Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

covid - informace o tématu

Phúket

Thajci otočili. Po turistech nebudou vyžadovat očkovaní proti covidu

Thajci nakonec nebudou po turistech vyžadovat očkování proti covidu. Země zrušila všechna vstupní pravidla pro cestující, na kterých se tamní vláda dohodla minulý týden a platná měla být od pondělí. S odkazem na prohlášení ministra zdravotnictví Anutina Charnvirakula o tom informují tamní média.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potlesk pro korunu. Drží silná vůči euru i dolaru a vyhlídky hrají v její prospěch

Přečíst článek
Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Čína podobně jako česká vláda před několika měsíci úředně zrušila covid. Není to už problém. A tak se nyní hladoví čínští turisté rozjedou do celého světa utrácet své peníze. A ve většině zemí se budou muset prokázat testem. Ne tak v Česku, protože naší strategií přirozeně je „doufat, že se nic nestane“. Komentář je aktualizován, Česká republika po dlouhých odkladech nakonec iniciovala debatu o situaci na úrovni Evropské unie.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Pohonné hmoty v Česku zlevní kvůli strachu z nové celosvětové vlny covidu, která se masivně šíří z Číny. Riziko, že Putin Česku vypne ropovod Družba je malé, ale ne nulové.

Přečíst článek
Covidová pandemie podle předního německého virologa Drostena skončila.

Covidová pandemie skončila. Nepříjemné překvapení nečekám, říká přední virolog

Pandemie nemoci covid-19 skončila, šíření koronaviru během letošní zimy je endemické. Přední německý virolog Christian Drosten, který byl jednou z hlavních tváří německého boje s covidem, to řekl deníku Tagesspiegel. Zvratem by mohla být nová mutace koronaviru, což ale není pravděpodobné.

Přečíst článek

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek
Čína, ilustrační foto

Čínu drtí covid. V prosinci se mohlo nakazit až čtvrt miliardy lidí

Od začátku prosince se koronavirem nakazilo asi 250 milionů Číňanů. Podle deníku Financial Times (FT) odhad uvedl vysoký představitel čínských zdravotnických úřadů na jednání za zavřenými dveřmi. Údaj má deník potvrzený od dvou zdrojů. Je to při tom výrazně více, než kolik uvádí oficiální statistiky, podle kterých se ve stejném období nakazilo a mělo příznaky nemoci covid-19 zhruba 63 tisíc lidí. Čínská národní zdravotnická komise dnes ohlásila, že přestane vydávat denní statistiky o nakažených.

Přečíst článek
hračky, ilustrační foto

Dospělí si začali za covidu více hrát. Hračkáři jim vytvářejí nové produkty i služby

Ve snaze ulevit si od stresu se Elizabeth Hulanicková během pandemie covidu-19 vrátila ke svým dětským hračkám. Spolu s kolegy si kupuje stavebnice firmy Lego a z kostiček si staví na kancelářském stole. Znovu si hraje i s inteligentní plastelínou a přiznává, že ji tvárná a hopsavá gumová hmota, která mění barvy, uklidňuje, píše agentura AP.

Přečíst článek
Čína - ilustrační foto

Digitální a zelená. Čínská ekonomika se zotavuje překvapivě rychle

Čínská ekonomika v příštím roce téměř jistě nebude vypadat jako čínská ekonomika v roce 2019, tedy těsně před pandemií covidu-19. Podle analytiků už tam větší roli hraje digitální ekonomika a rovněž obnovitelné zdroje energie, po zásahu státních úřadů se naopak snížil vliv realitního sektoru a také infrastruktury. Shodují se na tom analytici, na které se odvolává server americké televize CNBC.

Přečíst článek

Zvýšení porodnosti Čechů v pandemii se nepotvrdilo

Za první tři čtvrtletí letošního roku se počet obyvatel ČR zvýšil díky migraci o 10 200 na 10,527 milionu. Přirozeným způsobem podle statistiků obyvatel ČR od ledna do konce září ubylo, když počet zemřelých bylo o 11 200 více než narozených.

Přečíst článek
Čína - ilustrační foto

Inflace v Číně zpomalila na 1,6 procenta. Je nejnižší za osm měsíců

Meziroční růst spotřebitelských cen v Číně v listopadu zpomalil na 1,6 procenta z říjnových 2,1 procenta. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň za osm měsíců. Oznámil to čínský statistický úřad. Výrobní ceny, které jsou indikátorem budoucího vývoje spotřebitelských cen, se v listopadu dokonce meziročně snížily, a to o 1,3 procenta.

Přečíst článek
Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

V Číně v posledích týdnech sílila nespokojenost s řešením pandemie koronaviru, která v poslední době páchala více škody než užitku. Na majetku, životech i v byznysu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme