Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny potravin. Proč rekordně zdražují po celém světě?

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace

Lukáš Kovanda: Inflace stoupá k rekordu z roku 1998, Češi si po delší době „utáhnou opasky“

Inflace v prosinci 2021 vykázala hodnotu 6,6 procenta v meziročním vyjádření. Jedná se o její nejvyšší úroveň od září 2008, kdy dosáhla stejné hodnoty. Loni za celý rok tak inflace vykazuje nejvyšší průměrnou úroveň právě od roku 2008. Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos.

Přečíst článek

Po USA, Kanadě a Brazílii dorazily geneticky upravené ryby i na japonský trh

Přečíst článek
Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek
Obchod sítě Hruška v Blatci

Obchody Hruška v prvním covidovém roce vydělaly čtvrt miliardy

Jedna z největších tuzemských sítí maloobchodů působící zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách Hruška spol. s r. o. v prvním covidovém roce 2020 zvýšila zisk o více než dvě třetiny na 246,9 milionu korun. Tržby za prodej zboží firmě provozující téměř pět set svých obchodů stouply o pět procent na 8,13 miliardy korun.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Češi čím dál více řeší cenu potravin

Inflace a koronavirus nutí více Čechů dívat se u potravin na cenovku, vyplývá z průzkumu KPMG. Většina lidí neutratí za jídlo více než čtyři tisíce měsíčně.

Přečíst článek
kapři (ilustrační foto)

V Česku je kapr pilíř průmyslu, pro Američany či Australany velký škůdce

V Česku jsou kapři pilířem rybářského průmyslu, jinde jsou vetřelcem ničícím rybolov a rybářskou turistiku. A tak se jich tam snaží zbavit – dokonce uvažují, že je infikují viry nebo proti nim vypustí geneticky modifikovanou konkurenci. Možná však nakonec s kapry naloží jako my – začnou je jíst.

Přečíst článek
vánoční cukroví (ilustrační foto)

Disciplína, v níž je Česko nejlepší na světě? Pečení vánočního cukroví

Je to pro mnohé taková každoroční „guilty pleasure“. Slibují si, že letos to budou jen linecké, rohlíčky, maximálně vosí hnízda. A pak přibydou i perníčky, kokosky, Masarykovo, ořechy, sádlovky, důlkové, pusinky, marokánky, podvodnice, išlské dortíčky… Druhy vánočního cukroví se dají počítat na desítky. A to je řeč jen o tom českém „tradičním“, pak je tu ještě import. Proč si to vlastně děláme? A existuje v pečení cukroví něco jako trend?     

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Ceny potravin jsou vysoko. A výrobci v lednu ještě zdraží o deset procent

Průměrné ceny másla, eidamu či mouky v prosinci oproti listopadu mírně klesly, stále jsou však na několikaletých maximech. Vyplývá to z aktuálních výsledků šetření průměrných cen vybraných výrobků Českého statistického úřadu. Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují – například čtvrtka másla se přehoupla přes 50 korun – a následují tak trend ze zahraničí. A bude tomu i v novém roce, neboť inflace by měla dosáhnout až sedmi procent.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Inflace tady byla i přes 50 procent. A není to tak dávno

Zprávy, že inflace bude začátkem příštího roku možná přes osm, nebo dokonce přes deset procent, plní média. Zdraží elektřina, potraviny, stavební materiál, papír, pojistky, prostě všechno.

Přečíst článek
Mozartovy koule, prodejna ve Vídni

Krachující Mozartovy koule zůstanou doma. Chce je zachránit rakouská Heidi Chocolat

Chybějící turisté srazili výrobce Mozartových koulí na pokraj insolvence. Záchranné lano mu teď hází dceřiná firma známého Julia Meinla.

Přečíst článek
Dolary, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 6,8 procenta, je nejvýše za téměř 40 let

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta. Je tak nejvyšší od června roku 1982. Ceny se zvyšovaly u většiny položek spotřebního koše, nejvíce zdražily pohonné hmoty, bydlení, potraviny či auta, uvedlo americké ministerstvo práce.

Přečíst článek
Autentická řecká restaurace Filema v pražských Košířích.

Dělat autentickou řeckou kuchyni daleko od Řecka je obtížné, říká šéfkuchař

Jak chutná autentický řecký salát a jak se poznají opravdové tzaziky? Základem jsou bezpochyby kvalitní suroviny, samozřejmě z Řecka. „Na řecké kuchyni je typické to, že ji daleko odtamtud autenticky připravíte velmi obtížně,“ říká šéfkuchař Giannis Marakas z restaurace Filema.

Přečíst článek
Reklama

News box

Cena zlata je na rekordu , brzy ráno se dostala těsně pod 2450 dolarů (55 605 korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Trh očekává, že americká centrální banka (Fed) je připravena brzy snížit základní úrokové sazby, neboť inflace ve Spojených státech dál polevuje.
Ruská vláda přijala konečné rozhodnutí o pozastavení dočasného zákazu vývozu benzinu 🛢, protože trh je dostatečně zásoben. Listu RBC informace jeho zdrojů potvrdilo ministerstvo energetiky. Číst více
Poradce pro národní bezpečnost Bílého domu Jack Sullivan jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem  🤝 o vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy i o vztazích mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Netanjahua vyzval, aby vedle plánu vojenských operací izraelská vláda vypracovala politickou strategii pro Pásmo Gazy.
Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní nehodě vrtulníku. 🚁 Informaci médií potvrdila íránská státní televize. Vrak stroje, který havaroval na severozápadě Íránu, nalezly záchranné týmy dnes brzy ráno. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme