Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zeman zesměšnil Fialův kabinet, nazval ho vládou amatérů. A sklidil potlesk

Zeman zesměšnil Fialův kabinet, nazval ho vládou amatérů. A sklidil potlesk
Profimedia
 ČTK

Nemocí Česka je nekompetentnost vlády šířící se do dalších a dalších oblastí, řekl na dnešním semináři Evropa a svět 2030 pořádaném v Poslanecké sněmovně poslanci SPD bývalý prezident Miloš Zeman. Podle něj je kabinet odborně nekompetentní, je vládou amatérů. Lékem na tuto nemoc jsou svobodné volby, uvedl Zeman.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) není podle Zemana automaticky dobrým politikem proto, že je politologem. „Já sice chápu důraz, který je kladen na společenské vědy včetně politologie, nicméně z vlastní zkušenosti mohu říci, že mezi politologií a reálnou politikou je zhruba stejný vztah jako například mezi sexuologií a reálným sexem. Od sexuologa nemůžeme očekávat, že se stane Casanovou, od politologa nemůžeme očekávat, že se stane dobrým politikem,“ uvedl Zeman.

Vláda není ani pravicová ani levicová, není ani konzervativní ani liberální, je odborně nekompetentní,“ řekl Zeman. Od nemoci Česka se podle něj odvádí pozornost úvahami o digitalizaci nebo umělé inteligenci. „Přál bych si přirozenou inteligenci,“ komentoval. Vize do budoucna budou podle něj pouze prázdnou skořápkou do té doby, dokud na rozhodování dosáhnou lidé, kteří v Česku způsobují degeneraci školství, zdravotnictví nebo degeneraci v oblasti vědy a techniky.

Na konci svého patnáctiminutového projevu vyzval ke konání nových, tedy předčasných parlamentních voleb. Poslanci SPD mu za to zatleskali vestoje.

Kovanda: K Fialově úlevě nižší důchody platí

Ústavní soud zamítl stížnost poslanců ANO, loňské snížení mimořádné valorizace penzí platí beze zbytku. Verdikt soudu přivítají ratingové agentury, nelze jej však přeceňovat – stav tuzemských veřejných financí zásadněji nezlepší.

Přečíst článek

Na semináři kromě něj vystoupil mimo jiné předseda SPD Tomio Okamura nebo místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Havlíček ve svém projevu mluvil o evropských volbách. Projekt Evropské unie byl podle něj nadčasovou záležitostí. Je nepochybné, že došlo k posílení Evropy i Česka, uvedl. Zároveň je podle něj třeba vnímat, že chybná klimatická, energetická a migrační politika způsobuje Evropě problémy. Mezi ně patří ztráta konkurenceschopnosti a soběstačnosti, v Evropě je také o něco méně bezpečně. Právě o těchto tématech je třeba diskutovat, řekl Havlíček.

Pokud Česko zůstane věrné všem bruselským směrnicím, nemá šanci uspět ve světové konkurenci, řekl Okamura. Je podle něj třeba diverzifikovat hospodářskou spolupráci a obchod. Brusel je nemocí Evropy, ti kdo tahají za nitky, vlečou Evropu ke dnu, uvedl. Ekonomice podle něj musí přestat vládnout ideologie.

Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Premiér podle informací, které někdo podstrčil médiím, držel milion korun v jisté záložně a příjmy z investice nedanil. Ať je to, jak je to, z politického hlediska je to aférka na pár dní, pěna dní. Ale z hlediska pevnosti vlády to ukazuje na něco hlubšího. Zajímavé na celém „případu“ není ani tak to, že by premiér chtěl obcházet zákony a nedanit. To bychom od pana profesora skutečně nečekali. Zajímavé je, že tato informace vůbec vešla na veřejnost.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Další posun. Poslanci schválili základní údaje návrhu rozpočtu se schodkem 252 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme