Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

developeři - informace o tématu

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Kdo chce získat hypotéku na byt, musí vydělávat sto tisíc korun čistého

Pokud budeme počítat cenu průměrného, spíš menšího nového bytu v Praze sedm nebo osm milionů korun, tak potřebujete na jeho pořízení milion a půl vlastních peněz. A měsíční splátka bude kolem padesáti tisíc korun, říká Jan Sadil, bývalý člen představenstva ČSOB, který se hypotékám věnoval téměř celý profesní život. Třináct let řídil Hypoteční banku, letos v únoru ovšem „převlékl dres“ a nyní řídí developerskou společnost JRD. Čísla kolem hypoték však pořád v hlavě má.

Přečíst článek
Zleva: Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest

David Musil z Upvestu: Investujeme stovky milionů do retailových parků či kanceláří

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Přečíst článek

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Na jedné straně nálepka luxusního bydlení v atraktivních lokalitách, na druhé levné nájemní byty pro město. Top hráči na pražském rezidenčním trhu se snaží dohnat skomírající prodeje výstavbou obecních bytů. Dostupné bydlení chystá po Finepu také Sekyra Group, zapojit se chce i Central Group.

Přečíst článek
Southbank - pozemek pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta přivede do Bratislavy další světové architekty. Pro svůj Southbank už má vítěze. Projekt odtajní za měsíc

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže, kterou vyhlásila Penta Real Estate pro svůj pozemek Southbank na břehu Dunaje v Bratislavě, se stal norsko-britsko-slovenský tým špičkových architektů. Jejich návrh hodlá developer odtajnit až za měsíc, 31. března. Už teď to ale odborníci hodnotí jako výhru i pro Bratislavu.

Přečíst článek
Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek
Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Pokud se v Česku nezmění přístup úřadů k developmentu a budeme mít stále jeden z nejhorších stavebních zákonů na světě, bude to brzdit ekonomiku i trh s nemovitostmi. Nepotřebujeme tedy od státu finanční pomoc, potřebujeme pomoc legislativní, říká v rozhovoru pro Newstream.cz Martin Baláž, senior viceprezident a country manager pro Česko, Slovensko a Maďarsko společnosti Prologis, největší průmyslové realitní firmy na světě. 

Přečíst článek
bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Na začátku často bývala myšlenka na výstavbu vlastního, malého developerského projektu o pár desítkách bytů. A na jejich prodeji vydělat majlant. Drobné firmy s pozemkem začaly shánět razítka a rozvíjet plán. V posledních měsících však řada těchto záměrů bere za své. Zdražilo financování, zamrzla poptávka po nových bytech. Sny o pěkném zisku se začaly rozplývat v mlze.

Přečíst článek
Čtvrť Emila Kolbena

Absolutním vítězem Realitní projekt roku se stala čtvrt Emila Kolbena

Tři pražské realizace si odnesly ceny pro loňské nejlepší rezidenční developerské projekty. Absolutním vítězem 12. ročníků soutěže Realitní projekt roku stala u odborné poroty druhá etapa čtvrti Emila Kolbena od firmy Skanska Residential, u architektů uspěl projekt Hagibor od Crestyl Real Estate a u veřejnosti vyhrála první etapa rezidence Nuselský pivovar připravovaná společností Penta Real Estate. Výsledky ankety má k dispozici.

Přečíst článek
Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.

Analýza: Garsonka v Praze stojí přes pět milionů. A letos tomu nebude jinak

Poslední čtvrtletí loňského roku se na pražském realitním trhu neslo v duchu stagnace cen nových bytů a razantního poklesu prodejů, vyplývá to z nejčerstvější tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Přečíst článek
Bytová výstavba

Bytovou krizi v Praze odstartovala už privatizace v devadesátkách

Jasná a kvalitní pravidla pro výstavbu a výraznější zapojení města by mohly zmírnit bytovou krizi, která dlouhodobě v Praze panuje. Česká metropole by potřebovala, aby se v ní každý rok postavilo devět tisíc bytů.

Přečíst článek
Vizualizace loftového bydlení s automobilovým miláčkem zaparkovaným vedle bytu - Vanguard

Autem až do obýváku? Proč ne, řekli si stavitelé loftů v pražských Modřanech

Bývalá továrna Microna na letecké přístroje v pražských Modřanech se mění na atypické bydlení. Developerská společnost PSN tu staví 150 loftů v industriálním stylu s řadou překvapivých vychytávek. Bude tu třeba autovýtah až do bytů v nejvyšších patrech nebo bazény na střeše či v suterénu. Náklady na realizaci projektu Vanguard přesáhnou podle vlastníka PSN Maxe Skaly jednu miliardu korun. Dokončení se plánuje na rok 2023.

Přečíst článek
Garbe bude stavět logistické haly s partnery

Německý Garbe bude stavět sklady společně s investičními skupinami Progresus a Halcyon

Do výstavby nové logistické haly za téměř 730 milionů korun se pustí německá developerská skupina Garbe spolu s dvěma novými partnery. Investiční skupiny Progresus a Halcyon ji pomůžou s financováním i organizací celé transakce. Spolupráci rozjedou už začátkem roku 2023 pří výstavbě industriální haly v Klášterci nad Ohří.  

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální společnost Trump Media & Technology Group (TMTG), jejímž většinovým majitelem je bývalý americký prezident Donald Trump, ❌ ukončila spolupráci s auditorskou firmou BF Borgers, kterou v pátek americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z rozsáhlého podvodu. 
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům 💻 na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informace Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo. Číst více
Evropská komise schválila prodej americké společnosti U.S. Steel  japonské Nippon Steel za 14,9 miliardy dolarů (zhruba 345 miliard korun). Komise uvedla, že obchod navzdory politickým tlakům ve Spojených státech nenarušuje hospodářskou soutěž.
Generálním ředitelem americké pobočky skupiny Czechoslovak Group (CSG) se stal bývalý důstojník americké armády Paul Lemke. Průmyslově-technologickému holdingu Michala Strnada má pomoci v růstu na americkém trhu a rozvoji obchodních vztahů s tamními klíčovými obchodními partnery.  Číst více
Pražský městský soud 👨‍⚖️ se začal zabývat žalobou Agrofertu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO), kterou holding podal na hnutí STAN a jeho předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. Agrofert požaduje, aby STAN a Rakušan odstranili ze svých stránek a sítě X příspěvky, kde se podle něj snaží vyvolat dojem, že holding protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. 
Skupina Creative Dock , která se zaměřuje na budování digitálních firem, koupila stejně zaměřenou mnichovskou společnost Mantro Product Studio ze skupiny Mantro Group. Strategická akvizice má za cíl zejména umístění pozice Creative Docku v evropském regionu německy mluvících zemí ze strojírenství a energetiky Číst více
Zisk státního podniku Řízení letového provozu ČR 🛬 (ŘLP) loni meziročně vzrostl o téměř 82 procent na 320 milionů korun. To se podle generálního ředitele Jana Klase podařilo jak zvýšením výnosů, tak i přísným sledováním nákladů v důležitých oblastech. Celkové výnosy firmě stouply meziročně o 21 procent ze 3,6 miliardy předloni na téměř 4,4 miliardy korun. 
V Polsku už neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU proto ukončí řízení kvůli stavu vlády práva, kterému Varšava čelila více než šest let. Takzvaná procedura podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii byla proti Polsku spuštěna v roce 2017. 
Energetické skupiněPražská energetika (PRE) loni klesl čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Výnosy naopak stouply o 26,5 procenta na téměř 48,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy PRE. Jako důvod poklesu zisku firma uvádí nárůst daňového zatížení v důsledku změny daňových předpisů.
Česká spořitelna jedná o zařazení nemovitostního fondu Reico 🏢 do struktury české pobočky Erste Asset Management. V případě dokončení těchto jednání zůstane Reico dál součástí mateřské Erste Group. Pro podílníky fondu ani pro zaměstnance tak případný přesun nebude znamenat žádnou změnu, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
Reklama
Reklama
Doporučujeme