Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

covid - informace o tématu

Česko-bavorský festival Treffpunkt.

Němci loni vypili více piva. Nebýt fotbalového mistrovství v Kataru, bylo by to ještě víc

Německým pivovarům se loni po dvou letech poklesu způsobeného pandemií nemoci covid-19 podařilo zvýšit prodej piva, nepodařilo se jim však dostat nad úroveň z doby před pandemií. Celkem pivovary a sklady piva v zemi prodaly 8,8 miliardy litrů piva, což bylo o 2,7 procenta více než v předchozím roce. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

Investice do rozvíjejících se trhů raketově rostou. Denně přilákají přes miliardu dolarů

Přečíst článek
Prodeje koňaku přes mírný pokles překonaly koronavirovou krizi

Po šampaňském hlásí jeden z nejlepších roků i výrobci proslulých francouzských koňaků

Výrobci francouzského koňaku loni celosvětově prodali 212,5 milionu lahví, což je meziročně o 4,8 procenta méně. Přesto to byl po rekordních letech 2019 a 2021 třetí nejlepší rok v historii. Na svém webu to uvedl Svaz výrobců koňaku se sídlem ve francouzském městě Cognac.

Přečíst článek
Obchod (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Češi rekordně omezují své nákupy. A letos to nebude jiné

Češi rekordně omezují své nakupování. Nikoli nutně částku, kterou za nákupy utrácí, ale počet pořízeného zboží a služeb rozhodně ano. Případně se spokojují s jejich nižší kvalitou a přechází tudíž z dražších na levnější varianty.

Přečíst článek
Epidemie covidu v Číně sílí

Dominik Rusinko: Čína se učí žít s virem. Jde o nejzásadnější makro událost roku 2023

Zatímco v Evropě jsme si již odvykli považovat covid-19 za hlavního hybatele makro dění, v Číně dochází teprve v těchto týdnech k překotnému otevření druhé největší ekonomiky světa. Po téměř třech letech izolace totiž komunistická strana kapitulovala na politiku nulové tolerance a uvolnila většinu proti-pandemických opatření. A vzhledem k velikosti čínské ekonomiky je možné, že půjde o jednu ze zásadních makro událostí tohoto roku, jejíž dopady pocítí i zbytek světové ekonomiky, píše ve svém komentáři Dominik Rusinko, analytik ČSOB.

Přečíst článek
fronta před odběrovým centrem na covid

Lukáš Kovanda: Česko letos čeká recese. Pere se s pandemickými dluhy

Lednové prognózy letošního výkonu české ekonomiky hovoří poměrně jasně: letos skončí v recesi. Americká banka Morgan Stanley jí předpovídá pokles o 0,9 procenta, italská banka UniCredit o 0,6 procenta a třeba švýcarská Credit Suisse nebo americká Citi o 0,7 procenta.

Přečíst článek
HSBC

Doba covidu přála bankéřům. Počet vydělávajících přes milion eur rekordně stoupl

Počet bankéřů a obchodníků v Evropské unii, kteří vydělávali více než milion eur (asi 24 milionů korun) ročně, v roce 2021 rekordně vzrostl. Důvodem bylo, že společnosti s cennými papíry dosáhly v době covidu mimořádných příjmů a investiční banky po brexitu přemístily zaměstnance na kontinentální Evropu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Čína - ilustrační foto

Komunisté k sobě našli cestu. Obchod mezi Čínou a Severní Koreou roste

Celková hodnota obchodu mezi Čínou a Severní Koreou se loni zvýšila více než trojnásobně na 1,03 miliardy dolarů (22,8 miliardy korun). Navzdory zotavení je však pouze na zhruba 37 procentech úrovně z roku 2019, tedy doby před pandemií nemoci covid-19. S odvoláním na čínské vládní údaje to uvedla agentura Kjódó.

Přečíst článek
Polský Sejm (ilustrační foto)

Polsko následuje Maďarsko. Ustoupí EU výměnou za peníze z fondů

Polský Sejm schválil změny zákona o nejvyšším soudu, které mají podle vlády ve Varšavě vést k uvolnění peněz z fondu EU na obnovu ekonomik po pandemii covidu-19. Informuje o tom portál onet.pl. Polská národně-konzervativní vláda v uplynulých letech provedla rozsáhlé změny v justici, které podle opozice, Evropské komise i různých nezávislých institucí ohrožují principy právního státu.

Přečíst článek
Výroba nanoroušek ve společnoati Batist Medical

Lidé zahodili roušky, jejich český výrobce to neustál. Dluží stovky milionů

Výrobce roušek a respirátorů firma Batist Medical z Červeného Kostelce míří do insolvence. Vítěz pandemie nezvládl obří pokles poptávky v čase ustupující pandemie. Skupina se také stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, které ji připravily o 150 milionů korun. Firma chce svůj úpadek řešit reorganizací.

Přečíst článek
Zlaté slitky

Zařadí se zlato v roce 2023 mezi dobré investice? Zeptali jsme se experta

Cena zlata v novém roce skokově roste. Jde o trend nebo chvilkový záchvěv? Odpovídá analytik BHS Timur Barotov. „V roce 2022 byla cena zlata podpořena vysokou inflací, geopolitickými konflikty a pádem kryptoměn. V první polovině letošního roku by se zlatu mohlo nadále dařit, nicméně ve druhém pololetí zřejmě bude ubývat důvodů pro další růst ceny vzácného kovu.“

Přečíst článek
Phúket

Thajci otočili. Po turistech nebudou vyžadovat očkovaní proti covidu

Thajci nakonec nebudou po turistech vyžadovat očkování proti covidu. Země zrušila všechna vstupní pravidla pro cestující, na kterých se tamní vláda dohodla minulý týden a platná měla být od pondělí. S odkazem na prohlášení ministra zdravotnictví Anutina Charnvirakula o tom informují tamní média.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme