Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Zeman. Kontroverzní prezident

Ekonomický přístup Pavla a Babiše? První se orientuje na Západ, Babiš naváže na Zemana, míní experti

Ekonomický přístup Pavla a Babiše? První se orientuje na Západ, Babiš naváže na Zemana, míní experti

Ekonomické působení kandidátů, kteří postoupili do druhého kola prezidentských voleb, se bude zřejmě výrazně lišit, myslí si ekonomové oslovení ČTK. To by se podle nich mělo projevit na domácí i zahraniční scéně. Zatímco od Petra Pavla očekávají spíše prozápadní působení v cizině a umírněnější roli na domácí scéně, v případě Andreje Babiše počítají s ostrými postoji vůči současné vládě a také s otevřenějším přístupem například k Rusku nebo Číně. Upozorňují také na jejich odlišné názory na působení centrální banky, ale rovněž na omezené pravomoci prezidenta.

Přečíst článek
Petr Hladík se ministrem nestane. Zeman k němu má výhrady

Hladík Zemana nepřesvědčil. Ministrem se nestane, zatím

Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi výhrady, které vznesl, vysvětlil.

Přečíst článek
Vánoční poselství Miloše Zemana v roce 2021

Dalibor Martínek: Ó, jak jsem dobrý. Zeman v posledním projevu oslavil sám sebe

Poslouchat v posledních letech projevy prezidenta Zemana bylo vždy za trest. Vždycky jste věděli, že během řeči přijde okamžik, kdy si bude s někým svým záštiplným způsobem vyřizovat účty. Stalo se to i nyní, při jeho posledním proslovu k národu předtím, než si půjde číst jako důchodce knihy. Tentokrát zúčtoval s jakýmisi nekonkrétními „zakomplexovanými nulami“. Nejkrásnější na celém proslovu však bylo, že byl (snad) skutečně poslední.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman

Poslední projev Miloše Zemana: Vláda bude muset sáhnout na daně

Vláda podle prezidenta Miloše Zemana musí přijmout některé daňové návrhy ekonomů, které se týkají příjmů státního rozpočtu. Deficit státních financí je jedním ze zdrojů inflace, uvedl Zeman ve svém vánočním poselství ze zámku v Lánech. Inflaci zařadil vedle ruské invaze na Ukrajinu a energetické krize mezi nejvážnější problémy končícího roku 2022.

Přečíst článek
Miloš Zeman

Sbohem a šáteček. Rozloučil se Miloš Zeman ve svém posledním vánočním projevu coby prezident

Co přineslo poslední vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana z Lán? Příští rok v březnu mu končí prezidentský mandát. O jeho nástupci rozhodnou občané už v lednu.

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval Jana Kubíčka (vlevo) členem bankovní rady ČNB

Dalibor Martínek: Miloš Zeman dokončil svou pomstu za zvyšování úrokových sazeb

Prezident Zeman si během svého druhého prezidentského mandátu doskládal radu České národní banky. Chvilku si na to musel počkat, jelikož mandát členů rady je šestiletý. Ale nakonec se mu to těsně před vypršením svého vlastního prezidentského mandátu povedlo.

Přečíst článek
Prezident Zeman (vlevo) podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard. Vláda premiéra Fialy ve srovnání s letoškem chystá deficit o 80 miliard nižší..

Prezident podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard korun. Příjmy rozpočtu mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy ČNB.

Zeman jmenoval Kubíčka a Procházku novými členy bankovní rady ČNB

V polovině února vyprší šestiletý mandát současnému viceguvernérovi Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Prezident Miloš Zeman ve středu na Hradě jmenoval jejich nástupce: Jana Kubíčka a Jana Procházku. Stávající člen Jan Frait se stal viceguvernérem.

Přečíst článek
ČNB

Lukáš Kovanda: Holub zůstane jediným jestřábem v radě ČNB. Zeman jmenuje dva nové členy už ve středu

Prezident Miloš Zeman jmenuje nové členy bankovní rady České národní banky (ČNB) už tuto středu. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal na pracovní večeři s premiérem Petrem Fialou na zámku v Lánech, 24. listopadu 2022.

Fiala chce pro podání návrhu na jmenování lidovce Hladíka ministrem více času

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, že ještě potřebuje „nějaký čas“, než podá návrh na jmenování lidoveckého kandidáta Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Chce si být nejdříve jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka a že se tento místopředseda KDU-ČSL bude moci práci v čele ministerstva naplno věnovat. Fiala to řekl po čtvrteční pracovní večeři s prezidentem na zámku v Lánech.

Přečíst článek
Reklama

News box

Český poslanec Evropského parlamentu (EP) Martin Hlaváček (za ANO) se snaží mezi kolegy v EP získat podporu pro zpřísnění režimu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Informoval o tom server Politico s odvoláním na své zdroje. EP má v úterý hlasovat o prodloužení pozastavení cel a kvót na 🍠 zemědělský dovoz z Ukrajiny. Podle serveru Politico Hlaváček stejné změny navrhl už dříve, ale podpořila ho jen malá skupina europoslanců.
Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme