Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

jídlo - informace o tématu

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek
Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Přečíst článek

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

Přečíst článek
Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Přečíst článek
Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Přečíst článek
Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek
Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek
ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek
Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek
domácí vaření, ilustrační foto

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Přečíst článek
Restu

Rezervační platforma Restu končí. Neustála covid

Online rezervační platforma Restu po osmi letech ukončí ke konci roku svoji činnost. Společnost to uvedla na svém webu. 

Přečíst článek
David Petřík

Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu

Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.

Přečíst článek
Menu pražské restaurace Brambory.

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory.

Přečíst článek

Potravinový trh by měly změnit „pravé mléčné výrobky“, které neviděly krávu

Mléko, které ve skutečnosti není mlékem, a maso, jež není masem, je možné znát z vegetariánských a veganských obchodů a restaurací. Ale to, co přichází nyní, je něco revolučně jiného: mléčné výrobky, které svým složením odpovídají kravskému mléku, ale nepocházejí od krávy, nýbrž z bioreaktoru. Ekonomicky i ekologicky by to mohl být průlom.

Přečíst článek
Reklama

News box

 Stejnopohlavní páry 👬budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal ✍. 
Francouzský herec Gérard Depardieu byl zadržen  v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. Stanice BFM TV už dřív informovala, že 75letý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021.
Český výrobce bezpilotních letounů 🛩 Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply ⬆ meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Číst více
Česko bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc z EU pro české ovocnáře 🍎🍐, konkrétně o balík pomoci určený pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy 🌬. 
Operátorovi O2 loni klesl zisk  po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily ↗ o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě. Číst více
Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů 💣 skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU
Český prodejce letenek ✈ Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se dařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla firma. Číst více
Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly  konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání, proto plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy,
Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme