Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektřina - informace o tématu

Skupina Energo Pro posílila o osm španělských vodních elektráren

Skupina Energo-Pro investovala miliardy do vodních elektráren ve Španělsku

Skupina Energo-Pro rozšířila záběr o vodní elektrárny ve Španělsku. Od investiční společnosti Sixth Street Partners stoprocentní podíl ve firmách Xeal a Feroe Ventures & Investments. Xeal mimo jiné provozuje deset vodních elektráren o celkovém výkonu 167 megawattů. Feroe podala žádost o koncesi na projekt nové přečerpávací vodní elektrárny s plánovaným výkonem 400 megawattů. Informovala o tom mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. Cenu transakce ani jedna strana neuvedla, na její financování ale získala skupina Energo-Pro překlenovací úvěr v přepočtu 7,3 miliardy korun)

Přečíst článek
Soud se zastal Elektrárny Chvaletice miliardáře Tykače. Boj o emisní výjimku pokračuje

Soud se zastal Elektrárny Chvaletice miliardáře Tykače. Boj o emisní výjimku pokračuje

Elektrárna Chvaletice miliardáře Pavla Tykače získala zpět výjimku týkající se přísnějších emisních norem. Pokud by o ní znovu přišla, znamenalo by to pro ni mimořádné stamilionové náklady. O výjimce nyní musí soud rozhodnout znovu.

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Česko může přikulit až 800 milionů eur firmám s vyššími náklady na energie, schválili eurokomisaři

Evropská komise schválila České republice režim v objemu 800 milionů eur (19,3 miliardy korun) na podporu podnikům, které se potýkají se zvýšenými náklady na energie kvůli ruské válce na Ukrajině. Pomoc budou moct získat velké podniky ve všech odvětvích.

Přečíst článek
Energie opět začínají zdražovat

Stanislav Šulc: Srpnové déjà vu? Energie opět začínají zdražovat

Blíží se datum 26. srpna. Přesně rok před tímto dnem Evropa zažila šok, když se cena elektřiny na burze poprvé dotkla hranice 1000 eur za MWh. Od té doby sice ceny energetických surovin klesají, například plyn však nyní zase začíná růst. Důvod? Stávka v Austrálii. Je to známka toho, že energokrize zatím není vyřešena a evropský energetický sektor je dál velmi křehký.

Přečíst článek

Česko sžírá energetický paradox. Vyváží skoro nejvíce elektřiny z EU a Češi za ni stejně platí majlant

Česko je letos pátým největším vývozcem elektřiny v EU, elektřinu však tuzemské domácnosti mají jednu z nejdražších. Letošní pokles burzovních cen elektřiny v EU škodí českému zahraničnímu obchodu, avšak méně, než kolik získává souvisejícím zlevněním plynu a ropy.

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Statisícům Pražanů zlevní energie. PRE odtajnila ceník

Boj o zákazníky se u dodavatelů energií vyostřuje. Ceny jdou hluboko pod vládní strop. Nejnověji pokles cen oznámila Pražská energetika. Průměrná domácnost podle ní ušetří za rok jednotky tisíc.

Přečíst článek
Pražané se od Pražské energetiky dočkají snížení cen pod stanoveným stropem

Statisíce Pražanů se dočkají snížení cen energií. O kolik, to zatím Pražská energetika tají

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září plošně silovou elektřinu a plyn pod úroveň cenového stropu. Snížení cen se bude týkat přibližně 750 tisíc odběratelů elektřiny a téměř 30 tisíc odběratelů plynu, což je drtivá většina klientů společnosti. Zlevnění se nebude týkat zákazníků, kteří už mají zafixovány ceny pod stropem. Konkrétní ceny dodavatel oznámí v srpnu, uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka. V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé.

Přečíst článek
ČEZ umožní 160 tisícům klientům s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

ČEZ umožní svým klientům s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

Zhruba 160 tisíc zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif.

Přečíst článek
Pražská plynárenská loni udržela zisk. Půjčku od města před několika týdny splatila

Pražská plynárenská loni v potížích žádala o miliardovou půjčku, zisk ale udržela

Ještě loni na jaře lepila Pražská plynárenská díru v cash flow půjčkou od magistrátu. Nakonec ale za celý rok udržela ziskové hospodaření. Rok zakončila s čistým ziskem ve výši téměř 640 milionů korun. A půjčku od svého zřizovatele podle vyjádření managementu podniku ze začátku tohoto týdne už také letos v květnu vrátila.

Přečíst článek
Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu Česka, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit v letech 2028 až 2030, informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický 👨‍⚖️ krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Kovosvit MAS Machine Tools navíc nezaplatila dvěma stovkám zaměstnanců mzdy za březen. Vyplývá to z informací z insolvenčního rejstříku a odborářů.
Počet uživatelů Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, by se mohl 📈 zvýšit ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu na konci letošního roku. K nárůstu by měla přispět jeho mobilní verze, kterou dnes Digitální a informační agentura (DIA) oficiálně spustila. 
Německé podniky hodlají v letošním roce 📉 snižovat investice. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil mnichovský ekonomický institut Ifo. Index investičních očekávání v březnu podle průzkumu klesl na minus 0,1 bodu z listopadových 1,2 bodu. 
Indonéské ministerstvo dopravy dnes po několika silných erupcích 🌋 sopky Ruang uzavřelo mezinárodní letiště Manado, které je od vulkánu vzdálené asi 100 kilometrů. Stovky lidí také uposlechly příkaz úřadů a opouštějí ohroženou oblast na severní straně ostrova Sulawesi. Příkaz k evakuaci ve středu dostalo na 11 tisíc lidí.
Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na 🏛️ ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).  Číst více
Chorvatské parlamentní volby 🥇 vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 60 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) bude mít 42 křesel. 
Americká ministryně financí Janet Yellenová dnes zdůraznila závazek administrativy prezidenta Joea Bidena poskytnout Ukrajině potřebnou pomoc a zároveň označila republikánské průtahy při jejím schvalování za  neomluvitelné. Yellenová se tak vyjádřila po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem při konferenci o Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme