli zástupci Čepro. Největší část paliv podnik nyní dováží z Německa, Rakouska a Polska.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty klesly na úroveň před invazí Ruska na Ukrajinu. A v příštím týdnu dále zlevní

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty klesly na předválečnou úroveň. A příští týden ještě zlevní

Pohonné hmoty se v Česku prodávají ze srovnatelné ceny jako takřka přesně před rokem 23. února, tedy v předvečer ruské invaze na Ukrajinu. Útok loni na jaře a v létě vedl ke zdražení pohonných hmot v ČR na historicky rekordní úrovně, kdy třeba cena nafta atakovala v celorepublikovém průměru úroveň 50 korun za litr. Toto mocné cenové vzepětí je však pryč, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Češi tankují nejlevnější naftu od začátku války

Češi tankují naftu nejlevněji od počátku ruské invaze. A pohonné hmoty ještě zlevní. Nafta u tuzemských čerpaček stojí o čtyři koruny na litr míň než v Maďarsku. Je levnější i než v Polsku a na Slovensku.

Přečíst článek
Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek
Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Už tuto neděli vstupuje v platnost embargo EU na dovoz ruských ropných produktů, včetně třeba motorové nafty. EU tak vedle ruské ropy, jejíž dovoz námořní cestou zapovídá už od loňského 5. prosince, bude embargovat také právě produkty z ní. Rusko tudíž definitivně ztratí svůj největší vývozní trh pro ropu a ropné produkty.

Přečíst článek
Reklama

News box

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme