Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČR - informace o tématu

Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Problémy v automobilovém průmyslu způsobené odstávkami výroby byly hlavním důvodem, proč v září klesla důvěra v českou ekonomiku, a to jak spotřebitelů, tak podnikatelů.

Přečíst článek

V Americe žije 1,4 milionu Čechů. Každý dvoustý Američan se hlásí k českým kořenům

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

Přečíst článek
Bývalý viceguvernér ČNB Marek Mora bude od dubna náměstkem ministra financí Zbyňka Stanjury

Marek Mora: Jih Evropy příští rok překvapí rychlým snížením zadlužení. Česku naopak poroste

Česká republika sice momentálně stále má velmi nízký podíl dluhu na HDP, zejména v kontextu eurozóny. V příštím roce se ale může situace dramaticky změnit, uvedl náměstek ministra financí a bývalý člen rady České národní banky Marek Mora v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek
Výjezdní zasedání vlády v Ústeckém kraji, 20. září 2023, Kadaň, Chomutovsko

Fiala: Vláda schválí rozpočet příští týden

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že vláda schválí státní rozpočet na příští rok 27. září. Schodek podle něj bude 252 miliard korun, jak navrhlo na konci srpna ministerstvo financí. Kromě úsporných opatření bude rozpočet obsahovat i investice do dopravní infrastruktury nebo do bezpečnosti, uvedl premiér na tiskové konferenci po výjezdním zasedání vlády v Kadani.

Přečíst článek
Firmy řešily udržitelný rozvoj země

Byznys ani v krizi na udržitelnost nerezignoval, shodli se zástupci podnikové sféry

Konference ESG Leadership potvrdila, že se udržitelné strategie na poli byznysu aplikují zodpovědněji a rychleji. Shodli se na tom přední zástupci velkých českých i nadnárodních korporací.

Přečíst článek
Většina potravin už zlevňuje

Lukáš Kovanda: Většina potravin už zlevňuje. Pro pivo to ale neplatí

Řetězce ustupují mediálnímu a politickému tlaku a dávají své marže do pořádku. Většina potravin proto letos zlevňuje, někdy i citelně.

Přečíst článek
Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Míra inflace v Evropské unii v srpnu klesla na 5,9 procenta z červencové hodnoty 6,1 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, druhá nejhorší byla Česká republika, kde inflace dosáhla 10,1 procenta. Tyto dvě země jsou zároveň v EU jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty.

Přečíst článek
Zátah v generálním štábu. Policii zajímají armádní zakázky. Na ilustračním snímku slavnostní nástup v kasárnách ve vyškovských Dědicích

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v generálním štábu. Policie zadržela deset lidí, chapadla vedou i k Dozimetru

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovali na generálním štábu české armády a dalších místech. Akce pod dozorem pražského Vrchního státního zastupitelství se týká veřejných zakázek na servis mikrovlnné sítě.

Přečíst článek
Zlatý důl pro Poláky. Češi začali rozhazovat na dovolených v Polsku

Zlatý důl pro Poláky. Češi začali rozhazovat na dovolených v Polsku

Češi letos utráceli v zahraničí o 23 procent více než loni. V letních měsících od začátku června do konce srpna útraty stouply o 13 procent. Mezi nejpopulárnější destinace patřily Itálie, Chorvatsko a Řecko. Skokanem roku v objemu plateb je Polsko, kde Češi utráceli o třetinu více než loni. Vyplývá to z dat ČSOB a společnosti Kiwi.com.

Přečíst článek
Čechům by měly zlevnit potraviny, míní analytici. Nahrává tomu pokles cen zemědělských výrobců

Čechům by měly zlevnit potraviny. Jestli ne, tak si někdo mastí kapsu, míní analytici

Ceny zemědělských výrobců v Česku v srpnu meziročně klesly o 16,4 procenta. Pro spotřebitele je to příznivá zprava - trend cen v zemědělství se obvykle projeví i v konečných cenách v obchodech.

Přečíst článek
Žatec a krajina žateckého chmele se 18. září 2023 staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu.

Česko je velmocí, co se týče památek na seznamu UNESCO. Další je Žatec a chmelařská krajina

Česká republika má nově 17 památek zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO. Jako poslední se jeho součástí staly Žatec a krajina žateckého chmele. Rozhodl o tom mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém zasedání v Rijádu.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Průzkum: Ekonomickou situaci ČR vnímá jako špatnou více než polovina Čechů

Ekonomickou situaci Česka vnímá jako špatnou 57 procent lidí, jako dobrou naopak 16 procent dotázaných. Výrazně lépe Češi hodnotí životní úroveň své domácnosti. Téměř tři pětiny lidí ji označují za dobrou. V obou případech se hodnocení od posledního průzkumu, který se uskutečnil letos na jaře, významně nezměnilo. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza dnes nenavázala na pondělní růst a 📉 oslabila, index PX odepsal 0,12 procenta na 1548,85 bodu. I když se dařilo většině titulů včetně ČEZ, Komerční banky či Erste, index srazily dolů hlavně akcie Monety a také pojišťovny VIG. Vyplývá to z informací na webu burzy. Trh se kvůli státnímu svátku znovu otevře ve čtvrtek.
Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes  dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako Żubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či Kubík. Firmu odkoupila od dosavadního vlastníka, společnosti Pernod Ricard Group.
Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni 📉 prodělal 1,7 miliardy korun. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy korun. Výrazně v loňském roce klesly i tržby podniku, meziročně o více než 76 procent na tři miliardy korun. Hlavní příčinou propadu je podle Ekonomického deníku výpadek dodávek ruského plynu do střední Evropy cestou přes Německo.
Čínský vědec Čang Jung-čen, který na začátku roku 2020 jako první zveřejnil genom nového 😷 koronaviru SARS-CoV-2, zahájil protestní akci proti úřadům. Tvrdí, že byl se svým týmem vystěhován z laboratoře v Šanghaji, kde pracoval, informoval dnes list The Guardian a agentura AP.
Šéf strany srbského prezidenta Aleksandara Vučiče a dosavadní ministr obrany 👨 Miloš Vučević, který byl pověřen sestavením nové vlády, dnes představil složení svého nového kabinetu. Zasedne v něm řada dosavadních ministrů, většina z nich ale změní portfolia. Informovala o tom srbská média.

Americká nápojová společnost Coca-Cola v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila tržby meziročně o tři procenta na 11,3 miliardy dolarů (265 miliard korun). Čistý zisk se pak zvýšil o dvě procenta na 3,2 miliardy dolarů (75 miliard korun). K růstu tržeb přispělo zejména zvýšení prodejních cen. Výsledky podle agentury Reuters překonaly očekávání analytiků, Coca-Cola navíc zlepšila odhad celoročních tržeb.

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí zvýšil tržby o 1️⃣,9️⃣ procenta, což je méně, než se čekalo. Zákazníci méně utrácejí za jídlo v restauracích. Na Blízkém východě se firma uprostřed konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás navíc potýká s bojkotem.
Polská prokuratura vyšetřuje petrochemickou společnost Orlen kvůli tomu, že bez dozoru převedla 1️⃣,5️⃣ miliardy zlotých (8,7 miliardy korun) na svoji švýcarskou obchodní divizi OTS. Zabývá se také snižováním cen, které mohlo souviset s loňskými parlamentními volbami, uvedl podle portálu onet.pl prokurátor Dariusz Korneluk.
Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1️⃣2️⃣2️⃣0️⃣​​​​​​​ korun na akcii. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za předchozí rok akcionáři dostali 1310 korun. 
Česká republika získala od Evropské komise (EK)  povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Nový blok v Dukovanech by měl stát v roce 2036.
Reklama
Reklama
Doporučujeme