Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

covid - informace o tématu

ESG, udržitelnost

Report Udržitelné Česko: Válka firmy o šanci dělat byznys lepší nepřipravila

Fenomén ESG přežívá i v krizové době, dokazuje report Udržitelné Česko 2022, který spolu s partnery vydává platforma Business Leaders Forum (BLF). Seznamte se s výběrem těch nejzajímavějších udržitelných projektů za loňský rok.

Přečíst článek

Nastartovaná Čína. Aktivita v továrnách byla v únoru nejvyšší za více než desetiletí

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Spanilá jízda vzhůru akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více jak 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 procent. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jenž je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu, upozorňuje makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Unikl z laboratoře, má jasno o původu covidu-19 americké ministerstvo energetiky

Původní kmen koronaviru covid-19 patrně unikl z čínských laboratoří. Tvrdí to list Wall Street Journal, který se odvolává na informace tajné vyšetřovací zprávy, kterou má prý k dispozici americké ministerstvo energetiky. V minulém týdnu byla podle WSJ vybraným členům Kongresu a funkcionářům v Bílém domě včetně prezidenta Joea Bidena doručena tajná zpráva, která toto uvádí.

Přečíst článek
Cestující se vracejí, aerolinky hlásí obří zisky.

Ze dna na vrchol, aerolinky po zvýšení cen vykazují vysoké zisky

Před rokem řada leteckých společností bojovala s nedostatkem peněz, protože některé země jen velmi pomalu rušily cestovní omezení související s pandemií nemoci covid-19. Nyní, když jsou již hranice zcela otevřené, vykazují někteří z těchto dopravců vysoké zisky, upozornil server listu The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
O vakcínu už není zájem, zisk Moderny se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy dolarů.

O vakcínu proti covidu není zájem, zisk Moderny se propadl o 70 procent

Zisk americké biotechnologické společnosti Moderna se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy dolarů (33,5 miliardy korun). Důvodem byla výrazně nižší poptávka po vakcínách proti covidu-19.

Přečíst článek
Tradiční brazilský opulentní karneval zahájily průvody škol samby.

FOTOGALERIE: Brazilský karneval je zpět v plné kráse. Jak letos vypadá tradiční exploze barev?

Pověstný brazilský karneval odstartoval o víkendu průvody účinkujících ze škol samby na Sambadromu v Rio de Janeiru. Tématem průvodů – i když to na první pohled nevypadá – má být po lednových výtržnostech stoupenců pravicového exprezidenta Jaira Bolsonara ve vládní čtvrti v Brasílii oslava demokracie. Letos se po covidových potížích a rušení koná karneval v plné šíři.

Přečíst článek

Ropa zdražuje, hlavně kvůli Číně

Ropa zdražuje. Přispívají k tomu vyhlídky na oživení poptávky v Číně. Dalšímu zvýšení cen brání mimo jiné obavy ze zpomalení růstu v hlavních ekonomikách a z možného nedostatku dodávek.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Schodek zahraničního obchodu je nejvyšší v historii ČR. A mohlo být i hůř

Česko má nejvyšší schodek zahraničního obchodu v dějinách. A mohlo být ještě hůře. Loňský prosincový „finiš“ byl lepší, než se čekalo, zejména díky dobrému výkonu autoprůmyslu, komentuje čerstvá čísla Českého statistického úřadu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Tanečníci vystupují na zahajovací akci hongkongské turistické kampaně Hello Hong Kong.

Hongkong rozjíždí záchranný plán. Rozdá půl milionu letenek

Nová hongkongská propagační kampaň nazvaná Hello Hong Kong , která se právě rozjíždí, má nastartovat návrat turistů. V rámci kampaně bude během příštích šesti měsíců rozdáno půl milionu letenek zadarmo, píše CNBC.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Tuzemské banky prožily snový rok. Podle předběžných dat České národní banky loni jejich souhrnný zisk přesáhl 104 miliard korun. Stomiliardová hranice byla pokořena vůbec poprvé v historii. Banky za jeden rok vydělaly téměř stejně jako za předchozí dva covidové roky dohromady. Podle ekonomů k ziskům přispěly zejména rostoucí sazby ČNB. 

Přečíst článek
Výroba automobilů.

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Kvůli chybějícím čipům a navazujícím součástkám automobilky v únoru vyrobí o 20 tisíc až 25 tisíc aut méně. Odvětví tak bude mít výpadek tržeb nejméně deset miliard korun, z toho osm až devět miliard připadá na finální výrobce a zbytek na dodavatele, řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Přečíst článek
Reklama

News box

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu 1️⃣8️⃣,8️⃣ milionu korun společnosti EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Sankce je za to, že EP Energy uskutečnila fúzi s Gazela Energy před tím, než měla povolení ÚOHS. 
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat nákup 45procentního podílu v 🚜 zemědělské skupině J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušana Palcra fondem J&T Arch Investments. Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách úřadu. Fond o transakci informoval na konci března, hodnotu transakce nezveřejnil.
Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl dnes guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5️⃣,7️⃣5️⃣ procenta.
Prodej elektromobilů letos navzdory nepříznivým podmínkám na některých trzích globálně výrazně naroste, vyplývá z dnes zveřejněné zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Klíčem k budoucímu růstu bude podle ní cenová dostupnost a nabíjecí infrastruktura. Letos se podle IEA prodá 1️⃣7️⃣ milionů elektromobilů, zatímco loni to bylo 14 milionů aut. 
Následkem bojů v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás zahynulo 34 183 Palestinců a 77 143 utrpělo zranění, uvádí úřady ovládané Hamásem ve svém pravidelném hlášení na síti Telegram. Za poslední den podle nich přibylo 32 mrtvých. Média připomínají, že boje v Gaze dnes pokračují 2️⃣0️⃣0️⃣. dnem. Válku loni 7. října podnítil teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli.
Německá 👮 policie zadržela jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD, podle které měl spolupracovník Maximiliana Kraha sledovat pro Peking čínskou opozici a předávat Číně informace o chodu europarlamentu.
Počet kybernetických útoků na klienty bank se v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 zvýšil o 21 procent, napadeno bylo 20 723 klientů. Za první čtvrtletí tzv. e-šmejdi způsobili škody za 357,2 milionu korun, což je však ve srovnání se stejným obdobím loni pokles o více než 18 milionů korun, uvedla Česká bankovní asociace.
Britský parlament v noci na dnešek  schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.
Ruskem kontrolovaná Mezinárodní investiční 🏦 banka (MIB) přemístila své ústředí z Budapešti do Moskvy. S odvoláním na prohlášení finanční instituce o tom dnes informovala ruská státní agentura TASS. Spojené státy loni v dubnu uvalily sankce na banku i její představitele a Maďarsko se následně rozhodlo z této instituce odejít.
Reklama
Reklama
Doporučujeme