Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice. Kam s penězi

Blackstone má zájem o výrobce kosmetiky L'Occitane

Investiční gigant Blackstone pokukuje po převzetí známého výrobce kosmetiky

Soukromá investiční společnost Blackstone zvažuje nabídku na výrobce kosmetiky L'Occitane International. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek
Evropské akcie jsou rekordně levné

Lukáš Kovanda: Evropu ničí zelená ideologie a přehnané regulace. Její akcie jsou rekordně nízko

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Češi v investiční gramotnosti poráží Poláky i Slováky

Češi v investiční gramotnosti poráží Poláky i Slováky. Pomohla tomu drtivá inflace

Přečíst článek
Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Akcie Colt CZ se po půlroční odmlce vrací k šesti stovkám

Zbrojařské společnosti v posledních letech těží ze zhoršené globální geopolitické situace ve světě a opětovnému návratu států ke zbrojení. I přes to mají akcie společnosti Colt CZ za sebou nelehké období. Jejich cena s v předešlém půlroce neustále propadala, což mělo za následek nezájmem investorů a slabý zobchodovaný objem akcií na Pražské burze. Přestože čistý zisk společnosti na kvartální bázi v meziročním srovnání stále roste, tržby v roce 2023 v meziročním srovnání klesaly.

Přečíst článek
Alexandra Bízková z fondu Pro arte v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Miliardový pád IPC ukazuje, že Češi pořád nechápou pojem zodpovědnost

Poslat na základě rady finančního poradce statisíce neznámé firmě s tím, že vám je zhodnotí o deset procent, když v bance nabízejí necelé procento, je hazard. Přesně tento hazard se nevyplatil již tisícovkám Čechů a další nejspíš budou následovat. Bohužel to významně poškozuje investiční klima země, bez jehož solidního fungování celá společnost bude dál strádat.

Přečíst článek
Radovan Vítek

Analytická společnost Muddy Waters opět šije do Vítka, CPI už se ohradila

Americká investiční společnost Muddy Waters Research vydala další analýzu, ve které poukazuje na obchodní praktiky realitní společnosti CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka.

Přečíst článek
Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.

Jan Michal nově povede agenturu CzechInvest, chce najít investora pro stavbu gigafactory

Státní agentura na podporu investic CzechInvest bude mít po téměř dvou letech nového generálního ředitele, výběrové řízení vyhrál Jan Michal. Poté, kdy na konci dubna roku 2022 na funkci rezignoval Patrik Reichl, agenturu dočasně vede Petr Očko.

Přečíst článek
Likérku Fruko-Schulz kupuje od Rusů česká strojírenská firma

Rusové prodávají za stovky milionů českou likérku Fruko-Schulz, koupí jí firma z Prahy

Jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz koupí pražská strojírenská firma, uvedl ředitel likérky Josef Nejedlý. O jakou firmu jde, neuvedl. Podíly prodají ruští akcionáři ze skupiny Ladoga, kteří drží 90 procent, svůj desetiprocentní podíl prodá i Nejedlý. Jde o transakci za stovky milionů korun.

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Čína zvažuje podporu v objemu dvou bilionů jüanů (6,3 bilionu korun) pro akciový trh, který je na pětiletém minimu. S odkazem na své zdroje o tom píše agentura Bloomberg. Investoři jsou ale vůči tomuto kroku skeptičtí, uvedená částka podle nich stačit nebude, uvedla agentura Reuters. Čínské akcie po zprávě zpevnily, později ale zisky odevzdaly.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek
Obchodování, Iluistrační foto

Klíčový vliv na trhy bude mít efekt zvaný FOMO. Nahoru bude tlačit bitcoin i firmy působící v AI

Rok 2024 bude podle portfolio manažerů a ekonomů na trzích podobně složitý jako rok předchozí. Ten sice přinesl nakonec velké zisky, většinu z nich ale dodaly až rapidní nárůsty v posledním čtvrtletí. Navíc se zdaleka nedařilo všem. V letošním roce pak bude mít na trzíc hlavní slovo efekt známý pod zkratkou FOMO, Fear-of-Miss-Out, tedy strach z minuté příležitosti. Kde se tento efekt projeví nejvíc?

Přečíst článek
Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Velký zájem investorů. Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly již téměř dvě miliardy dolarů

Nové fondy na spotové bitcoiny obchodované na burze (ETF) přitáhly v prvních třech dnech obchodování 1,9 miliardy dolarů (43,4 miliardy korun). I přes velký zájem investorů ale za nejodvážnějšími odhady zaostaly. Podle agentury Reuters není jasné, zda budou schopny udržet tempo přílivu investic v následujících týdnech. Lví podíl prostředků získaly fondy gigantů BlackRock a Fidelity.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Reklama
Reklama
Doporučujeme