Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

investoři - informace o tématu

Saúdskoarabský státní fond zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský fond PIF zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF zvýšil svůj podíl ve výrobci luxusních aut Aston Martin na 20,5 procenta z předchozích 17,9 procenta, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy regulačním orgánům. PIF je druhým největším akcionářem automobilky.

Přečíst článek
Ženy investorky - ilustrační foto

Ženy málo investují. Sázka na spořící účty se jim brzy vymstí, varuje Markéta Jelínková z Amundi

Přečíst článek

Pinterest láká investory kombinací dvouciferného růstu tržeb i dvouciferného poklesu nákladů

Přečíst článek

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Přečíst článek
Vietnamská firma Van Thinh Phat údajně připravila desítky tisíc investorů o miliardy

Developer z Vietnamu oklamal desetitisíce investorů. Vytáhl z nich více než 28 miliard

Přečíst článek

NFT byly kdysi žhavou investicí, dnes zažívají horké chvilky

Trh s digitálním uměním dosáhl vrcholu na začátku roku 2022. Od té doby se nadšení investorů vytratilo. Část sběratelů se dokonce cítí podvedená a obrací se na soud.

Přečíst článek
Skandál kolem filmu Barbie vrátil společnost Mattel do centra pozornosti

Barbie mánie vrací Mattel do centra pozornosti investorů

Akcie společnosti Mattel od poloviny června vzrostly o 15 procent, komentuje Olívia Lacenová, hlavní analytička investiční společnosti Wonderinterest Trading. Pozitivní náladu investorů nepochybně podpořilo nejen oznámení o zvýšení prognózy pro letošní rok, ale také rozruch vyvolaný uvedením filmu Barbie s herečkou Margot Robbie v hlavní roli.

Přečíst článek
Stavební podmínky se musí změnit, jinak investoři půjdou do zahraničí

Česko musí změnit a zjednodušit stavební podmínky, investoři mohou prchnout do zahraničí, tvrdí analýza

Komplikované získávání stavebního povolení spolu s dalšími faktory pomalé výstavby snižuje atraktivnost České republiky pro investice do bytové výstavby. Investoři by se tak mohli začít orientovat na výstavbu v jiných státech s méně složitými povolovacími procesy, tvrdí analýza Hospodářské komory České republiky.

Přečíst článek
Lukoil žádá o povolení odkupu akcií od zahraničních investorů

Lukoil chce odkoupit své akcie od zahraničních investorů se slevou nejméně 50 procent

Ruská ropná společnost Lukoil žádá ruské úřady o povolení odkupu až 25 procent svých akcií od zahraničních investorů se slevou nejméně 50 procent, uvedla agentura Interfax s odvoláním na své zdroje. Podnik se k věci odmítl vyjádřit. Podle výpočtů agentury Reuters odpovídá 25 procent kapitálu Lukoilu přibližně 173 milionům akcií, které mají nyní tržní hodnotu kolem 1,1 bilionu rublů (přes 258 miliard korun).

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin padá. Má v tom prsty Musk?

Největší kryptoměna bitcoin pokračuje ve čtvrtečním prudkém poklesu, dopoledne se propadla až na dvouměsíční minimum. Výprodejem v těchto dnech prochází celý globální trh a investoři se přednostně zbavují rizikovějších aktiv, za které jsou kryptoměny považovány.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Apple přišel o 3,5 bilionu korun. Za necelých sedm hodin

Aktuální výsledková sezona zatím nepřináší technologickým firmám mnoho radosti. Kromě Meta Platforms, které se podařilo zlomit negativní sentiment loňského roku, většina velkých firem zklamala očekávání investorů. A ti trestají. Apple kvůli masivnímu výprodeji akcií přišel během pátečního obchodování na burze o 160 miliard dolarů hodnoty, v přepočtu tři a půl bilionu korun.

Přečíst článek
Na kryptoměny nelze roubovat 10 let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům, kteří už si na nové aktivum brousí zuby

Roman Valihrach: Na kryptoměny nelze roubovat deset let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům

V kryptoměnách spatřuji naději na lepší svět finančních služeb již od roku 2011, co jsem se tomuto oboru začal věnovat. Dostali jsme se ale do stavu, kdy se kryptoměny rozrostly do systému, na který staré zákony prostě nefungují. Nyní nadchází moment, kdy celý trh s digitálními měnami čeká na nálepku „dospělého“ aktiva. A nejspíš ji brzy dostane, protože je na spadnutí regulace, kdy do jeho provozu začnou mluvit regulátoři. Co to bude znamenat pro investory? Pro ty malé obrovskou šanci několikanásobně zhodnotit vložené prostředky. A pro ty velké, kteří do kryptoměn zatím nemohli investovat, protože zákony na decentralizované měny pohlížely jako na extrémně riskantní aktivum? Pro ně zcela novou kapitolu plnou nových nástrojů pro zhodnocování klientských prostředků.

Přečíst článek
Spoření

Čechy láká investování jako hra čím dál víc. Investiční crowdfunding raketově roste a nabízí zhodnocení i 12 procent

Investování do ikonických akcií typu Apple nebo do podílových fondů podle ESG principů není už nic nového. To, že se ale dá investovat do konkrétních podniků i přímo u nás a s průměrným 12procentním zhodnocením, až tak známé ještě stále není. Přes takzvaný investiční crowdfunding, můžete i jen s tisícikorunou podpořit značky jako je Remoska, revitalizovaný Znojemský městský pivovar nebo třeba továrna na matrace a přikrývky PiCaSo z Mikulova či rodinná firma na světelnou výzdobu Decoled.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Trh ožil. Akcie velkých firem jdou na odbyt nejrychleji za poslední roky

Firmy a velké investiční společnosti prodávají akcie nejrychlejším tempem za poslední roky, snaží se tak využít oživení na trhu. Podle společnosti Dealogic, která sleduje aktivitu v tomto odvětví, firmy a podniky soukromého kapitálu jen od konce dubna investorům takto nabídly akcie za více než 24 miliard dolarů, v přepočtu 528 miliard korun.

Přečíst článek
Akcie ČEZ prudce klesly v reakci na vládní návrh zákona, který otevírá cestu k rozdělení této klíčové polostátní firmy na plně státní a soukromou část.

Akcie ČEZ zamířily strmě dolů v reakci na možné rozdělení firmy

Akcie energetické společnosti ČEZ klesly o osm procent na 1041 korun. Výrazným poklesem reagovaly na vládní návrh zákona, který otevírá cestu k rozdělení této klíčové polostátní firmy na plně státní a soukromou část. K zestátnění podniku či jeho části je potřeba souhlas 90 procent akcionářů, nově by ale stačilo 75 procent. Stát přitom vlastní zhruba 70 procent ČEZ.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme