Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Zeman. Kontroverzní prezident

Fialův kabinet zařízl Zemanův kanál

Vláda ve středu zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj-Odra-Labe. Informovali o tom vládní Piráti a potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zrušení územní ochrany budoucí trasy kanálu fakticky znamená konec tohoto projektu, který prosazoval prezident Miloš Zeman. Vládní koalice se ke zrušení kanálu zavázala v programovém prohlášení.

Přečíst článek

Dopis čtenáře: Miloš Zeman nestál proti komunistickému režimu. Byl jeho součástí

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Pavel se chce setkat se Zemanem a rozmluvit mu jmenováni šéfa Ústavního soudu

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů chce ode dneška začít pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. V nejbližší době absolvuje jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran. Ve středu se Pavel zřejmě sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Přečíst článek
Dosluhující prezident Miloš Zeman.

Zeman: Volby byly referendem o Andreji Babišovi. Pavel má silný mandát

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.

Přečíst článek
Nově zvolený Petr Pavel vychází ze svého domu první den po volbách

PŘEHLEDNĚ: Světoví lídři gratulují Petru Pavlovi. Podívejte se, co mu přejí

Prezidenti okolních států, ambasády z celého světa, místní politici i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ti všichni již pogratulovali ke včerejšímu vítězství Petru Pavlovi, který se stane příštím českým prezidentem. Zde je výběr gratulací.

Přečíst článek
Volby českého prezidenta ve světových médiích

Babiš se neúspěšně inspiroval Orbánem, píší New York Times. Prezident Pavel ve světových médiích

Prezidentské volby v Česku sledovala snad všechna tuzemská média i desítky zahraničních novinářů. O novém českému prezidentovi psaly americké deníky i Aljazeera. Podívejte se ve fotogalerii, kde všude se o Česku a vítězi voleb Petru Pavlovi v sobotu 28.ledna 2023 psalo v předních světových titulech.

Přečíst článek
Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

Petr Pavel dokázal v ateistickém Česku získat i většinu věřících voličů

Obce s velkým zastoupením věřících volily Petra Pavla. Dokonce více než v roce 2018 Miloše Zemana. Spolupráce s ostatními kandidáty na prezidenta po první kole viditelně Petru Pavlovi pomohla.

Přečíst článek
Poslední televizní debata mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (vpravo).

Babiš, nebo Pavel? Česko začne rozhodovat o tom, kdo vystřídá Zemana

Voliči budou v pátek a v sobotu rozhodovat o tom, zda se čtvrtým českým prezidentem stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Lístky pro druhé kolo volby dostanou lidé před hlasováním až ve volební místnosti.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman

Zeman si od Čechů vysloužil „stoličku“. Jako morální autorita téměř propadl

Prezident Miloš Zeman si při hodnocení jako ve škole vysloužil od Čechů za své desetileté působení v roli hlavy státu čtyřku. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové.

Kajínek, Balák a nyní Nečasová. Zeman udělil další kontroverzní milost

AKTUALIZOVÁNO. Prezident Miloš Zeman udělil Janě Nečasové milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Hlava státu podle ní odpustila podmíněně odsouzené manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) zkušební dobu. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Praha není proti vesnici nebo Budu spojovat společnost. Největší lži prezidentských voleb

Vyzyvatel Babiš chodí mátožně po ringu a zkouší pořád dokola stejnou kombinaci. Pravý direkt – zavleče nás do války, a levý direkt – je kandidátem vlády. Favorit Pavel jen lehce vyklusává, jednoduše chabé údery protivníka vykrývá. Dokonce má chvilkami čas se usmát či lehce pokynout do publika, které již tuší, jak tento duel dopadne. Že by ještě vyčpělý veterán před gongem vytasil nečekaný úder? Spíš to vypadá, že rezignovaně kráčí k nevyhnutelnému.

Přečíst článek
Prezident České republiky Miloš Zeman udělil vyznámenání

Zeman: Babiš má politickou zkušenost, Pavel je vládní kandidát

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) má větší politickou zkušenost. V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják. Bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel je vládní kandidát. Na adresu obou postupujících do druhého kola volby hlavy státu to v rozhovoru na serveru Blesk.cz řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že v druhém kole bude volit Babiše.

Přečíst článek
Reklama

News box

Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Reklama
Reklama
Doporučujeme