Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi oznámkovali působení Petra Pavla. Je lepší než Zeman, ale neumí řešit politické spory

Český prezident Petr Pavel
ČTK
 ČTK

Prezidenta Petra Pavla lidé za jeho dosavadní působení v čele státu při známkování jako ve škole hodnotili v průměru trojkou. Ve všech pěti dotazovaných oblastech byl Pavel hodnocený lépe než jeho předchůdce Miloš Zeman, vyplynulo z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK.

Reklama

 Nejlépe si současný prezident podle respondentů vede za způsob vystupování na veřejnosti a za obhajobu českých zájmů v zahraničí, naopak nejhorší hodnocení má Pavel v otázce řešení sporů na české politické scéně.

Za způsob vystupování na veřejnosti dostal Pavel průměrnou známku 2,5, za reprezentaci a hájení českých zájmů v zahraničí 2,8. Čistou trojku si vysloužil za využívání prezidentských pravomocí, známku 3,2 dostal za zájem o problémy občanů. Nejhůř, v průměru mezi trojkou a čtyřkou, hodnotili účastníci průzkumu způsob, jakým nynější prezident řeší spory na domácí politické scéně. Analytici STEM/MARK ale upozornili na to, že není jasné, jaké spory lidé vlastně myslí - průzkum se jich na to nedoptával. Zda myslí například střet vládních a opozičních politiků ohledně ekonomického směřování země, nebo skutečný spor či politickou krizi vedoucí až k demisi vlády, což ale Pavel zatím v prezidentské funkci řešit nemusel.

Dobré známky i od voličů Babiše

„Pozitivní zprávou pro současného prezidenta může být to, že je hodnocen pozitivně - známkami 1 či 2 - i téměř pětinou voličů Andreje Babiše z poslední přímé volby prezidenta. Navíc si odnáší ve všech pěti atributech lepší hodnocení než předchozí prezident Miloš Zeman, který v druhé polovině svého druhého funkčního období měl od české veřejnosti v průměru čtyřku. Na druhou stranu v počátcích své funkce v prvním volebním období též neměl špatnou výchozí pozici,“ upozornil autor průzkumu Jan Burianec.

Maďarský lídr Viktor Orbán

Schůzka roku? Kyjev usiluje o setkání Zelenského a Orbána

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak uvedl, že telefonicky jednal se šéfem maďarské diplomacie o možném uspořádání schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Přečíst článek

Pavel má vyšší míru podpory zejména u mladších lidí do 30 let, vysokoškoláků, lidí z větších měst i u dotázaných, kteří se hlásí k pravicové orientaci. Naopak horší hodnocení dostává od respondentů starších 60 let, voličů opozičních stran SPD či ANO a ekonomicky hůře situovaných lidí.

Výzkumu se prostřednictvím on-line dotazování zúčastnilo 1010 osob starších 18 let.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme